ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια - Η ζωή θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες

Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια
Οδοιπορικό του Newsbomb.gr στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια, τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές φωτιές που έκαψαν τα δάση και ισοπέδωσαν την καθημερινότητα, όπως την ήξεραν οι κάτοικοί της. Οι ζημιές, η καταστροφή και η ελπίδα μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που μένουν, επιμένουν και μάχονται για την επόμενη μέρα.

Οι άνθρωποι. Αυτοί κράτησαν και κρατούν όρθια την πολύπαθη τους τελευταίους μήνες βόρεια Εύβοια. Αν και δεν έχουν βρει ακόμη τον βηματισμό τους. Και πώς να το κάνουν; Αφού ο τόπος τους πληγώθηκε «βαθιά».

Το Newsbomb.gr με την συμπλήρωση τριών μηνών από το ξέσπασμα των πυρκαγιών, που έκαψαν τα δάση της βόρειας Εύβοιας από τον Ευβοϊκό έως το Αιγαίο Πέλαγος, βρέθηκε να καταγράψει την καθημερινότητα.

Στο ρεπορτάζ μιλάει ένας νεαρός δασεργάτης ο οποίος αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης για το χωριό του για το θάρρος του και την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα. Ο 34χρονος δίνει κουράγιο στους συγχωριανούς του και τους μιλά για το αύριο, όταν το δάσος θα απλώνεται και πάλι στα μάτια τους. Τα λόγια του μια χαραμάδα φωτός στα γεμάτα στάχτη τοπία.

Αυτός είναι ένας από τους ήρωες που αναδεικνύει το οδοιπορικό του Newsbomb.gr σήμερα, ελπίζοντας στην επόμενη αποστολή μας να έχουν λυθεί πολλά θέματα και προβλήματα που σήμερα φαντάζουν βουνό.

Ο 34χρονος Νίκος Μάρκου

Ο νεαρός δασεργάτης που ελπίζει να δει το δάσος ξανά πράσινο

Ο Νίκος Μάρκου είναι 34 χρονών, είναι δασεργάτης. Το χωριό του, στο οποίο ζει και εργάζεται είναι η Κοκκινομηλιά. Τώρα δεν υπάρχει δάσος για να επιβιώσει για να δουλέψει όπως έκανε τόσα χρόνια. Ο ίδιος μάλιστα ήταν και εποχικός πυροσβέστης. Ήταν από τους ανθρώπους που έπεφταν στην μάχη για να δαμαστούν οι πύρινες φλόγες. Μιλάει για την στήριξη του κόσμου, που είναι η κινητήρια τους δύναμη, αλλά και για το χρόνο που έχει μείνει η Πολιτεία άπραγη στην περιοχή του με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι κάτοικοι από τις… βροχές.

Πενήντα χρόνια θέλουν τα πεύκα για να γίνουν αξιοποιήσιμα

«Κάποια επαγγέλματα τείνουν να εξαφανιστούν όπως η ρητινοκαλλιέργεια. Για να φυτρώσει ένα καινούργιο πεύκο για να ξεπεταχτεί και να γίνει παραγωγικό δηλαδή εκμεταλλεύσιμο (είτε να καλλιεργηθεί για να μας παράξει το ρετσίνι είτε για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον κορμό του για ξυλεία θα πρέπει να περάσουν 45-50 χρόνια τουλάχιστον. Οπότε, φεύγουν 3 γενιές ανθρώπων χωρίς να έχουν έρθει σε επαφή με αυτό το επάγγελμα με αυτή την τέχνη. Όταν θα δώσει η φύση αυτά που μας έδινε τόσα χρόνια θα έχει φύγει από το προσκήνιο η δική μας η γενιά και θα έχει έρθει μία άλλη και το ζήτημα είναι ότι δεν θα γνωρίζει πως γινόντουσαν αυτές οι δουλειές», λέει χαρακτηριστικά στο Newbomb.gr και συνεχίζει μιλώντας για την μελισσοκομία. «Σε ό,τι αφορά την μελισσοκομία αντιλαμβάνεστε και εσείς πως δεν υπάρχει δάσος, δεν υπάρχει μέλι.

Αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα και δεν υπάρχει μια ώθηση σε όλα τα επίπεδα, η κτηνοτροφία να ξεκινήσει από την αρχή, η μελισσοκομία να ξεκινήσει από την αρχή, οι δασεργάτες να μπουν μέσα να εκμεταλλευτούν το δάσος».

