ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Βίλια: Ανησυχία για το μέτωπο που κινείται προς Μέγαρα –Τι λέει στο Newsbomb.gr ο Δήμαρχος

Φωτιά στα Βίλια για τέταρτη ημέρα
Φωτιά στα Βίλια για τέταρτη ημέρα

Φωτιά στα Βίλια: Η πυρκαγιά κατακαίει την περιοχή των Βιλίων για τέταρτη ημέρα - Ανησυχία για τη φωτιά που κινείται προς Μέγαρα -  Η φωτιά βρίσκεται στην κορυφογραμμή του όρους Πατέρας που αποτελεί το φυσικό σύνορο του δήμου Μεγάρων με την Μάνδρα Αττικής

Φωτογραφίες - Βίντεο: Ευδοκία Μύτιλη

Για τον φόβο η φωτιά που καίει στα Βίλια να επεκταθεί και στο δήμο Μεγάρων μίλησε στο Newsbomb.gr, ο Δήμαρχος της περιοχής Γρηγόρης Σταμούλης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η φωτιά βρίσκεται στην κορυφογραμμή του όρους Πατέρας που αποτελεί το φυσικό σύνορο του δήμου Μεγάρων με την Μάνδρα Αττικής.

Όπως επεσήμανε εντύπωση του προκαλεί το γεγονός ότι αυτή την ώρα δεν επιχειρούν στο μέτωπο πολλά εναέρια μέσα ενώ ο δήμος του έχει ήδη φτιάξει τείχος προστασίας για αν αντιμετωπίσει την φωτιά.

Σώθηκε ο οικισμός στα Βίλια

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η απεσταλμένη του Newsbomb.gr, Ευδοκία Μύτιλη από το μέτωπο της πυρκαγιάς που κατακαίει επί τέσσερις μέρες τα Βίλια, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, κατοίκων και εθελοντών που έδωσαν μια άνιση μάχη όλη τη νύχτα με τα εκατοντάδες ενεργές εστίες, σώθηκε ο οικισμός στα Βίλια.

Σιγά σιγά οι κάτοικοι επιστέφουν στις κατοικίες τους αλλά το καταπράσινο βουνό που έβλεπαν δεν είναι το ίδιο. Χιλιάδες δέντρα έχουν γίνει στάχτη.

Δείτε την gallery:

Τι τελευταίες ώρες ενισχύθηκαν και τα εναέρια μέσα και πλέον επιχειρούν περιοδικά 14 ελικόπτερα και6 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού Beriev. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Φωτιά στα Βίλια: Τρίτη εφιαλτική νύχτα

Σημειώνεται ότι εφιαλτική ήταν ακόμα μία νύχτα στην περιοχή των Βιλίων, με την καταστροφική πυρκαγιά να συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλο αγώνα για να σωθούν οι περιουσίες των πολιτών.

Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα, Πανόραμα και Τιτάν.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωριου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια, στην λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στην Λ. Κατανδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Θα ενταθούν οι άνεμοι

Προβληματισμό προκαλούν στην Πυροσβεστική οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων οι οποίοι έχουν ενταθεί, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν και οι πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή στο δάσος του όρους Πατέρας

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Πέμπτη 19 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές που προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) είναι οι εξής:

  • Αττική και
  • Νότια Εύβοια

Σημειώνεται ότι το Newsbomb.gr, βρέθηκε για ακόμα μία ημέρα στην περιοχή των Βιλίων, με τους δημοσιογράφους Κώστα Τσιτούνα και Ευδοκία Μύτιλη να καταγράφουν συγκλονιστικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο.

Τρομακτικό βίντεο από τα Βίλια: Στρόβιλος φωτιάς εκτόξευσε κορμό δέντρου προς τους πυροσβέστες

Ένα πραγματικά απίστευτο βίντεο από το μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βίλια δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather στο Facebook.

Στο... τρομακτικό βίντεο φαίνεται ένας στρόβιλος φωτιάς να πετάει με δύναμη προς την πλευρά των πυροσβεστών ένα κορμό δέντρου, τη στιγμή που οι φλόγες εξαπλώνονται στην περιοχή με μεγάλη ταχύτητα.

Από το συγκεκριμένο συμβάν, που δεν είναι το μόναδικό καθώς οι κίνδυνοι είναι πολλοί, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της προσπάθειας των πυροσβεστών στα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη χώρα μας εδώ και πολλές ημέρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεολόγος Μαλεσίνας: Ο 14χρονος πέρναγε με το ποδήλατο και έβαζε φωτιές γιατί «του άρεσε ο καπνός»