ΕΛΛΑΔΑ

Το φτωχότερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών για τους Έλληνες

Το φτωχότερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών για τους Έλληνες

Το φτωχότερο Πάσχα των τελευταίων δεκαετιών θα περάσουν φέτος οι Έλληνες, καθώς από τη μία έχουν μειωθεί τραγικά τα εισοδήματά τους, αφετέρου οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες βρίσκονται στα ύψη.

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση της φορολογίας, η ανελαστικότητα των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και οι ανατιμήσεις σε καύσιμα και εισιτήρια ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, βυθίζουν τους Έλληνες στη φτώχεια.

Πολλοί είναι αυτοί που λόγω οικονομικών δυσκολιών δεν θα καταφέρουν να πάνε ούτε στα χωριά τους, όπως τις προηγούμενες χρονιές.

Όσο για εκείνους που θα το επιχειρήσουν, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού όπως αναφέρουν «Τα Νέα», θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Η κούρσα των διεθνών τιμών των καυσίμων τον τελευταίο χρόνο εκτόξευσε το κόστος της αμόλυβδης, η οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχει φτάσει ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο, τιμή απαγορευτική για μεγάλες μετακινήσεις.
  • Μόλις την περασμένη εβδομάδα οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 6%, με αποτέλεσμα όποιος αποφασίσει να ταξιδέψει με πλοίο ακόμη και στην οικονομική θέση θα δώσει περισσότερα χρήματα από ό,τι την περσινή χρονιά.
  • Για όσους δεν διαθέτουν κάποιο φιλικό σπίτι ή εξοχικό για τη διαμονή τους, ούτε οι τιμές στα καταλύματα φαίνεται να ακολουθούν την πορεία των εισοδημάτων, αφού σε σχέση με πέρυσι οι μειώσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες και σε ορισμένες περιπτώσεις και αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.
  • Στα ίδια επίπεδα παραμένει ευτυχώς το πασχαλινό τραπέζι. Στον τομέα αυτό τα πράγματα μπορεί είναι καλύτερα, καθώς οι τιμές στα περισσότερα είδη είναι ίδιες με πέρυσι και σε αρκετές περιπτώσεις και χαμηλότερες. Ο οβελίας, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 – 9,2 ευρώ το κιλό για τα γάλακτος, ενώ τα βαρύτερα αρνιά θα πωλούνται σημαντικά φθηνότερα. Χαμηλότερες είναι οι τιμές και σε λαχανικά και φρούτα, ενώ οι αυξήσεις που καταγράφονται αφορούν κυρίως είδη σουπερμάρκετ.