ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα - Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα: «Είμαστε στο 4ο κύμα», απέχουμε από το τείχος ανοσίας

Μετάλλαξη Δέλτα - Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα: «Είμαστε στο 4ο κύμα», απέχουμε από το τείχος ανοσίας

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4% 

Στην μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία εξαπλώνεται γοργά σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλεται και η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το στέλεχος του ιού έχει σημάνει συναγερμό στους λοιμωξιολόγους, καθώς όσο πλησιάζουμε προς το τέλος Αυγούστου και η επιδημιολογική καμπύλη «επιμένει» σε υψηλά επίπεδα, προμηνύεται ένα δύσκολο Φθινόπωρο που μας περιμένει.

Ακόμα ένας παράγοντας που προβληματίζει τους ειδικούς, φαίνεται να είναι η μεγάλη μετακίνηση που θα παρατηρηθεί από τους εκδρομείς του Αυγούστου, στο τέλος του μήνα και οι οποίοι από τα «κόκκινα» νησιά θα επιστρέψουν στις βάσεις τους στα αστικά κέντρα. Τα 3.273 νέα κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (19/8) προβληματίζουν έντονα, καθώς συνοδεύονται και με μια αύξηση των διασωληνωμένων οι οποίο έκαναν «άλμα» στους 286 το τελευταίο 24ωρο, ασκώντας παραπάνω πίεση στο ήδη ταλαιπωρημένο σύστημα Υγείας.

Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι και τα λόγια του καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπου Γώγου ο οποίος κατά την χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγειάς, ανέφερε ότι έχουμε μπει ήδη στο τέταρτο κύμα και αυτό οφείλεται στην μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού. «Το νέο τέταρτο κύμα έχει να κάνει με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα η οποία εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και της μεγάλης της μεταδοτικότητας, έχει επικρατήσει παντού», ανέφερε ο κ. Γώγος και συμπλήρωσε, «έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της, ανέφερε».

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό», τόνισε ο καθηγητής και εξήγησε πως υπάρχουν κάποια δεδομένα και για λίγο σοβαρότερη νόσηση από αυτό το στέλεχος το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει πρόβλημα για τους μη εμβολιασμένους.

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει φτάσει πάνω από το 80% ενώ οι νέοι φαίνεται πως είναι πλέον αυτοί που νοσούν στην παρούσα φάση, ενώ υπάρχει και μια μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Εξαιτίας αυτού και της διασποράς που έχει αποκτήσει η μετάλλαξη μέσω των νέων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ότι υπάρχει συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%.

Στα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται άλλωστε το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο ορισμένων νησιών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από τους λοιμωξιολόγους ως «κόκκινα» και μεταξύ των οποίων είναι η Ρόδος όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 100 κρούσματα -παραμένοντας σε τριψήφιο νούμερο- η Ευβοια με 75, αλλά και η Κρήτη με το Ηράκλειο να καταγράφει 151 κρούσματα και τα Χανιά να ακολουθούν με 102.

Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα και πολλές ηπειρωτικές περιοχές δείχνοντας την μεταδοτικότητά της ακόμα και στην «άδεια» Αθήνα στην οποία ανακοινώθηκαν σήμερα 190 νέα κρούσματα. Για την Αττική συνολικά ανακοινώθηκαν 709 μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη παρέμεινε σταθερά υψηλά στα 318 κρούσματα. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν και περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Αχαϊα όπου σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 113 και 115 μολύνσεις αντίστοιχα.

Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

KATANOMH-19-8.jpg
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Πέμπτης 19 Αυγούστου

Επικράτηση της «Δέλτα»

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.011 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 8 Αυγούστου 2021.

Από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 22 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36. Επιπλέον ανιχνεύθηκε, 1 στέλεχος B.1.629 .

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 27.529 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 23.809 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.002 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής. Μεταξύ των 23.809 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 64,78%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 15,25%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,72% και το Beta με ποσοστό 1,23%. Από τα 3.002 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.839 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,64% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,21% στο Delta, 15,79% στο Alpha, 6,70% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma. Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 247 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 116 στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι Τούρκοι κυκλώνουν τα Βαλκάνια με τη συμφωνία των Πρεσπών - Βάζουν «πόδι» και στα Σκόπια