ΕΛΛΑΔΑ

Η τραγωδία της Μαρφίν: Η δικαίωση δεν έχει έρθει 11 χρόνια μετά

Marfin
IN TIME

Έχουν περάσει 11 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία που εκτυλλίχθηκε στο υποκατάστημα της Marfin, αλλά οι μνήμες από τα ουρλιαχτά των ανθρώπων που ασφυκτιούσαν, ακόμη συγκλονίζουν, ζητώντας δικαίωση.

Κάθε 5η Μαΐου τα πρόσωπα της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), του Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και της Παρασκευής Ζούλια (35 ετών), οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο υποκατάστημα της τράπεζας επί της οδού Σταδίου, στη διάρκεια πορείας κατά του Α’ Μνημονίου, ζωντανεύουν.

Η μαύρη επέτειος από την συμπλήρωση των 11 χρόνων από την τραγωδία της Marfin, στιγμάτισε τη μνημονιακή Ελλάδα, με τρεις νεκρούς - μια εκ των οποίων έγκυος - και 21 τραυματίες.

Η επίθεση σημειώθηκε όταν τρία άτομα με καλυμμένα πρόσωπα έσπασαν το τζάμι του υποκαταστήματος της τότε Marfin, επί της οδού Σταδίου 23 πετώντας μέσα μια μολότοφ και ένα μπουκάλι βενζίνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η πυρκαγιά.

marfin-1.jpg
Τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων μία έγκυος, έχασαν τη ζωή τους στις 5 Μαΐου 2010 από βόμβες μολότοφ σε υποκατάστημα τράπεζας, στη διάρκεια πορείας κατά του Α’ Μνημονίου.

Μέσα στην τράπεζα, που ήταν κλειστή και κλειδωμένη, ενώ εξελισσόταν η μεγάλη συγκέντρωση, βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης οκτώ εργαζόμενοι.

Μόνο οι πέντε από αυτούς κατόρθωσαν να σωθούν με αναπνευστικά προβλήματα, οι υπόλοιποι τρεις - η έγκυος Αγγελική, ο Επαμεινώνδας και η Παρασκευή - άφησαν στην τράπεζα την τελευταία τους ανάσα, καθώς αν και βγήκαν στα μικρά μπαλκόνια, ήταν αδύνατο να διαφύγουν, ενώ δεν μπορούσαν να βγουν στην ταράτσα γιατί ήταν κλειδωμένη.

Και οι τρεις εργαζόμενοι πέθαναν από ασφυξία.

Οι εικόνες του πανικού που επικρατούσε στο χώρο, με τον κόσμο να πηδάει από τα παράθυρα για να σωθεί από τις φλόγες και τις αναθυμιάσεις, οι μολότοφ που πετάχτηκαν στο εσωτερικό της τράπεζας και οι σπασμένες τζαμαρίες, ξυπνούν αναμνήσεις σε όποιον περάσει από το σημείο της Σταδίου, όπου από πέρυσι έχει στηθεί ένα μνημείο - «φόρος τιμής» στα θύματα αυτής της τραγωδίας.

marfin-4.jpg
Πολίτες αποτίουν φόρο τιμής για τα θύματα

Το σκηνικό θύμιζε εφιάλτη, αν και η μεγάλη σε συμμετοχή και παλμό συγκέντρωση είχε ξεκινήσει και κυλούσε ήρεμα και ειρηνικά. Τα επεισόδια ξεκίνησαν στο ύψος της Κλαυθμώνος από κουκουλοφόρους.

Αφού ξέσπασε η φωτιά στην τράπεζα, τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα στην άλλη πλευρά της Σταδίου. Την ώρα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πλησίαζαν στο σημείο, οι διαδηλωτές έκαναν στην άκρη για να διευκολύνουν την πρόσβαση. Ωστόσο η ατμόσφαιρα από τους καπνούς και τα χημικά ήταν αποπνικτική.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που αναφέρουν ότι ομάδα ατόμων επιχείρησε να παρεμποδίσει την πρόσβαση των αρχών στο σημείο της φωτιάς.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, 5 Μαΐου 2010, στις 14:03, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας, στη Σταδίου 23, άτομα που μετείχαν στη διαδήλωση επιτέθηκαν με μολότοφ στο κατάστημα της Marfin, με συνέπεια να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα που ήταν στον 3ο όροφο. Προανάκριση εκτελεί η ασφάλεια Αττικής».

marfin-2.jpg
Οι άνθρωποι είχαν βγει στα μπαλκόνια για να σωθούνIN TIME

Οι έρευνες των αρχών κινήθηκαν προς δύο κατευθύνσεις: στη σύλληψη των δραστών και στις ευθύνες των υπευθύνων της τράπεζας σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας. Η σύλληψη των δραστών αποδείχτηκε γρίφος για την αστυνομία και μέχρι σήμερα στοιχειώνει την τραγωδία.

Δύο χρόνια αργότερα, οι υπεύθυνοι της τράπεζας, που ανήκε στον επιχειρηματία και δικηγόρο Ανδρέα Βγενόπουλο, οδηγήθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και των σωματικών βλαβών εξ αμελείας, λόγω των σημαντικών παραλείψεων στα μέτρα ασφαλείας.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin, Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου, Εμμανουήλ Βελονάκη και τη διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου, ενώ αθώωσε την υποδιευθύντρια του καταστήματος, Αναστασία Κούκου. Στις 22 Ιουλίου 2013, οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, οι δύο πρώτοι 22 ετών και η Βακαλοπούλου 5 ετών κι ενός μήνα, για τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια τριών υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων.

marfin-6.jpg
Στην Αθήνα έγινε μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις και πορείες, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 150.000 πολίτες, κατά τους πιο μέτριους υπολογισμούς.IN TIME

Όσον αφορά στις έρευνες για τους δράστες του εμπρησμού του υποκαταστήματος της Μαρφίν και του βιβλιοπωλείου «Ιανός», προσήχθησαν σε δίκη ο Θεόδωρος Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Στις 31 Οκτωβρίου 2016 αθωώθηκαν ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο), καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος τους.

Η είδηση για τον φονικό εμπρησμό της Μαρφίν πάγωσε το πανελλήνιο, ενώ ομόθυμη ήταν η καταδίκη του πολιτικού κόσμου. Οι οικογένειες των θυμάτων, φίλοι, συγγενείς και απλοί πολίτες, ζητούν δικαίωση, 11 χρόνια μετά, για να δικαιωθούν αυτοί οι τρεις άνθρωποι, η έγκυος Αγγελική, ο Επαμεινώνδας και η Παρασκευή, που έχασαν τα πάντα, χωρίς να φταίνε σε τίποτα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.