ΕΛΛΑΔΑ

EU Datathon 2021: Ο διαγωνισμός ανοιχτών δεδομένων της Ευρώπης με ελληνική συμμετοχή

EU Datathon 2021 Democracy Game
Associated Press/Virginia Mayo

Τα Datathons συγκεντρώνουν ομάδες νέων από όλη την Ευρώπη για να τονώσουν την καινοτομία και να μεταμορφώσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτών και διοίκησης της ΕΕ.

Το EU Datathon είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός ανοιχτών δεδομένων (open data) που διοργανώνεται από την Υπηρεσία Εκδόσεων της ΕΕ από το 2017.

Ομάδες οργανώνονται για να δημιουργούν νέες αξίες για τους πολίτες μέσω της καινοτομίας και προωθούν τη χρήση ανοικτών δεδομένων που παράγονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και διατίθενται στην πύλη ανοιχτών δεδομένων της ΕΕ, το μοναδικό σημείο πρόσβασης των ανοιχτών δεδομένων στα θεσμικά όργανα, τους οργανισμούς και τους φορείς της ΕΕ.

Τα Datathons συγκεντρώνουν ομάδες νέων από όλη την Ευρώπη για να τονώσουν την καινοτομία και να μεταμορφώσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτών και διοίκησης της ΕΕ. Η επαναχρησιμοποίηση δεδομένων που προωθούνται από τα EU Datathons είναι θεμελιώδης για τα νέα ψηφιακά προϊόντα στην εποχή της πληροφορίας.

Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται νέες εφαρμογές για τη βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών ή τη δημιουργία εντελώς πρωτοφανών υπηρεσιών.

eu datathon 2021
Τα Datathons συγκεντρώνουν ομάδες νέων από όλη την Ευρώπη για να τονώσουν την καινοτομία και να μεταμορφώσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτών και διοίκησης της ΕΕ.Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στόχοι των συμμετεχόντων

Καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, βελτίωση της βιωσιμότητας του συστήματος τροφίμων, προσέγγιση της ΕΕ με τη λήψη αποφάσεων πιο κοντά στους πολίτες, αυτές είναι μερικές από τις φιλοδοξίες που προέβαλαν οι ομάδες προγραμματιστών εφαρμογών που επιλέχθηκαν να ολοκληρώσουν στους τελικούς της φετινής έκδοσης του διαγωνισμού ανοιχτών δεδομένων, EU Datathon.

Οι νικήτριες ομάδες θα επιλεχθούν με βάση τις ακόλουθες θεματικές:

Α)Challenge 1: Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Β)Challenge 2: Μια οικονονομία που δουλεύεις για τους ανθρώπους

Γ)Challenge 3: Μια Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή

Η ελληνική συμμετοχή του EU Datathon

Στον φετινό διαγωνισμό του EU Datathon 2021 εντοπίζουμε και μια ελληνική συμμετοχή. Πρόκειται για το Democracy Game.

Το Democracy Game βοηθάει τους νέους να ξεπεράσουν τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που τους αποτρέπουν από το να διεκδικήσουν ένεργό ρόλο στην πολιτική ζωή.

democracy game eu datathon
Το Democracy Game βοηθάει τους νέους να ξεπεράσουν τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που τους αποτρέπουν από το να διεκδικήσουν ένεργό ρόλο στην πολιτική ζωή.Democracy Game

Μέσα από το Democracy Game οι νέοι μπορούν να ενδυναμώσουν την κριτική τους σκέψη, να εκφραστούν, να συμπεριληφθούν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων και να καταπολεμήσουν τις ψευδείς ειδήσεις (fake news) τα οποία οδηγούν σε ζωτικής σημασίας περιορισμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να επιτύχουμε την συμπερίληψη των νέων ανθρώπων στις πολιτική ζωή και να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης, είναι ψηφιακά, συμπεριλαμβάνουν την υπηρεσία του ελέγχου ψευδών ειδήσεων (fact-checking),τη νευροεπιστημονική ανάλυση και τιμούν τη συμμετοχή ως ένα αποφασιστικό συστατικό για την επίτευξη θετικών αλλαγών στην πραγματική ζωή.

Democracy Game, I’m in!

Η δημιουργός - εμπνεύστρια του Democracy Game, Δήμητρα Γιαννάκη, μίλησε στο newsbomb.gr, εξηγώντας ποια ήταν αφορμή, ποιοι οι στόχοι του project, αλλά και πως βλέπουν την επιλογή της ομάδας στην τελική φάση του EU Datathon 2021.

Μπορείτε να δείτε την σελίδα του Democracy Game εδώ.

Δήμητρα, ποια ήταν η αφορμή για την δημιουργία του Democracy Game;

To Democracy Game γεννήθηκε το 2018 όταν ζούσα στις Βρυξέλλες και είχα μόλις ολοκληρώσει την πρακτική μου στο γραφείο του Έλληνα Ευρωβουλευτή με το Ποτάμι, κ. Γιώργο Γραμματικάκη.

Ποιοι είναι οι στόχοι του project;

Στόχος είναι να βοηθήσει τους νέους να ξεπεράσουν τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που τους αποτρέπουν από το να διεκδικήσουν ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή. Ο τρόπος λήψης αποφάσεων στην πολιτική, διαδικασία που πολύ λίγο χρησιμοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες, η άνοδος των fake news, η κρίση στην δημοκρατία που απειλεί την κοινωνική συνοχή, η συνήθεια κάποιων να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις συχνά με προσβλητικό τρόπο στα social media και τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο Κορωνοϊός, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ιδέας. Αμέσως ανταποκρίθηκαν θετικά νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα, όπως ο Κωνσταντίνος, η Όλγα και ο Δημήτρης που αποτελούν την ομάδα υλοποίησης αλλά και επιτυχημένοι επαγγελματίες του διεθνούς χώρου όπως η Virginie, ο Waldo και η Κωνσταντίνα, το Advisory Board μας. Ενθαρρυντική είναι επίσης η επιτυχής ολοκλήρωση του Incubation Program της Orange Grove.

H πορεία σας στον διαγωνισμό;

Mε την πρόκρισή μας στον τελικό του EU Datathon 2021 εργαζόμαστε ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να ξεκινήσουν να επωφελούνται οι πρώτοι νέοι από τη δράση μας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.