ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Αυτή είναι η σύνδεση ανάμεσα στους σεισμούς σε Αρκαλοχώρι, Ζάκρο και Κάρπαθο

Κρήτη: Αυτή είναι η σύνδεση ανάμεσα στους σεισμούς σε Αρκαλοχώρι, Ζάκρο και Κάρπαθο
INTIME

Κρήτη: Ο καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σχολίασε την εκτεταμένη σεισμική δραστηριότητα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Καθησυχαστικός για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου εμφανίστηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο καθηγητής σεισμολογίας και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο οι σεισμικές δονήσεις που κράτησαν «ξάγρυπνους» τους Ηρακλειώτες είναι στο πλαίσιο της μετασεισμικής δραστηριότητας. «Έχω πει από την μέρα του μεγάλου σεισμού, ότι η κύρια φάση των μετασεισμών θα διαρκέσει ένα μήνα. Είχαμε πει ότι μερικοί μετασεισμοί θα είναι πιο αισθητοί , όπως ο σημερινός των 4,3 , όμως είναι στο πλαίσιο της φυσιολογικής εξέλιξης της μετασεισμικής ακολουθίας», σημείωσε ο καθηγητής τονίζοντας ότι απομένουν 10 με 20 ημέρες μέχρι να δούμε το φαινόμενο να εξασθενεί.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, αλλά και του Ηρακλείου θα πρέπει να «οπλιστούν» με υπομονή, ωστόσο δεν πρέπει να πανικοβάλλονται καθώς η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, ενώ ένας μεγαλύτερος σεισμός από αυτόν της 27ης Σεπτεμβρίου μπορεί αν σημειωθεί «μόνο σε θεωρητικό επίπεδο».

Αναφορικά με το αν ο καταστροφικός σεισμός στο Αρκαλοχώρι συνδέεται με εκείνον της Ζάκρου αλλά και αυτόν της Καρπάθου ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Χθες είχαμε 6,1 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Κρήτης στην θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου και βέβαια είχαμε και τον σεισμό της Ζάκρου στις 12 Οκτωβρίου με μέγεθος 6,3. Δεν ανήκουν στο ίδιο ρήγμα προφανώς, δεν ανήκουν στην ίδια εστία, είναι σε σημαντικές αποστάσεις τα τρία επίκεντρα, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλης κλίμακας γεωδυναμικό αίτιο και των τριών αυτών σεισμών είναι κοινό, είναι το ίδιο. Δηλαδή η μετακίνηση προς τα βόρεια της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας και η προς τα νότια μετακίνηση της ευρασιατικής. Συγκρούονται κατά μήκος του Ελληνικού τόξου και της Κρήτης βεβαίως, συμπιέζουν και παράγουν αυτά τα έντονα σεισμικά φαινόμενα».

«Αυτός είναι ο ορθός τρόπος για να σκεφτόμαστε, βέβαια η κάθε εστία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικές εστίες σε εντελώς διαφορετικά ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά έως 900 ευρώ

Ανδρέας Μικρούτσικος: Διασωληνωμένος στην εντατική ο παρουσιαστής

Καιρός – Μαρουσάκης: Ο Οκτώβριος κλείνει με επικίνδυνα φαινόμενα – Από πότε έρχεται η κακοκαιρία