ΕΛΛΑΔΑ

Μπουλμπασάκος στο Newsbomb: Στο... κόκκινο η Βόρεια Ελλάδα –«Ίσως ζήσουμε ξανά τον περσινό χειμώνα»

Μπουλμπασάκος στο Newsbomb: Στο... κόκκινο η Βόρεια Ελλάδα –«Ίσως ζήσουμε ξανά τον περσινό χειμώνα»
Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή για τις επόμενες 10 ημέρες σίγουρα θα ξεκινήσουν οι μεταφορές ασθενών σε άλλες περιοχές της χώρας.
INTIME

Στο «κόκκινο» λόγω της επιδημιολογικής τους εικόνας βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας - Πληθαίνουν οι φόβοι για επανάληψη του περσινού χειμώνα στην περιοχή - Τι λέει στο Newsbomb.gr, o διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος για την πίεση στο ΕΣΥ λόγω κορονοϊού

Για ένα ενδεχόμενο κίνδυνος να σημειωθεί ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα που θα δημιουργήσει «καταστάσεις που είδαμε τον περσινό χειμώνα», μίλησε στο Newsbomb.gr o διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σύστημα υγείας της Βόρειας Ελλάδας πιέζεται πάρα πολύ και αυτήν τη στιγμή σημειώνεται πληρότητα στις κλίνες και τις ΜΕΘ covid πάνω από 90%. «Σήμερα που μιλάμε δεν νομίζω ότι υπάρχουν πάνω από 10 κρεβάτια ΜΕΘ Covid», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι η κατάσταση αυτή έχει διαμορφωθεί λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών αλλά και άλλων παραγόντων όπως τις χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν έρθει νωρίτερα από την Αθήνα και οδηγούν τους πολίτες σε κλειστούς χώρους καθώς και τις λιγότερες κλίνες covid που έχει η περιοχή σε σχέση με την πρωτεύουσα.

Μάλιστα τόνισε ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή για τις επόμενες 10 ημέρες σίγουρα θα ξεκινήσουν οι μεταφορές ασθενών σε άλλες περιοχές της χώρας με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει.

Εκτόξευση ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 29/09 και της Πέμπτης 30/09 είναι:

  • Αυξημένη (+28%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 27/09 και της Τρίτης 28/09
  • Αυξημένη (+41%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 22/09 και Πέμπτης 23/09

«Καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής εικόνας των λυμάτων ήταν οι διακυμάνσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, γύρω όμως από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που σε κάθε περίπτωση αντιστοιχεί σε σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα.. Συνολικά, όμως, και παρατηρώντας στο σχετικό διάγραμμα τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι η τάση είναι αυξητική», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

«Αυτό που βλέπουμε και ερμηνεύουμε ως σημαντική διασπορά στην κοινότητα είναι ένα μείγμα των νοσούντων, στο οποίο περιλαμβάνονται ανεμβολίαστοι, αλλά και εμβολιασμένοι που μπορεί να νοσούν ελαφρά, όπως και νέοι και παιδιά, που μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα νόσησης, αλλά η παρούσα μετάλλαξη του ιού κυριαρχεί στην ομάδα αυτή σε ό,τι αφορά την μεταδοτικότητα», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς αν τα στοιχεία προμηνύουν έντονη επιδημιολογική έξαρση στην πόλη, όπως συνέβη το περσινό φθινόπωρο ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Το περσινό φθινόπωρο δεν αποτελεί μέτρο σύγκρισης, αλλά σημείο αναφοράς και υπόμνησης της σημασίας της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, της αξίας και αναγκαιότητας απαρέγκλιτης τήρησης των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η ειδοποιός διαφορά συνίσταται στο ότι πλέον το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών λειτουργεί ως ασπίδα στους ίδιους και στο σύστημα υγείας. Πολλοί λιγότεροι χρειάζονται νοσηλεία και θα νοσηλεύονταν σήμερα πολύ λιγότεροι συνάνθρωποί μας στις ΜΕΘ, αν είχαν ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών, αν είχαν σπεύσει να εμβολιαστούν. Σε κάθε περίπτωση η δυναμική της πανδημίας και η διασπορά του ιού στην κοινότητα σήμερα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε κανέναν».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από το Foreign Policy: Ο Ερντογάν ίσως είναι πολύ άρρωστος για να συνεχίσει να ηγείται

Κρούσματα σήμερα: 1.837 νέες μολύνσεις - 29 θάνατοι σε 24 ώρες, στους 332 οι διασωληνωμένοι

Συναγερμός ξανά στη Λαμία για τον «Λιθόκερο», το μεγαλύτερο δηλητηριώδες υδρόβιο έντομο

Ρoή Ειδήσεων