ΕΛΛΑΔΑ

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Καταπέλτης η εισαγγελέας-«Δεν θυμάμαι», «ενθουσιάστηκα» οι δύο κατηγορουμενοι

Κατασκοπεία στη Ρόδο
Την ενοχή των δύο κατηγορούμενων για κατασκοπεια στη Ρόδο ζήτησε η εισαγγελέας - Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους

Την ενοχή των δύο κατηγορούμενων για κατασκοπεία στη Ρόδο ζήτησε η εισαγγελέας - Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους

Με την αγόρευση της Εισαγγελέως της έδρας, τις απολογίες των κατηγορουμένων και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισής τους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των προσκομιζόμενων εγγράφων από την υπεράσπιση συνεχίστηκε ως αργά το απόγευμα της Τρίτης η πολύκροτη δίκη κατασκοπείας στη Ρόδο προς όφελος της Τουρκίας.

Η Εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των δύο κατηγορούμενων και συγκεκριμένα του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 53χρονου πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» για τα αδικήματα της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Οι απολογίες

Ο 36χρονος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εις βάρος του. Ζούσε όπως είπε μια ήσυχη ζωή και ποτέ δεν έκανε κάτι λάθος. Υποστήριξε ότι από ενθουσιασμό ζήτησε σε sms από τον 53χρονο να του πει τον αριθμό στρατιωτικού πλοίου, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν θυμάται καλά.

Αρνήθηκε τον ισχυρισμό που είχε αναπτύξει ο συγκατηγορούμενός του ότι συναντήθηκαν σε σούπερ μάρκετ της Ιαλυσού και ότι του ζήτησε να διαγράψει κάτι από το κινητό που συνομιλούσαν ενώ σε ό,τι αφορά στο πακέτο δεδομένων που του έδωσε για το κινητό του υποστήριξε ότι το έκανε για να τον βρίσκει και να τον βοηθά.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ο 53χρονος είχε καταθέσει αρχικώς χωρίς δικηγόρο και δεν ήξερε τι έλεγε στην κατάθεσή του. Τόνισε ότι οι σχέσεις του με τον 53χρονο είχαν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής του.

Από την πλευρά του ο 53χρονος μάγειρας ο οποίος είχε ομολογήσει ότι ο 36χρονος τον στρατολόγησε και ότι του έστελνε μηνύματα μέσω της εφαρμογής «what’s up», ισχυρίστηκε ότι ο συγκατηγορούμενός του τον ρωτούσε μάλλον από περιέργεια προσθέτοντας ότι δεν θυμάται. Πρόσθεσε εξάλλου χθες ότι παραξενεύτηκε όταν οι αστυνομικοί πήγαν στο καράβι και τον συνέλαβαν. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι ευρισκόμενος στην Ασφάλεια φοβήθηκε και δεν ήξερε τι έλεγε γιατί δεν είχε λάβει και τα φάρμακά του και ότι μετά από μέρες αντιλήφθηκε τι είχε καταθέσει και ανασκεύασε. Υποστήριξε, τέλος, ότι δεν τον πίεζε o 36χρονος να του δίνει πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου.

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης

Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση ενός απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του 36χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου υποστηρίζοντας ότι την επίμαχη περίοδο το καλοκαίρι του 2020 δεν υπήρξε ένταση και κλιμάκωση αυτής σε επίπεδο που να απειλείται πόλεμος. Ισχυρίστηκε συνοπτικώς ότι τόσο η ανάκληση των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού, η αποστολή και διάταξη των δυνάμεων άμυνας της χώρας μας στην περιοχή όσο και η κινητοποίηση που υπήρξε είναι συνήθης, δεν είναι επικίνδυνη να οδηγήσει σε πόλεμο ενώ παραπέρα αξιολόγησε ως άνευ ουσίας τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στους κατηγορούμενους υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για υλικό που δεν είναι απόρρητο.

Ανάλογοι ήταν οι ισχυρισμοί του τεχνικού συμβούλου του πρώτου κατηγορούμενου που έκανε ανάλυση των στοιχείων που βρέθηκαν από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Μια καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου που κατέθεσε ομοίως ως μάρτυρας υπεράσπισης του 36χρονου υποστήριξε στην κατάθεσή της ότι υπήρξε κρίση αλλά δεν ήταν ικανή να οδηγήσει σε πόλεμο. Υπέρ του πρώτου κατέθεσε και δικηγόρος της Ρόδου που γνωρίζει την οικογένεια ενώ τελευταία κατέθεσε συγγενής του 53χρονου.

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Έγγραφα και πειστήρια

Οι συνήγοροι υπεράσπισης παρουσίασαν την Τρίτη στο δικαστήριο αλλά και πρόβαλαν σε οθόνη αντίγραφα δημοσιευμάτων εφημερίδων και ιστοσελίδων στα οποία απεικονίζονται στρατιωτικά πλοία αγκυροβολημένα στο Καστελλόριζο και «αναρωτήθηκαν» γιατί δεν κινήθηκε έρευνα εις βάρος τους για κατασκοπεία. Ανάλογη θέση εξέφρασαν και για υλικό που προέβαλαν από blog στο διαδίκτυο με 11.500 ακόλουθους, όπως τόνισαν, στο οποίο προβλήθηκαν βίντεο με στρατιωτικά πλοία στο ακριτικό νησί.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν την Τρίτη και πειστήρια όπως τα κιάλια που βρέθηκαν στην κατοχή του 53χρονου αλλά και το κινητό του για να διαπιστωθεί αν είχε υποστεί φθορά.

Με πληροφορίες από dimokratiki.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: «Κλείδωσαν» οι χιονοπτώσεις στην Αττική τα επόμενα 24ωρα – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Έξαλλος ο Θεοδωρικάκος με Παναγιωτόπουλο: Αθλιότητα, δεν θέλω να συνεχίσω γιατί μιλάμε δημόσια

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»