ΕΛΛΑΔΑ

Πλοίο με μετανάστες: Στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν 375 από τους διασωθέντες

Μετανάστες Κως
Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη Κω

Τέλος και επίσημα στο θρίλερ με το τουρκικό πλοίο που μετέφερε μετανάστες και έπλεε ακυβέρνητο ανοιχτά της Ιεράπετρας για μέρες - Οι διασωθέντες μετανάστες μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ της Κω - Το χρονικό

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η μεταφορά 375 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω. Νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα έξι επιβαίνοντες έχουν κρατηθεί για ανάκριση.

Στο ΚΥΤ Κω, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου και μετά θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης μετά τη μεταφορά των μεταναστών στο ΚΥΤ δήλωσε: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Το χρονικό

Φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας, που έπλεε ακυβέρνητο ανοικτά της Ιεράπετρας, με επιβαίνοντες περίπου 400 μετανάστες κάλεσε το 112 ζητώντας βοήθεια. Στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού, όπου προσέδεσε το πλοίο, παραμένοντας στη θαλάσσια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, από το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιούνταν διαβουλεύσεις για το πού θα διανυκτερεύσουν οι 400 μετανάστες, ενώ παράλληλα βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις για να επιστρέψει το πλοίο στην Τουρκία μαζί με τους μετανάστες απ' όπου και ξεκίνησε.

Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος υπέβαλε αίτημα, σε συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στην Άγκυρα για να παραλάβει πίσω τους μετανάστες, όπως υποχρεούται να κάνει σύμφωνα με βάση την ευρωπαϊκή σύμβαση που έχει υπογράψει.

Επίσης, υπήρξε επικοινωνία με την Frontex και την Κομισιόν και έγινε σαφές ότι η Ελλάδα βάσει των δεσμεύσεων θα φιλοξενήσει τους μετανάστες σε ασφαλές σημείο, αλλά ζητήθηκε να υπάρξει έγγραφη διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες και να ζητηθεί να τηρήσουν τα προβλεπόμενα, παίρνοντας πίσω τους μετανάστες.

Ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής ακτοφυλακής απάντησε αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για επιστροφή του πλοίου στην Τουρκία, επικαλούμενο τις διεθνείς συνθήκες για την έρευνα και διάσωση που ορίζουν ότι το πλοίο πρέπει να οδηγηθεί στο κοντινότερο ασφαλές λιμάνι.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων, το υπό τουρκική σημαία πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Σμύρνη, αν και οι ελληνικές αρχές θεωρούν ως πιθανότερο λιμάνι απόπλου το Κας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα: Μια τρύπα στο νερό και μια ψύχραιμη αποτίμηση που πονάει…

Nέο Εξοικονομώ: Μέχρι αρχές Νοεμβρίου η πλατφόρμα αιτήσεων – Έρχεται πρόγραμμα και για επιχειρήσεις

Κορονοϊός: Ολοταχώς για 5.000 κρούσματα ημερησίως – Εισηγούνται νέα μέτρα οι ειδικοί