ΕΛΛΑΔΑ

«Ξύπνησαν» οι δήμοι: Ξεκίνησε σε Διόνυσο, Δροσιά, Αγ. Στέφανο η απομάκρυνση ξερών κλαδιών και κορμών

«Ξύπνησαν» οι δήμοι: Ξεκίνησε σε Διόνυσο, Δροσιά, Αγ. Στέφανο η απομάκρυνση ξερών κλαδιών και κορμών

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν τις τελευταίες ημέρες τα έργα για την απομάκρυνση των ξερών κλαδιών και των κορμών από κομμένα δέντρα στις περιοχές του Διονύσου, της Δροσιάς, του Αγίου Στεφάνου και του Κρυονερίου.

Σημειώνεται πως στις παραπάνω περιοχές έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδια βουνά από κλαδιά και κορμούς δέντρων από τον περασμένο Φεβρουάριο, που αποτελούν «βραδυφλεγή βόμβα», απειλώντας δασικές περιοχές εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Όπως αναφέρουν στο Newsbomb.gr κάτοικοι του Διονύσου από τις αρχές της εβδομάδας έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των κλαδιών και είναι αρκετές οι περιοχές που έχουγ καθαριστεί. Ωστόσο επισημαίνουν πως αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και να απομακρυνθούν τα ξερά κλαδιά από όλες τις δασικές περιοχές.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες το ΤΥΠΕΤ Αγίου Στεφάνου πριν και μετά τη δράση προληπτικού καθαρισμού και αποψίλωσης. Επίσης, στην είσοδο των Βασιλικών Κτημάτων από Κρυονερι, γίνονται εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού. Με πολύ κόσμο και εξοπλισμό, κάθε μέρα, πράγμα που είχε να γίνει πολλά χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Πριν λίγες ημέρες στη διάρκεια ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης για τον αντιπυρικό σχεδιασμό στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι. Η Αττική προφανώς είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας και διότι είναι η Αττική και διότι έχουμε να διαχειριστούμε τις πληγές της “Μήδειας” ως προς τον μεγάλο όγκο κομμένων δέντρων τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν καθαριστεί».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας. «Καθώς το κλίμα αλλάζει συμπεριφορά οφείλουμε και εμείς να αλλάξουμε τη δική μας. Δεν γίνεται να έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και να υπάρχει αγρότης ο οποίος καίει τα κλαδιά του μέσα σε χωράφι. Δήμοι και αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης» ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η Πολιτική Προστασία πια έχει εντοπίσει 18 περιοχές σε 11 Δήμους που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, εκεί δηλαδή που συνυπάρχει αστικός ιστός με δάσος ή και δασική έκταση. Και απαιτούνται επιχειρησιακά σχέδια και για τις 18 αυτές περιοχές, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν εκπονηθεί.

Οι 18 περιοχές στις οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας είναι:

1. Κάτω Ποσειδωνία – Δήμος Λαυρεωτικής
2. Διόνυσος Κερατέας – Δήμος Λαυρεωτικής
3. Αυλάκι – Δήμος Μαρκοπούλου
4. Χαμολιά – Δήμος Μαρκοπούλου
5. Αγία Κυριακή – Αγία Τριάδα – Δήμος Σπάτων/Αρτέμιδας και Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
6. Καλλιτεχνούπολη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
7. Διώνη – Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου
8. Άγιος Ανδρέας – Δήμος Μαραθώνα
9. Σχινιάς – Δικαστικά – Δήμος Μαραθώνα
10. Δροσιά – Διόνυσος – Εκάλη – Δήμος Διονύσου και Δήμος Κηφισιάς
11. Πανόραμα Αγίων Αποστόλων – Δήμος Ωρωπού
12. Βλαστός Καλάμου – Δήμος Ωρωπού
13. Ιπποκράτειος Πολιτεία – Δήμος Ωρωπού
14. Θρακομακεδόνες – Δήμος Αχαρνών
15. Αγία Σωτηρία, Οικισμός ΤΙΤΑΝ – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
16. Άγιος Νεκτάριος Βιλίων – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
17. Πόρτο Γερμενό – Δήμος Μάνδρας/Ειδυλλίας
18. Περιστέρια – Δήμος Σαλαμίνας

Για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 16,9 εκατ. ευρώ, που δόθηκε στους Δήμους, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά στους Δήμους της Αττικής. Επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη δοθεί για αντίστοιχες δράσεις στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Ποιος σκότωσε την Καρολάιν; Οι ύποπτοι, το βίντεο ντοκουμέντο και το λάθος των δολοφόνων