ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτοφανές αδιέξοδο στην Μονάδα Νεφροπαθών στο Νοσοκομείο Σπάρτης

Πρωτοφανές αδιέξοδο στην Μονάδα Νεφροπαθών στο Νοσοκομείο Σπάρτης

Μια κατάσταση χάους επικρατεί ή τουλάχιστον επικρατούσε στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και ειδικά στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.


Ένας «πόλεμος» που κηρύχθηκε από το 2000 οπότε και εγκαινιάστηκε η Μονάδα, με πρωταγωνιστές ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Κρίση που εκτονώθηκε, ελπίζουμε, χθες κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς κινητοποίησης των νεφροπαθών οι οποίοι αρνήθηκαν να προσέλθουν για αιμοκάθαρση.

Αρχικά στην συγκεκριμένη Μονάδα ασκούσαν τα καθήκοντά τους τρεις γιατροί οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα. Ο ένας κατήγγειλε τον άλλο, ο ένας αναιρούσε τη θεραπεία του άλλου. Στρατόπεδα είχαν επιλέξει τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς.

Ενδεικτική είναι η επιστολή που απέστειλε και δημοσιεύτηκε στο τοπικό ηλεκτρονικό πορταλ www.notospress.gr o νεφροπαθής Αντώνης Βλαχονικολός:

«(…) Εβδομήντα περίπου ασθενείς. Χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Ένα στρατόπεδο, είναι αδιάφορο. Ένα άλλο είναι μέλη του (ας πούμε) συλλόγου νεφροπαθών (θα αναφερθώ παρακάτω), άλλο είναι με τον ένα γιατρό, άλλο με τον άλλο, άλλο είναι υπέρ της Διοίκησης, άλλο κατά.

Είναι μία κατάσταση για γερά νεύρα. Λαμβάνουν χώρα, από καταγγελίες, συλλογές υπογραφών, βρισίδια μέχρι και χειροδικίες.

vlaxonikolos

Ο νεφροπαθής Α. Βλαχονικολός

Φτάνουμε στο σημείο η Μονάδα να έχει δική της security για την τήρηση της τάξης , και ο τότε Διοικητής να περνά μεγάλο μέρος της ημέρας, κάνοντας τη δουλειά του μέσα στη Μονάδα! (…)

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 έχουν αιμοκάθαρση κάποιοι από τους ασθενείς που έχουν ζητήσει αλλαγή γιατρού. Εν γνώση της Διοίκησης, ο εναλλακτικός γιατρός θα είναι σε 3ήμερη άδεια. Οι ασθενείς θα έχουν να επιλέξουν. Η τον γιατρό που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν ή να μη κάνουν αιμοκάθαρση με ότι αυτό συνεπάγεται. Και οι συνέπεια είναι να πέσουν σε κώμα και στην συνέχεια να πεθάνουν.

Ο καθένας πλέον ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ας δει ο καθένας μας τι λάθη έχει κάνει, μεγαλόψυχα να ζητήσει συγγνώμη, και να μη ξαναχρησιμοποιηθούν οι ασθενείς σαν εξιλαστήρια θύματα, προσωπικών αντιπαλοτήτων τρίτων. Παλεύουμε καθημερινά στην αρένα της ζωής να κρατηθούμε ζωντανοί. Μην αμολάτε στην αρένα και τα λιοντάρια.

ΥΓ. Ένας από τους ασθενείς που θα αρνηθεί την αιμοκάθαρση (σήμερα) Δευτέρα είμαι και εγώ.
Το μόνο που μου έχει μείνει είναι η αξιοπρέπειά μου και το δικαίωμα στη ζωή. Στο χέρι της Πολιτείας είναι μου τη δώσει ή να τη πάρει. Για μένα πλέον όλα τελείωσαν. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ!!!»

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο κουράρονται 67 νεφροπαθείς ενώ χθες εννέα από αυτούς αρνήθηκαν να προχωρήσουν στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.

«Αρνήθηκαν γιατί η γιατρός που βρισκόταν σε υπηρεσία δεν ήταν της αρεσκείας τους. Αμφισβητούν το επιστημονικό της κύρος», εξηγεί στο Newsbomb.gr ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και Μολάων, Νίκος Κουφός.

«Θεωρούν ότι είναι επισφαλής, και αρνήθηκαν να υποβληθούν στη τακτική αιμοκάθαρση. Κινδύνευαν να πεθάνουν! Εμείς καλέσαμε την αστυνομία και την εισαγγελία, ενώ κατέλαβαν το γραφείο μου για αρκετή ώρα».

Οι ασθενείς αφενός αμφισβητούν την Διευθύντρια της Μονάδας και αφετέρου αξιώνουν πρόσληψη προσωπικού. «Η δεύτερη γιατρός της Μονάδας έλειπε σε τριήμερα άδεια.

Εγώ τους παρακαλούσα να μπουν στα μηχανήματα. Δεν είχαν άλλη επιλογή. Τελικά, μετά την κινητοποίηση προσήλθαν στη Μονάδα και ολοκληρώθηκε η αιμοκάθαρση ευχαριστώντας μάλιστα τη γιατρό που αμφισβητούσαν!», καταλήγει ο κλ. Κουφός ενώ σημειώνει ότι η κάλυψη των κενών στο προσωπικό αναμένεται να καλυφθεί άμεσα.

Πηγή φωτογραφίας και βίντεο: notospress.gr