ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Χίου στο Newsbomb.gr: «Ευελπιστούμε πως τις επόμενες ώρες η φωτιά θα έχει σβήσει

Δήμαρχος Χίου στο Newsbomb.gr: «Ευελπιστούμε πως τις επόμενες ώρες η φωτιά θα έχει σβήσει

Φωτιά Τώρα: Το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο νησί της Χίου, συνεχίζει να καίει - Στο  Newsbomb.gr μίλησε ο δήμαρχος Σταμάτιος Καρμαντζής, ο οποίος ανέφερε πως η κατάσταση είναι καλύτερη.

Νέος συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6.45 στο χωριό Κατάβαση και η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Η φωτιά ήταν ήδη μέσα στο χωριό όταν έφθασαν τα πρώτα οχήματα, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.

Σε νεότερη επικοινωνία που είχε το Newsbomb.gr με τον δήμαρχο Σταμάτιο Καρμαντζή, δήλωσε πως, «συνεχίζουμε να είμαστε σε επιφυλακή. Ωστόσο η κατάσταση στο νησί αυτή την ώρα είναι πολύ καλύτερη. Ευελπιστούμε πως τις επόμενες δύο ώρες η φωτιά θα έχει σβήσει. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν όπως και όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Παραμένουμε αισιόδοξοι».

Αναφορικά με την είδηση που μεταδόθηκε από τοπικά μέσα της περιοχής, για εκκένωση παιδικής κατασκήνωσης, ο δήμαρχος Χίου, επιβεβαίωσε μιλώντας στο Newsbomb.gr πως δεν ισχύει. Συγκεκριμένα είπε ότι απέχει πολύ από την περιοχή.

Το ρωσικό αεροπλάνο συμμετέχει στις ρίψεις

Παράλληλα, ο ΔΕΔΗΕ αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση σε βορειοδυτική Χίο και Ψαρά που είχε διακοπεί με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το politischios οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντικές υλικές ζημιές στην Κατάβαση, αλλά και μεγάλο αριθμό καμένων στρεμμάτων δασικής και γεωργικής έκτασης στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Καταλυτικό παράγοντα για τον έλεγχο της πυρκαγιάς αποτέλεσε τόσο η άμεση παρέμβαση των εθελοντικών ομάδων και της Π.Υ. Χίου, όσο και η άμεση ανταπόκριση της Πολιτικής Προστασίας που με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά απέστειλε σημαντικό αριθμό εναέριων μέσων μεταξύ των οποίων και το ρωσικό BERIEV ΒΕ 200, το οποίο κατάφερε να επιχειρήσει σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Εκκενώθηκαν τρία χωριά

Υπό το φόβο των βόρειων ανέμων που πνέουν στην περιοχή, τρία χωριά που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν προληπτικά.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Δήμαρχος της Χίου, κ. Καρμαντζής Σταμάτιος πρόκειται για την Κατάβαση, τη Σιδουρούντα και τη Διεύχα.

«Η φωτιά αυτήν ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι νωρίς ακόμα να πούμε κάτι, αλλά αισιοδοξούμε. Προχωρήσαμε προληπτικά στην εκκένωση της Κατάβασης και της Σιδηρούντας, από όπου απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι. Προς το παρόν δεν έχει καεί κανένα σπίτι και παραμένουμε στο σημείο με την Πυροσβεστική», τόνισε νωρίτερα στο Newsbomb.gr ο κ. Καρμαντζής.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν πυροσβεστικά αεροπλάνα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 52 πυροσβέστες και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 15 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ιστοσελίδας xiakoslaos.gr, ως αιτία για την πρόκληση της πυρκαγιάς πιθανολογείται ότι προήλθε από το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ.

Δείτε απίστευτα εναέρια πλάνα από τη φωτιά:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ραφήνα: Τουλάχιστον 14 τα θετικά κρούσματα κορονοϊού από το πλοίο που ήρθε από την Ίο