ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες και πυρκαγιές: «Πνίγηκαν» στις αρμοδιότητες Υπ. Περιβάλλοντος, Δασαρχεία και Περιφέρειες

«Πνίγηκαν» στις αρμοδιότητες Υπ. Περιβάλλοντος, Δασαρχεία και Περιφέρειες
«Πνίγηκαν» στις αρμοδιότητες Υπ. Περιβάλλοντος, Δασαρχεία και Περιφέρειες
InTime

Αλλού ανήκουν τα «ορεινά των ρεμάτων», αλλού τα πρανή κι αλλού οι εκβολές... Πολύπλοκες οι διαδικασίες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων

Από τον Άννα στον Καϊάφα και από κει… βλέπουμε. Με αυτή τη φράση θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει τις δαιδαλώδεις διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι ένα αντιπλημμυρικό έργο να φθάσει από τη σχεδίαση επί χάρτου στην παράδοση.

Ένα 24ωρο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Βόρεια Εύβοια που σάρωσαν τα χωριά της περιοχής και με την κακοκαιρία «Αθηνά» να συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα μας, ώρες μεγάλης αγωνίας περνούν πλέον οι κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αττικής που, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιρού, έχουμε μείνει ανοχύρωτοι απέναντι στα ξεσπάσματα της φύσης.

Τα προγραμματισμένα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμη προχωρήσει, και ο βασικός λόγος για αυτό είναι, όπως λένε κύκλοι του Δήμου Αχαρνών στο newsbomb.gr, η πολυπλοκότητα των διαδικασιών και, κυρίως, οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Πιο αναλυτικά: Όταν μιλούμε για αντιπλημμυρικά έργα εννοούμε κυρίως ρέματα. Τα ρέματα διακρίνονται σε ορεινά και σε πεδινά. Τώρα, όσα ρέματα είναι ορεινά, είναι δηλαδή πάνω στο βουνό, αποτελούν, σύμφωνα με τα στελέχη του Δήμου Αχαρνών, αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και αλαλούμ

Όσα ρέματα δε είναι πεδινά, βρίσκονται δηλαδή εντός πόλης (η Βαρυμπόμπη διαθέτει τρία τέτοια ρέματα) είναι αρμοδιότητα της εκάστοτε Περιφέρειας αλλά και του Δασαρχείου.

Ειδικότερα για την κοίτη των ρεμάτων (το σημείο δηλαδή που ρέει το νερό) είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια, ενώ για τα πρανή των ρεμάτων (δηλαδή τα πλάγια όρια) και τον καθαρισμό αυτών από κλαδιά, σκουπίδια κ.α. είναι υπεύθυνο το Δασαρχείο.

Δηλαδή με απλά λόγια για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί ένα αντιπλημμυρικό έργο θα πρέπει να συσκεφθούν, να το αναλύσουν και εν τέλει να το αποφασίσουν το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια και το Δασαρχείο.

Πάντως σήμερα, δύο μήνες μετά τις πυρκαγιές που κατέκαψαν τη βόρεια Αττική, κύκλοι του Δήμου Αχαρνών τονίζουν πως «υπάρχουν κάποιες μελέτες που είναι ήδη έτοιμες. Είναι με χρονοδιάγραμμα πολύ σύντομο. Υπολογίζεται εντός του Οκτώβρη να έχουν τελειώσει οι μελέτες για να ξεκινήσουν τα έργα».

«Προς το παρόν πέρα από τον καθαρισμό της κοίτης των ρεμάτων δεν έχει γίνει κάτι άλλο» καταλήγουν.

Σημειώνεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε αν η Εύβοια είναι «καμπανάκι και για την Αθήνα. «Με τους ιδιους γρήγορους ρυθμούς που δράσαμε στην Εύβοια δρούμε και στην Αθήνα», απάντησε ο κ. Οικονόμου. Προφανώς ο κ. Οικονόμου θα εννοεί τα 20 εκατομμύρια ευρώ που ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος - εκ των υστέρων - ως πρώτο επίδομα για τις καταστροφές από τις πλημμύρες. Το πρόβλημα πάντως εντοπίζεται στις εκ των προτέρων δράσεις και αντανακλαστικά και όχι στα εκ των υστέρων...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Προ των πυλών νέα ισχυρή κακοκαιρία - «Ίσως προσεγγίσει σε ένταση μεσογειακό κυκλώνα»

Δολοφονία στον Εύοσμο: Η μητέρα μου με έβαλε να πω ότι με κακοποιούσε σεξουαλικά

The Voice: Η 20χρονη που «τρέλανε» τους πάντες (videos)