ΕΛΛΑΔΑ

Από τα σαλιγκάρια στους ανελκυστήρες: Ελληνικές εταιρείες μεγαλουργούν μέσω χρηματοδότησης της ΕΕ

Από τα σαλιγκάρια στους ανελκυστήρες: Ελληνικές εταιρείες μεγαλουργούν μέσω χρηματοδότησης της ΕΕ

Γράφει ο Δημήτρης Πεφάνης

«Διαβατήριο» για την επιτυχία, την εξωστρέφεια αλλά και την καινοτομία είναι για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις τα χρήματα που έχουν λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (πιο γνωστό ως ΕΠΑνΕΚ) μια ολόκληρη γενιά καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσα από τα σχετικά κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, καθώς εκτείνονται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, από τους ανελκυστήρες μέχρι τα… σαλιγκάρια!

Μεσσηνιακή ΑΒΕΕ

Η Μεσσηνιακή ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1967 και από το 2006 μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως πρότυπο οικολογικό πυρηνελαιουργείο με καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις. Η εταιρεία παραλαμβάνει και επεξεργάζεται τα απόβλητα των διφασικών ελαιοτριβείων του νομού Μεσσηνίας, με τρόπο που οι εκπομπές στο περιβάλλον να μην ξεπερνούν τα θεσμοθετημένα όρια για τον ελαιουργικό τομέα.

Παράλληλα, ανέπτυξε την εφαρμογή σύγχρονων, φιλικών προς το περιβάλλον, «πράσινων» τεχνολογιών εκχύλισης για την επεξεργασία των υποπροϊόντων ελαιοποίησης της διφασικής ελαιοπυρήνας και την παραγωγή βιοδρατικών εκχυλισμάτων εμπλουτισμένων σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Tyrel εξετάζεται η ενσωμάτωση φυτικών αντιοξειδωτικών σε προϊόντα τυροκομίας και η παραγωγή ενός καινοτόμου τυροκομικού προϊόντος, με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και αυξημένη διάρκεια ζωής (υψηλή διατροφική αξία και ανθεκτικότητα έναντι ανεπιθύμητων αλλοιώσεων).

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους) και υλοποιείται μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ).

BibeCoffee

«Παντρεύοντας» την τεχνολογία με τον καφέ, η νεοφυής εταιρεία BibeCoffee δημιούργησε μια Internet of Things λύση παρακολούθησης επαγγελματικών μηχανών καφέ σε πραγματικό χρόνο, που μετατρέπει κάθε τέτοια μηχανή σε έξυπνο συνδεδεμένο τερματικό.

Η συσκευή συγκεντρώνει δεδομένα που αφορούν για παράδειγμα την ποσότητα καφέ που καταναλώνεται, τις βλάβες, αλλά και την πρόληψη των ζημιών της κάθε μηχανής. Το όραμα της εταιρείας είναι να εξορθολογήσει τον τρόπο με τον οποίο διανομείς, κατασκευαστές και αλυσίδες καφέ λειτουργούν, προσφέροντάς τους μια λύση που εγγυάται τη βέλτιστη ποιότητα του καφέ που προσφέρεται στους πελάτες τους.

Η Bibecoffee χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το Unifund και στην συνέχεια από το Fund Venture Friends - και τα δύο funds του Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικοί πόροι), από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

ΤΕΚΜΟΝ

Η ΤΕΚΜΟΝ είναι εταιρία πληροφορικής υψηλής τεχνολογίας με έδρα τα Ιωάννινα, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη έξυπνων ψηφιακών εργαλείων για εταιρείες που απασχολούν εργαζομένους εκτός των γραφείων τους.

Το λογισμικό της είναι μια ολοκληρωμένη λύση για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό και την εποπτεία καθημερινών εργασιών των εργαζομένων εκτός γραφείων, καθώς και για τη διαχείριση εκτάκτων περιστατικών και συμβάντων.

Μέσω της σχετικής πλατφόρμας, σε λιγότερο από μία ώρα, ο χρήστης μπορεί να αναρτήσει τα στοιχεία επικοινωνίας των ανθρώπων με τους οποίους θα ήθελε να επικοινωνεί, να τα ομαδοποιήσει για πιο στοχευμένη διαχείριση και να δημιουργήσει σενάρια ενημερώσεων με συγκεκριμένες πληροφορίες και οδηγίες, έτοιμα για αποστολή ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, η ΤΕΚΜΟΝ έχει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια στο αντικείμενο των Global Navigation Satellite Systems(GNSS), IoT και ICTΣυστημάτων Έγκαιρης Ειδοποίησης.

Το Νοέμβριο του 2018 ολοκληρώθηκε η επένδυση του Venture Capital Uni.Fund στην ΤΕΚΜΟΝ, με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη της εταιρείας με την είσοδό της σε νέες αγορές.

MyJobNow

Το MyJobNow (MJN) είναι μια πλατφόρμα εύρεσης εργασίας που βοηθάει επιχειρήσεις εστίασης και καταστήματα λιανικής να προσλάβουν προσωπικό. Μέσω της πλατφόρμας, όσοι αναζητούν εργασία στους συγκεκριμένους κλάδους μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα και εύκολα το προφίλ τους και να υποβάλλουν αίτηση ενώ αντίστοιχα οι εργοδότες έχουν στα χέρια τους μια εύκολη διαδικασία δημιουργίας θέσεων εργασίας και διαχείρισης των αιτήσεων των υποψηφίων.

