ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Πολύ αργό το τείχος ανοσίας - Φοβόμαστε τις εξάρσεις το καλοκαίρι

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Πολύ αργό το τείχος ανοσίας - Φοβόμαστε τις εξάρσεις το καλοκαίρι

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αλλά και πώς ίσως να εξελιχθούν τα πράγματα το φθινόπωρο μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος

Αναφορικά για τα επιδημικά επίπεδα στη χώρα, ο καθηγητής έκανε λόγο, για μια πολύ αργή αποκλιμάκωση υπογραμμίζοντας, «για εμάς δυο είναι τα στοιχεία. Είναι η αποσυμφόρηση του υγειονομικού συστήματος. Η μείωση εισαγωγών, η μείωση των διασωληνωμένων και η μείωση νοσηλευόμενων. Αυτή είναι η μια σταθερή και από την άλλη μεριά είναι μια αργή πολύ αργή αποκλιμάκωση, μια επιπέδωση του τρίτου κύματος που δεν λέει να ξεθυμάνει που κρατιέται μεταξύ 1.000 και 2.000 κρουσμάτων».

Ο ίδιος στη συνέχεια, εμφανίστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά, συμπληρώνοντας ότι οι τοπικές εξάρσεις που εμφανίζονται θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Συγκεκριμένα ο καθηγητής εξήγησε, «για να χαρακτηριστούμε πράσινη περιοχή χρειάζεται επί δέκα με 14 μέρες να είναι σταθερά τα κρούσματα κάτω από χίλια. Άρα επομένως εμείς, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι όσο αφορά τα κρούσματα και την μολυσματικότητα που υπάρχει στην κοινωνία. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι έχουμε εξάρσεις σε κάποιες περιοχές. Αυτή η επιπέδωση του τρίτου κύματος και όχι αποκλιμάκωση οδηγεί μαθηματικά σε τοπικές εξάρσεις».

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη ακόμα, και αυτό σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε ανοσία, υψηλό ποσοστό ανοσίας και ταυτόχρονα έχουμε ανοίξει όλη την δραστηριότητα.

«Το τείχος ανοσίας χτίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, πάρα πολύ αργούς, ήδη έπρεπε να το είχαμε κάνει. Είναι πάρα πολύ χαμηλό είναι κάτω από 20%, δεν σημαίνει τίποτα αυτό το ποσοστό. Ο ιός συνεχίζει να διασπείρεται αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή πλέον στην χώρα δεν ισχύουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και έχει υπάρξει χαλαρότητα των μέτρων, από τη μια και από την άλλη δεν υπάρχει υψηλό τείχος ανοσίας. «Αυτό το μείγμα των δυο δημιουργεί μια επικινδυνότητα και τοπικές εκρήξεις είμαστε ανήσυχοι για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Τέλος αναφορικά για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση το φθινόπωρο, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε πως αν και είναι πολύ μακριά, «από τη στιγμή που οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν αυξηθεί και από την άλλη μεριά καταφέρουμε με υγειονομικά πρωτόκολλα να εμποδίσουμε τα εισαγμένα μεταλλαγμένα κρούσματα τα οποία θα μας έρθουν λόγω τουρισμού το τέταρτο κύμα θα είναι ελεγχόμενο. Θα έχουμε πάλι θανάτους αλλά θα είναι διαχειρίσιμο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.