ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι - Χάθηκε η χρονιά, δεν έχουν να ταΐσουν τα μελίσσια τους

Εύβοια: Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι - Χάθηκε η χρονιά, δεν έχουν να ταΐσουν τα μελίσσια τους
H χρονιά για το ξακουστό πευκόμελο της Εύβοιας έχει χαθεί αφού το δάσος καταστράφηκε.
INTIME (φωτογραφία αρχείου)

Ανυπολόγιστης αξίας είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά στην Βόρεια Εύβοια - Μελισσοσμήνη υπέστησαν βαρύτατες ζημιές ενώ τώρα οι παραγωγοί της περιοχής δεν έχουν να τα ταΐσουν - Χάθηκε η χρονιά για το ξακουστό πευκόμελο της Εύβοιας

Δραματική είναι η κατάσταση για τους μελισσοκόμους της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα του νησιού αφού τα μελίσσια τους έγιναν στάχτη, ενώ το δάσος θα χρειαστεί χρόνια για να αναγεννηθεί.

Ενδεικτικό του πλήγματος που δέχτηκε ο κλάδος, είναι το γεγονός πως το ξακουστό πευκόμελο της Εύβοιας, αντιπροσώπευε το 70% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr ο μελισσοκόμος, Θανάσης Αποστόλου, «η χρονιά για το πευκόμελο έχει χαθεί αφού το δάσος καταστράφηκε. Τα μελίσσια μας πλέον δεν έχουν από που να τραφούν, πρέπει να τα πάρουμε και να φύγουμε. Επίσης δεν είναι λίγοι και οι παραγωγοί που είδαν τις κύψελες τους να καίγονται. Η καταστροφή είναι μεγάλη».

Απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr σχετικά με το πώς μπορούν να τραφούν τώρα τα μελίσσια ο κ. Αποστόλου μας εξηγεί ότι μπορεί να τους δοθούν υποκατάστατα αλλά υπάρχει μεγάλο κόστος, το οποίο αυτό το διάστημα οι παραγωγοί αδυνατούν να επωμιστούν.

Για τον λόγο αυτό κάνουν έκκληση στην πολιτεία για «επιδότηση της τροφοδοσίας των μελλισών, επιδότηση του πετρελαίου κίνησης μιας και οι παραγωγοί θα πρέπει να μετακινηθούν από την περιοχή αλλά και μεγαλύτερης αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Οι αποζημιώσεις της τάξης των 45 ευρώ ανά κυψέλη είναι σταγόνα στον ωκεανό όταν μια κυψέλη με πληθυσμό (σ.σ. μελίσσι) κοστίζει 100 ευρώ».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη νέα μετάλλαξη Μ που έφτασε και στην Ελλάδα - Τα πρώτα κρούσματα

Καιρός: Ισχυρή κακοκαιρία προ των πυλών - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα

Κυπαρισσία: Νεκρή, γυμνή και σε εμβρυακή στάση τοποθετήθηκε στο τσιμεντένιο τάφο η 42χρονη