ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγελία Υδραίου στο Νewsbomb.gr για τη Μητρόπολη της Ύδρας και ιερέα που «πυροδοτεί» καταστάσεις

Καταγγελία Υδραίου στο Νewsbomb.gr για τη Μητρόπολη της Ύδρας και ιερέα που «πυροδοτεί» καταστάσεις

Την Μητρόπολη της Ύδρας και ιερέα ναού που «πυροδοτεί» καταστάσεις καταγγέλλει πολίτης με επιστολή του στο Newsbomb.gr

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ιερείς εξαίρετοι, υπάρχουν όμως και ιερείς που «πυροδοτούν» καταστάσεις.

Παράδειγμα η καταγγελία που έφτασε στο Newsbomb.gr για συγκεκριμένο ιερέα και την Μητρόπολη της Ύδρας και αφορά μια σειρά από περιστατικά που έχουν γίνει στο νησί των μπουρλοτιέρηδων.

Συγκεκριμένα ο πολίτης της Ύδρας – ο οποίος κρατάει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους - με την καταγγελία του θέτει κάποια θέματα και ερωτήματα...

Ακολουθεί όλη η επιστολή του όπως την έστειλε στο Newsbomb.gr:

Οσμή Σκανδάλου!

Μια ιδιαίτερη, όσο και περίεργη κατάσταση επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Ύδρα και τη Μητρόπολή της. Έχει δε προκαλέσει τον σκανδαλισμό των πιστών, οι οποίοι για πρώτη φορά αντιμετωπίζουν μια παρόμοια κατάσταση στην ευλαβική κοινότητά τους.

Ιερέας του νησιού, συνεπικουρούμενος από το Εκκλησιαστικό του συμβούλιο και τη σύμφωνη γνώμη του Μητροπολίτη, έχει εξαπολύσει ανένδοτο εναντίον κάποιων ιδιοκτητών, ιδιόκτητων Ιερών Ναών, διεκδικώντας την κυριότητα χωρίς να έχει κάποιο ουσιαστικό στοιχείο και το σημαντικότερο αυτοδικώντας και χωρίς να δίνει οποιαδήποτε αιτιολόγηση.

Απολυταρχικές και σκοτεινές καταστάσεις!

Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και οι πληροφορίες μας αναφέρουν και δικαστική εμπλοκή, μια και οι προσβαλλόμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να αμυνθούν απέναντι στην αυθαιρεσία.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι ιδιόκτητοι Ιεροί ναοί στην Ύδρα αποτελούν ιστορική παράδοση της, από την Προεπαναστατική περίοδο, όπου λειτουργούν κατά την οικονομική κορύφωση πάνω από 59 ιδιόκτητοι Ι.Ν. οι οποίοι καλούνται ενορίες, κατά τη βυζαντινή παράδοση, και πλέον των 100 άλλοι μικρότεροι. Να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος «ενορία» σε διάφορα τοπωνύμια, αν και ουδείς αμφισβητεί ότι ο Ι.Ν. είναι ιδιωτικός!

Η πλειοψηφία αυτών των Ι.Ν. είναι ιδιόκτητοι, κοινά αποδεκτοί, χωρίς να έχει ποτέ αμφισβητηθεί το δικαίωμα των ιδιόκτητών, αλλά και χωρίς να έχει προσβληθεί από μέρους οποιουδήποτε Ενοριακού Ναού ή της Μητρόπολης, οποιαδήποτε συναλλαγή που αφορά ιδιόκτητους Ι.Ν., οι οποίες είναι τα τελευταία χρόνια δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι από τα ιστορικά στοιχεία σ’ αυτές τις συναλλαγές εμπλέκεται και η Εκκλησία της Ύδρας, μια και στο βιβλίο «μπούσουλα», « Η Χριστιανική Ύδρα», του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Χελιώτη, που επικαλείται και η ίδια η Μητρόπολη ως πηγή, ο ιδιόκτητος «ενοριακός» Ι.Ν. των Τριών Ιεραρχών στην πόλη, αναφέρεται ως κτήμα, αρχικά, του Μοναστηρίου της χώρας στη συνέχεια δε ως ιδιόκτητος, υποδηλώνοντας συναλλαγή μεταξύ του μοναστηρίου και του ιδιώτη, ο οποίος και το κατέχει μέχρι σήμερα.

Έτερος ιδιόκτητος «ενοριακός» Ι.Ν., ο Ι.Ν. της Αναλήψεως πλησίον Γηροκομείου, αναφέρεται ότι «ηγοράσθη υπό ομάδος συνδέσμου Αγίου Γεδεών», χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί το σημερινό ιδιόκτητο.

