ΕΛΛΑΔΑ

Η λαθρεμπορία καυσίμων στο εισαγγελικό στόχαστρο

Η λαθρεμπορία καυσίμων στο εισαγγελικό στόχαστρο

Τον… καυτό φάκελο της λαθρεμπορίας καυσίμων ανοίγει ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με στόχο να διακριβωθεί εάν υπάρχει ανοχή ή συνέργεια υπηρεσιακών παραγόντων στα κυκλώματα της λαθρεμπορίας που κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.



Η εισαγγελική έρευνα θα εκτείνεται σε βάθος 10ετίας και θα διενεργηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (σ.σ στην εφημερίδα Καθημερινή) κάνουν λόγο για πλοκάμια λαθρεμπορίας σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί να ερευνηθεί ποια μέτρα θεσμοθετήθηκαν για την πάταξη της λαθρεμπορίας και εάν αυτά εφαρμόστηκαν, και εάν δεν εφαρμόστηκαν για ποιους λόγους και από ποιους επεδείχθη ολιγωρία.

Εκ των βασικών μαρτύρων στην έρευνα θα είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, ο οποίος είχε προβεί σε καταγγελίες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον Μάιο του 2011, για λαθρεμπορία καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων συντελείται εκτεταμένη νοθεία, με αποτέλεσμα οι καρκινογόνες συγκεντρώσεις θείου να είναι υπερ-πολλαπλάσιες του επιτρεπόμενου.

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών, αφού τα ποσά που καταχρώνται, υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα που περικόπηκαν πρόσφατα απ' τους μισθούς και τις συντάξεις» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ αναφερόμενος στους υπαιτίους είχε υποστηρίξει ότι:

«Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος είναι ευεργέτες, χορηγοί φιλανθρωπικών σωματείων και κατασκευαστές ιδρυμάτων που έχουν και κοινωνική αποδοχή.

Έδωσα τα στοιχεία μου σε μεγαλο-δημοσιογράφους και δεν βγήκε τίποτα. Έπρεπε να παρανομήσω -και πήγα και πήρα μόνος μου πετρέλαιο από την αποθήκη των Ενόπλων Δυνάμεων στο Συκούριο της Λάρισας.

Στο δείγμα, το Γενικό Χημείο το Κράτους βρήκε 900 mg αποχρωματισμένο θείο, ενώ βάσει του νόμου πρέπει να έχει 5 mg».