ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ολοταχώς για 5.000 κρούσματα ημερησίως – Εισηγούνται νέα μέτρα οι ειδικοί

Κορονοιος μετρα ανεμβολίαστοι
Νέα μέτρα πέφτουν στο τραπέζι και αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η ραγδαία αύξηση σε κρούσματα και διασωληνωμένους, σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμών, έχει χτυπήσει τα… καμπανάκια με την επιτροπή των ειδικών να αποφασίσει την Τετάρτη για την εισήγηση νεών, αυστηρότερων, μέτρων. Απορρίπτει το lockdown η κυβέρνηση.

«Καλπάζει» ο κορονοϊός στην Ελλάδα με τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ να προκαλούν ανησυχία. Το Σάββατο (30.10) καταρρίφθηκε το – αρνητικό – ρεκόρ των περισσότερων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο καθώς επιβεβαιώθηκαν 4.696, πλησιάζοντας όσο ποτέ άλλοτε το «φράγμα» των 5.000. Ένας αριθμός, τον οποίο οι επιστήμονες έχουν υπογραμμίσει ότι με τον ρυθμό που κινείται η χώρα δεδομένα θα βλέπουμε σε καθημερινή βάση το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Μαγνησία αλλά και η πλειοψηφία των μεγάλων αστικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, η αύξηση στα κρούσματα είναι τεράστια και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας ακόμα σημαντικός δείκτης που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες, είναι αυτός των διασωληνωμένων. Για πρώτη φορά μετά από 148 ημέρες, ήτοι από τις 5 Ιουνίου, ξεπεράστηκαν οι 400 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, το Σάββατο (30.10) ανακοινώθηκαν 404 διασωληνωμένοι από τον ΕΟΔΥ. Εξ αυτών, το 85,15% είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που καταδεικνύει και το πρόβλημα που υπάρχει, ειδικότερα όσο πλησιάζει ο χειμώνας αλλά και το επικίνδυνο «κοκτέιλ» του κορονοϊού με την εποχική γρίπη, που μπορεί να γίνει αβάσταχτο για το ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί 6.373.321 εμβολιασμοί, με μόλις 29.403 να πραγματοποιούνται το Σάββατο (30.10) ενώ χαμηλά παραμένουν και τα νούμερα σε ό,τι αφορά τη χορήγηση τρίτης δόσης που έχει ξεκινήσει και μετράει μόλις 339.888 πολίτες που την έχουν λάβει.

Εμβολιασμοί Ελλάδας
Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021.emvolio.gov.gr

Όλα αυτά τα δεδομένα, οδηγούν τους ειδικούς στο να εισηγηθούν – όπως όλα δείχνουν – νέα αυστηρότερα μέτρα. Στη συνεδρίαση που θα έχει η επιτροπή των επιστημόνων την Τετάρτη, αναμένεται να παρθούν οι αποφάσεις για το ποιες θα είναι οι εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, οι επιστήμονες αναμένεται να προτείνουν στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες την επέκταση της χρήσης της μάσκας, ενώ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες η επιτροπή προσανατολίζεται στους παρακάτω περιορισμούς:

  • σε εστίαση και ψυχαγωγία ίσως επανεκτιμηθεί η υποχρεωτικότητα, όσον αφορά στους εργαζόμενους,
  • οι ειδικοί ίσως προτείνουν οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να υποχρεούνται να κάνουν δύο rapid test εβδομαδιαίως για να προσέλθουν στην εργασία τους, με δική τους, ωστόσο, οικονομική επιβάρυνση.
  • Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκονται και περαιτέρω περιορισμοί στους μη εμβολιασμένους αναφορικά με την παρουσία τους σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται να επιστρέψει η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και να είναι άπαντες καθιστοί ακόμα και στους αμιγείς χώρους διασκέδασης όπου μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Επίσης, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δεν απέκλεισε ακόμα και το κλείσιμο νυχτερινών κέντρων διασκέδασης σε περιοχές που θα έχουν πολύ βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα.

Αυτό που σημειώνουν, πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη είναι πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξανακλείσουν οικονομία και κοινωνία και να οδηγηθεί η χώρα σε ένα παρατεταμένο lockdown, όπως πέρυσι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.