Στήριξη από τον απλό κόσμο, ξεχασμένοι από την Πολιτεία - «Δεν ζητά κανείς ελεημοσύνη, δουλειά ζητάμε»

Στην συνέχεια ο νεαρός αγρότης μιλά για την αλληλεγγύη που έδειξε ο κόσμος όλο αυτό το διάστημα. Πόσο «αγκάλιασε» τους ανθρώπους της Βόρειας Εύβοιας μετά από αυτό το κακό που τους βρήκε. Ο ίδιος βρίσκει την ευκαιρία μέσα από το Newsbomb.gr να τους ευχαριστήσει. Ταυτόχρονα, τονίζει πως ο κόσμος στα χωριά του είναι αξιοπρεπέαστος και κανείς δεν θέλει να αφήσει τον τόπο του. Αντιθέτως, όλοι θέλουν να μείνουν εκεί για να τον κάνουν ξανά όπως ήταν.

Ειδικότερα λέει: «Οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας έχουν στηριχθεί πολύ από την βοήθεια του κόσμου. Αυτό θέλω να το τονίσω. Από την πρώτη στιγμή της φωτιάς υπήρχε μια μεγάλη αλληλεγγύη από όλον τον κόσμο είτε είναι σε τρόφιμα, σε είδη πρώτης ανάγκης κ.α. αλλά από την πλευρά της Πολιτείας νιώθουμε παρατημένοι και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και φοβόμαστε όπως είπα και πριν για την πρώτη βροχή. Έχει χαθεί πολύς χρόνος για να ξεπεραστούν προβλήματα. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, αλλά επιλεκτικά. Εδώ πάνω νιώθουμε ξεχασμένοι.

Ο κόσμος στην επαρχία και στα χωριά δεν ζητάει ελεημοσύνη ούτε από το κράτος, ούτε από κανέναν φορέα. Ζητάει να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του με αξιοπρέπεια, να δουλέψει. Δεν θέλει κανένας να του χαρίσει τίποτα και για κανέναν λόγο. Ό,τι χάσαμε, χάσαμε καλά να είμαστε υγεία να έχουμε και θα ξεκινήσουμε ξανά από το μηδέν. Απλά θέλουμε μια στοιχειώδη βοήθεια για το ξεκίνημα. Δουλειά θέλουμε. Δεν θέλουμε τίποτα άλλο. Δουλειά στον τόπο μας. Ούτε να γίνουμε μετανάστες, να μην πάμε αλλού να δουλέψουμε. Αγαπάμε αυτόν τον τόπο, γεννηθήκαμε σε αυτόν τον τόπο. Ζούμε στο δάσος από μικρά παιδιά Αυτό είναι το στοιχείο μας. Αυτό έχουμε μάθει να κάνουμε».

Κωστής Γιαννακάρας: Η φωτιά έσβησε στη θάλασσα

Ο Κωστής Γιαννακάρας έχει γεννηθεί και ζει στο Αχλάδι στη Βόρεια Εύβοια. Το 2021 έζησε τον απόλυτο εφιάλτη με τις φωτιές να καίνε το χωριό του και να σβήνουν στη θάλασσα.

«Δεν είχε καμία σχέση η φωτιά του 1977 με αυτή φέτος. Κάηκαν τα πάντα. Ακούγαμε εκρήξεις και ξαφνικά μέτωπα πύρινα παντού. Κράτησα την ψυχραιμία μου. Έδιωξα τον κόσμο που είχα. Είχα μείνει με την ηλικιωμένη μητέρα μου και μια θεία μου που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και είχαμε φτάσει στην παραλία. Η φωτιά εδώ σταμάτησε. Κοιτάξτε ακόμη τα φύκια είναι καμένα», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Ήμουν εδώ όταν είχαμε τις φωτιές το 1977. Αυτό που ζήσαμε το καλοκαίρι, τρεις μήνες πριν ήταν ένας εφιάλτης που δεν είχε τέλος. Κοιτάξτε τα πάντα στάχτη. Καμένη γη. Και στο χωριό δεν έχει γίνει τίποτα. Καμία παρέμβαση από το κράτος. Μόνο προχθές μου χτύπησαν την πόρτα στην ταβέρνα μου, για να δουν αν τηρώ τα μέτρα για το covid-19 όπως προσέρχεται ο κόσμος εντός του καταστήματος. Καλά κάνανε και ήρθανε για έλεγχο για τον covid-19 αλλά θα έρθει κάποιος από το κράτος να κάνει παρέμβαση για να επανέλθει το χωριό στην κανονικότητα του. Ο Χειμώνας είναι πλέον εδώ και στην πρώτη σταγόνα βροχής πλέον φοβόμαστε, τι θα γίνει. Μας ξέχασαν…στους τρεις μήνες».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.