ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: Δραματικό βράδυ - Εκκενώνονται Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και οικισμοί στον Άγιο Στέφανο

Φωτιά: Δραματικό βράδυ - Εκκενώνονται Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και οικισμοί στον Άγιο Στέφανο
ΙΝΤΙΜΕ

Φωτιά τώρα: Εκκενώνονται προληπτικά οικισμοί στον Άγιο Στέφανο, όπως και Πολυδένδρι, Καπανδρίτι - Τεράστιο το πύρινο μέτωπο - Δραματικές στιγμές στην Εθνική Οδό - Όλοι σε ετοιμότητα - Κάηκαν σπίτια σε Αφίδνες και Ιπποκράτειο Πολιτεία

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται το βράδυ της Πέμπτης στη Βόρεια Αττική. Οι φλόγες πέρασαν αρκετές φορές την Εθνική Οδό και λίγο πριν τις 11 το βράδυ η περιφέρεια Αττικής πήρε την απόφαση να δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης για Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και για δύο οικισμούς του Αγίου Στεφάνου.

«Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η νύχτα και τεράστιο το πύρινο μέτωπο ενώ δεν επιχειρούν τα εναέρια μέσα», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός.

Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έλαβαν αρχικά στις 11 το βράδυ μήνυμα με οδηγίες προφύλαξης για να μη διεισδύσουν καύτρες στο εσωτερικό των σπιτιών.

Μία ώρα αργότερα η Πολιτική Προστασία απέστειλε ξανά μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των οικισμών, Πευκόφυτο και Ποντίων στον Άγιο Στέφανο να εκκενώσουν προς Αθήνα. Όπως και στους κατοίκους στο Πολυδένδρι και Καπανδρίτι, να εκκενώσουν προς Νέα Βαρνάβα και Νέα Μάκρη από επαρχιακό οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου.

Το μήνυμα του 112 για Πολυδένδρι - Καπανδρίτι

Το μήνυμα του 112 για τους οικισμούς στον Άγιο Στέφανο

Η απόφαση της Περιφέρειας

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό

Νωρίτερα η πύρινη λαίλαπα πέρασε από Δροσοπηγή, Αφίδνες, Κοσμοθέα καίγοντας σπίτια και περιουσίες, ενώ λίγο μετά τις 20.30 πέρασε κάθετα και την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες.

Η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την Εθνική, καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, ωστόσο οι Πυροσβέστες κατάφεραν αν την σβήσουν. Την ίδια ώρα οι άνεμοι στην περιοχή συνεχώς δυναμώνουν, ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την περιορίσουν, ώστε να μην εξαπλωθεί.

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, είπε πως τα σημεία της εθνικής οδού που υπάρχει κίνδυνος να περάσει η φωτιά είναι τρία, στις Αφίδνες στη Δροσοπηγή και ένα σημείο στα διόδια.

Πρόεδρος κοινότητας Αφιδνών - «Βοηθήστε μας, καιγόμαστε»

«Έχει αρχίσει και μπαίνει στο χωριό η φωτιά και δεν υπάρχει κανένα πυροσβεστικό. Είμαστε ανοχύρωτο χωριό», τόνισε o Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος κοινότητας Αφιδνών μιλώντας στο Mega και έκανε έκκληση στην Πυροσβεστική για οχήματα και δυναμικό. «Απειλούνται σπίτια, επιχειρήσεις. Έχουν απομακρυνθεί όλοι με ασφάλεια», πρόσθεσε. «Βοηθήστε τις Αφίδνες, καίγονται», κατέληξε ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Ιπποκράτειου Πολιτείας, των περιοχών Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες

Νωρίτερα στάλθηκε νέο μήνυμα του 112 σε όσους βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία να εκκενώσουν τώρα προς Ωρωπό.

Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία εκκενώστε τώρα προς Ωρωπό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και σε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες να εκκενώσουν τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες εκκενώστε τώρα προς Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας:

Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση συναγερμού όλη η χώρα από αύριο μέχρι τις 9 Αυγούστου

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου όλη η χώρα λόγω του πάρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται από αύριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από αύριο το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και θα συνδράμουν δυνάμεις από πέντε χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αναμένονται αεροσκάφη και πυροσβέστες από Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ελβετία ενώ ήδη συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο. Ακόμη, αυτή την ώρα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για την επιχειρησιακή προετοιμασία της ιδιαίτερα δύσκολης αυριανής ημέρας.

Τιτάνιες προσπάθειες να μην ξεφύγει προς την άλλη πλευρά της Εθνικής η φωτιάΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ: Συγκλονιστικές εικόνες - Δείτε την πυρκαγιά να «καταπίνει» τα πάντα