Ο ιδιόκτητος «ενοριακός» Ι.Ν. Αγίου Ανδριανού στην Κιάφα, με κτίτορα τη Μονή Φενεού, επίσης αναφέρεται ως ιδιόκτητος λαϊκού, και μάλιστα σήμερα έχει πωληθεί σε αλλοδαπό!

Έχουν ακολουθήσει, όπως προανεφέρθη, δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, αγοραπωλησίες που αφορούν ιδιόκτητους Ι.Ν. στην Ύδρα, «ενοριακούς» και μη, χωρίς ουδεμία να προσβληθεί ή έστω να αμφισβητηθεί, αν και υπήρξαν όλες γνωστές στη Μητρόπολη.

Για μερικές μάλιστα υπήρξε και ιδιαίτερη συζήτηση, μια και υπάρχει Ιδιόκτητος «ενοριακός» Ι.Ν. (της Μεταμορφόσεως στη πόλη), ο οποίος έχει πλέον πισίνα στην αυλή του και χρησιμοποιείται, μόνο για αναψυχή ιδιοκτητών και επισκεπτών, μια ολόκληρη ομάδα Ιδιόκτητων Ι.Ν. στην άνω πόλη, η οποία έχει αγορασθεί από αλλοδαπό, (μάλλον ετερόθρησκο), μένουν κλειστές, δεν λειτουργούνται και σε καμία περίπτωση δεν επιτελούν το σκοπό τους, δηλαδή να εξυπηρετούν τις θρησκευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη τους!

Τελευταία μάλιστα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, ιδιόκτητος, παλιός ενοριακός ναός, ο Δισυπόστατος Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης ηγοράσθη από Μονή της Ύδρας, χωρίς επίσης οποιαδήποτε αντίρρηση, από μέρους της Μητρόπολης ή κάποιου ενοριακού Ι.Ν.!

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πληθώρα άλλων παραδειγμάτων, αλλά αυτά και μόνο είναι ενδεικτικά!

Θα αναφέρουμε επίσης την τέλεση μυστηρίων σε δεκάδες ιδιόκτητους Ι.Ν. χωρίς ποτέ να θεωρηθεί ότι τίθενται σε δημόσια λατρεία, με την άδεια πάντοτε και την ευλογία του Μητροπολίτη, ακόμα και η τέλεση της κυριακάτικης θείας λειτουργίας από ιερείς του νησιού σε ιδιωτικούς Ι.Ν. (είτε παλαιούς ενοριακούς ή μη) δεν θεωρήθηκε και πολύ σωστά απόδοση στη δημόσια λατρεία, με την έννοια που της αποδίδεται στη νομολογία, αφού γινόταν πάντα καλή τη πίστη και με την άδεια και έγκριση του Μητροπολίτη, από ιερείς του νησιού!

Οι Ιδιωτικοί Ι.Ν. της Ύδρας, από παράδοση είναι αφιερωμένοι στη λατρεία του Θεού και ουδείς ιδιοκτήτης θα αρνηθεί την τέλεση οποιασδήποτε τελετής αφιλοκερδώς φυσικά και με την άδεια των εκκλησιαστικών αρχών.

Η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας και το σύνολο του κλήρου και των εκκλησιαστικών – Μητροπολιτικού συμβουλίων, αποδέχεται πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ι.Ν. στην Ύδρα, ενοριακών και μη, επιτρέποντας όλες τις συναλλαγές που τους αφορούν (Αγοραπωλησίες, Κληρονομιές, Δωρεές, ακόμα και χρησικτησίες!) μέχρι και σήμερα!

Τι κάνει επομένως την Ι.Μ. Ύδρας να στρέφεται, εναντίον κάποιων μεμονωμένων ιδιοκτητών, αμφισβητώντας τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους, (τα οποία επί τη ευκαιρία, είναι ίδια ακριβώς ή και ισχυρότερα, όσον αφορά τον τρόπο κτήσης, με το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων ιδιόκτητων ιδιωτικών Ι.Ν.).

Δικαιώματα και παράδοση τριών Αιώνων, στην ιδιαίτερα ένδοξη ιστορικά Ύδρα αμφισβητούνται και μάλιστα όλως περιέργως, μόνο μερικά και στοχευμένα, με ασαφείς δικαιολογίες και απροσδιόριστα κριτήρια!

