ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Ηλεία: Χωρίς ρεύμα η Αρχαία Ολυμπία – Κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος

Φωτιά στην Ηλεία: Χωρίς ρεύμα η Αρχαία Ολυμπία – Κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος
Δύσκολη νύχτα για την Αρχαία Ολυμπία
PATRIS NEWS

Δύσκολη νύχτα για την Αρχαία Ολυμπία λόγω της πολύ μεγάλης φωτιάς που καίει την περιοχή - Χωρίς ρεύμα ο οικισμός καθώς από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ

Αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Ηλεία με την Αρχαία Ολυμπία, το μοναδικό αυτό αρχαιολογικό μνημείο, να κινδυνεύει από τις φλόγες.

Όπως μεταδίδει το Patris News, η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας έχει βυθιστεί στο σκοτάδι μετά από διακοπή ρεύματος στην περιοχή καθώς από την φωτιά κάηκε κομβικό σημείο στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση.

Αυτή την στιγμή μηχανήματα έργου και πυροσβεστικά οχήματα έχουν δημιουργήσει μια ζώνη προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς ενώ οχήματα και πεζοπόρα προσπαθούν να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την ΔΟΑ και το Αρχαιολογικό Μουσείο καθώς η φωτιά κινείται απειλητικά προς το μέρος τους.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού πυροσβέστες θα καταφτάσουν και από άλλες περιοχές της χώρας.

«Ο Θεός βοηθός»

Ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία ανέφερε στο Newsbomb.gr: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και θα μείνουμε εδώ όλο το βράδυ. Το μόνο θετικό είναι ότι έπεσε ο αέρας αλλά η φωτιά είναι ύπουλο πράγμα και μια σπίθα αρκεί να γίνει η ζημιά. Πόσο μάλλον στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας που είναι γεμάτη πεύκα. Οι φλόγες είναι στο 1 χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο».

Και πρόσθεσε: «Το μόνο που ευχόμαστε είναι “ο Θεός βοηθός” για να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Λίνα Μενδώνη

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, σημείωσε ότι «το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες».

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά.

xrisoxoidis.jpg
patrisnews.com

Όσον αφορά το πύρινο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ παράλληλα μηχανήματα έργου, ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Επίσης, έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, το οποίο ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή.

Στο μεταξύ, αναμένεται να ενισχυθούν κι άλλο οι δυνάμεις πυρόσβεσης, με πυροσβέστες που έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

Πύργος: Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί λόγω της φωτιάς σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Χαρδαλιάς: Δίνουμε μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα

«Δίνουμε μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών.

Ειδικότερα, ανέφερε πως σε εξέλιξη είναι από χθες το απόγευμα η δασική πυρκαγιά στην περιοχή Μυρτιά στη Βόρεια Εύβοια και προσέθεσε: Σήμερα το πρωί μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκε η προληπτική και οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από τους μικρούς οικισμούς Καλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ αυτών των οικισμών στον ορεινό όγκο αλλά και παραλιακά στον οικισμό Ροβιές.

Όσον αφορά τη φωτιά στην Ηλεία, είπε ότι σήμερα εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Το μέτωπο της Ηράκλειας πήρε γρήγορα διαστάσεις, επισήμανε και σημείωσε πως καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου το μέτωπο να περιοριστεί στο Πελώπιο. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει μέτωπο ενός χιλιομέτρου, ενημέρωσε.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην περιοχή Βλαχόπουλο στη Μεσσηνία, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα.

Περαιτέρω, είπε πως στις 2:45 εκδηλώθηκε νέα δασική πυρκαγιά στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, η οποία έχει ήδη περιοριστεί.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι στις 16:40 εκδηλώθηκε νέα αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στον ορεινό όγκο ανάμεσα στα χωριά Κάτω Μέλπια και Βράχος, πλησίον των οικισμών.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η προστασίας της ανθρώπινης ζωής» υπογράμμισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG - Φωτιά ΤΩΡΑ: Πύρινη κόλαση σε Ηλεία και Εύβοια - Καίγονται σπίτια