ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Τρία τα μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς - Ρίχνεται στη «μάχη» και το θηριώδες Ilyushin

Στη «μάχη» της κατάσβεσης της φωτιάς στα Βίλια τα εναέρια Μέσα
Στη «μάχη» της κατάσβεσης της φωτιάς στα Βίλια τα εναέρια Μέσα
Intimenews/Δημήτρης Καπάνταης

Φωτιά στα Βίλια: Σε τρία μεγάλα μέτωπα έχει σπάσει η πυρκαγιά σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλη Κόκκαλη.

«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά στα Βίλια έχει σπάσει σε τρία μέτωπα, η κατεύθυνση του ενός -γεωγραφικά- είναι προς τα Μέγαρα, το δεύτερο είναι σε ένα ύψωμα πριν το όρος Πατέρα και το τρίτο με κατεύθυνση προς την Οινόη», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Κόκκαλης επανέλαβε ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται στα δέκα χιλιόμετρα, ενώ έκανε γνωστό ότι και στα τρία σημεία επιχειρούν εναέρια μέσα.

Οι περιοχές τις οποίες κατακαίει η φωτιά είναι δύσβατες, κάτι που δυσκολεύει και το έργο των επίγειων δυνάμεων. «Περιμένουμε τη ρίψη και από τα γιγαντιαία Ilyushin που έχουν ανεφοδιαστεί και περιμένουν να απογειωθούν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να κάνουν συνεχείς ρίψεις μέχρι τις απογευματινές ώρες», πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης.

Σύμφωνα με αρμόδιος πηγές «αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις έχουν ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό – έχουν οριοθετηθεί κομμάτια που κατευθύνονταν είτε ανατολικά είτε δυτικά (Αγία Παρασκευή). Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο και στο όρος Πατέρας όπου έχει ανέβει η πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο. Επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα (Beriev, Καναντέρ και ελικόπτερα – σε λίγη ώρα θα αρχίσουν ρίψεις και τα δύο Ilyushin). Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατέβει προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων. Σε όλη τη χώρα υπάρχει διασπορά πυροσβεστικών μέσων, ακόμη και στις πιο απόμακρες περιοχές, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν άμεσα».

Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν ακόμα πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη», καθώς οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο πλησίασαν την κατοικημένη περιοχή καίγοντας πυκνό παρθένο πευκοδάσος και δυσπρόσιτο στο όρος Πατέρα.

Λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κίνηση των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας – Θηβών από την 33 χ/θ (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) με κατεύθυνση προς Ελευσίνα, έχει διακοπεί προσωρινά και η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού.

Φωτιά στα Βίλια: Εκκενώθηκε το γηροκομείο

Νωρίτερα σήμερα ολοκληρώθηκε η εκκένωση γηροκομείου στα Βίλια Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή. Έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. Οι υγειονομικές δομές που είχαν τεθεί χθες σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα (Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου) έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Φωτιά στα Βίλια: Γιγαντιαία η επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχημάτων, του ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Από εδώ ξεκίνησε η φωτιά στα Βίλια

Στο σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά στα Βίλια βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης με στελέχη της Διεύθυνσης Εμπρησμών.

Σημειώνεται ότι όπως τόνιζε και το δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το πρωί της Τρίτης «κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη καταγγελία για εμπρησμό έγινε χθες στο Newsbomb.gr από τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας το 112 κάλεσε τους πολίτες να εκκενώσουν τον οικισμό Βενίζα με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα, ενώ νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ‘Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αφγανιστάν: Γιατί Ρώσοι, Κινέζοι, Πακιστανοί και Τούρκοι είναι «φίλοι» με τους Ταλιμπάν