Πολλά τα ερωτηματικά που δημιουργούνται από την παραπάνω περιγραφή και συμπεριφορά της Ι.Μ. Ύδρας, αλλά θα ήταν καλό τόσο η Ι.Μ. Ύδρας όσο και η Ι. Αρχιεπισκοπή και η Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, να δώσουν δημόσια κάποιες εξηγήσεις και να ρίξουν άπλετο φως σ ́αυτή την περίεργη υπόθεση.

Και συγκεκριμένα:

1) Αμφισβητείται από την Ι.Μ. Ύδρας το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιόκτητων ιερών ναών στην Ύδρα και αν ναι, ποιων ακριβώς, (Όλων, μερικών;) με ποια κριτήρια και ποια στοιχεία; Αν όχι τι κάνει τους ναούς των οποίων η κυριότητα αμφισβητείται σήμερα να ξεχωρίζουν, και ποια ακριβώς στοιχεία επικαλείται η Ι.Μ. Ύδρας και την οδήγησαν σ’ αυτή την αμφισβήτηση; Και με τους υπολοίπους τι γίνεται; Χαρίζονται;

2) Μπορεί η Ι.Μ. Ύδρας, οι ιερείς της με τα εκκλησιαστικά τους συμβούλια να αποφασίζουν για την εγκυρότητα ή ακυρότητα νόμιμων τίτλων και δικαιωμάτων νομής αιώνων και μάλιστα να εφαρμόζουν αυτοδικώντας τις αποφάσεις τους παραβιάζοντας κλειδαριές και εισβάλλοντας σε ιδιόκτητους Ι.Ν.;

3) Μπορούν οι ανωτέρω να αποκλείσουν δια λόγου και δια της βίας τους νόμιμους και αδιαμφισβήτητους ιδιοκτήτες, από τη χρήση και νομή του ιδιόκτητου Ι.Ν. (Πληροφορίες αναφέρουν ήδη, ότι ιδιοκτήτες απειλούνται να απέχουν από τα δικαιώματά τους, γιατί ο Ι.Ν. ανήκει στην Εκκλησία και θα έχουν δυσάρεστες συνέπειες! Εκφοβισμός;)

4) Ποια ακριβώς είναι η άποψη της Ι.Μ. Ύδρας και της Ι.Σ. της Εκκλησίας της Ελλάδος για όλα αυτά; Σε ποιες εποχές παραπέμπει η στανική και αυθαίρετη επιβολή απόψεων και επιθυμιών; Τι σχέση έχει με την παράδοση και τους κανόνες της εκκλησίας μας; Μήπως είναι κατάχρηση εξουσίας και των προνομίων που έχει παραχωρήσει η πολιτεία στην Ελλαδική Εκκλησία, για την υπεράσπιση της και όχι για το διωγμό των πιστών με αόριστα δικαιώματα. Αποδέχεται η Ι.Μ. Ύδρας την ισχύουσα νομοθεσία και την ισχύ των νόμιμων τίτλων, ή μπορεί να αποφασίζει κατά το δοκούν και κατά περίπτωση;

5) Τέλος πόσο νόμιμη είναι η κατ’ επιλογή διεκδίκηση μερικών μόνο παλαιών ιδιόκτητων Ι.Ν. (Είτε παλιών κατά παράδοση και όχι κατ’ ουσία ενοριακών από 55 – 60 σύνολο, Αρχείο της κοινότητας Ύδρας 1778-1832, Αντωνίου Λιγνού, τ. Ιδ ́,1928 είτε απλά ιδιόκτητων από τους σχεδόν 150 συνολικά που αναφέρονται στο βιβλίο «Η Χριστιανική Ύδρα», του πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Χελιώτη) Και αν η μη διεκδίκηση τινών αποτελεί απιστία όπως ισχυρίζονται, η μη διεκδίκηση όλων των υπολοίπων, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων € τί είναι άραγε;

Η μέχρι τώρα σιωπή, αλλά και ολική αποφυγή εξηγήσεων ή στοιχείων στους θιγόμενους (οι οποίοι ούτε το δικαίωμα της αιτιολογίας και επίδειξης τίτλων δεν έτυχαν μέχρι τώρα) και η τακτική του «αποφασίζομεν, διατάσσομεν και εκτελούμεν» μόνο ερωτηματικά δημιουργεί! Η Εκκλησία του Χριστού μας δεν έχει κάτι να κρύψει! Οι εκπρόσωποί της;

Δεν αρέσει φαίνεται η δημόσια αιτιολόγηση και ο απολογισμός στους Εκκλησιαστικούς παράγοντες της Ύδρας.

Ένας απλός πολίτης που αγαπά την Ύδρα !

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Μία ακόμη γυναίκα αναγνώρισε τον 22χρονο - Στις 5 οι καταγγελίες σε βάρος του