Ειδικά για την τουριστική σεζόν, το MyJobNow φιλοξενεί θέσεις σε νησιά, καλύπτοντας έτσι ανάγκες που δημιουργούνται στη μέση της τουριστικής σεζόν, που συνήθως είναι και οι πιο επείγουσες.

Παράλληλα, από την άνοιξη του 2020 παρέχει υπηρεσίες προσωπικού προσωρινής απασχόλησης για υπηρεσίες Delivery.

Το MyJobNow έχει χρηματοδοτηθεί από το Fund Velocity Partners Venture Capital του Υπερταμείου EquiFund και το ποσό της δημόσιας δαπάνης του έργου φτάνει τα 876.529 ευρώ.

Pushme Bikes

Η Pushme Bikes καινοτόμησε αναπτύσσοντας ένα σύστημα για ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, στα οποία η επαναφόρτιση γίνεται μέσω ενός έξυπνου συστήματος ανταλλαγής μπαταριών σε καταστήματα και όχι με απευθείας φόρτιση. Επιπλέον, χάρη στο σύστημα που έχει αναπτύξει, οποιοδήποτε συμβατικό ποδήλατο μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρικό. Ιδρύθηκε το 2016 από τον Dan Keene και τον Γιώργο Καλλίγερο και αποτέλεσε κομμάτι της «βεντάλιας» επενδύσεων του Fund “Velocity Partners” του Υπερταμείου συμμετοχών EquiFund. Η δημόσια δαπάνη της επένδυσης προς την εταιρεία έφτασε τα 417.855 ευρώ. Εν συνεχεία, χάρη στην καινοτομία της, έγινε στόχος εξαγοράς από τη γερμανική TIER Mobility μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες μετακινήσεων με ηλεκτρικά πατίνια σε 11 χώρες και 55 πόλεις και συμμετέχει στην κοινοπραξία Reach Now της Daimler – BMW.

Isostevia

Η Isostevia είναι μια επιχείρηση με έδρα τη Δράμα που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία κάθε είδους γλυκαντικού από στέβια.

Χρηματοδοτήθηκε με 172.372 ευρώ, στο πλαίσιο της Δράσης «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» του ΕΠΑνΕΚ και εκσυγχρονίστηκε υλοποιώντας δαπάνες αγοράς εξοπλισμού για την παραγωγή προϊόντων, αλλά και για την αναβάθμιση των εσωτερικών της διαδικασιών. Συγκεκριμένα, με την αγορά της νέας γραμμής παραγωγής, η επιχείρηση θα έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της, την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων (υφιστάμενων και νέων) και θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένη ζήτηση σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο.

Up Lift

Η εταιρεία UP lift ιδρύθηκε το 1984 στην περιοχή της Άρτας και το 2010 αναβαθμίστηκε έχοντας ολοκληρώσει την κατασκευή μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας έρευνας και παραγωγής υδραυλικών ανελκυστήρων inverter. Η εταιρεία εντάχθηκε στη Δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) με συνολικό προϋπολογισμό έργου 200.000 ευρώ.

Στόχος της εταιρείας, αξιοποιώντας την ενίσχυση που έλαβε είναι η μαζική παραγωγή των νέων προϊόντων, η πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής, ο έλεγχος και η συνεχής βελτίωση ποιότητας των παραγομένων προϊόντων, η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση κόστους παραγωγής και τέλος η έρευνα για παραγωγή νέων προϊόντων. Παράλληλα, η εταιρεία φιλοδοξεί να αυξήσει την εξωστρέφειά της, καθώς ήδη εδώ και πέντε χρόνια πραγματοποιεί μέρος των πωλήσεών της στο εξωτερικό.

Mediterranean Escargots

Καλύπτοντας τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Mediterranean Escargots χρηματοδοτήθηκε για τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας σαλιγκαριών και αυγών σαλιγκαριών. Έτσι, μπορεί να παράγει τυποποιημένα γεύματα με βάση το κρέας των σαλιγκαριών και συσκευασμένο χαβιάρι με αυγά σαλιγκαριών έτοιμο προς κατανάλωση. Το έργο έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο μέρος μέσω της Δράσης «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» του ΕΠΑνΕΚ ενώ η υλοποίηση της επένδυσης γίνεται σε οικογενειακή κτηριακή εγκατάσταση με την κατάλληλη διαμόρφωσή της για παρασκευαστήρια επεξεργασίας σαλιγκαριών και των προϊόντων τους.

Στόχος της Mediterranean Escargots είναι η δημιουργία μιας ελληνικής εταιρίας delicatessen τροφίμων, που θα χρησιμοποιεί καινοτόμες μεθόδους και τεχνικές παραγωγής με τελικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ανταγωνιστικά στην διεθνή αγορά. Τα τελικά προϊόντα τυποποιούνται σε συσκευασίες που θα δίνουν τη δυνατότητα «ιχνηλασιμότητας», τη δυνατότητα, δηλαδή, εύρεσης της προέλευσης των σαλιγκαριών, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει τον τόπο και τον χώρο εκτροφής των ζώων καθώς και την μεθοδολογία παραγωγής τους.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα στα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