ΕΛΛΑΔΑ

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: «Εκτός ελέγχου η πανδημία - Πότε θα χτυπήσει το 6ο κύμα»

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: «Εκτός ελέγχου η πανδημία - Πότε θα χτυπήσει το 6ο κύμα»
INTIME

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας είναι ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας συνεχίζουν να δημιουργούν προβληματισμό στους επιστήμονες σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, με αποκορύφωμα το τρομακτικό νούμερο των 101 θανάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα (17/01).

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκο Καπραβέλο, ο οποίος όχι μόνο δεν έκανε λόγο για ύφεση της πανδημίας αλλά αντίθετα τόνισε πως η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας είναι εκτός ελέγχου.

«Ο αριθμός των θανάτων είναι τρομακτικός. Έχασαν τις ζωές του 101 συμπολίτες μας. Για ποια ύφεση μιλάμε; Αυτή την στιγμή δεν έχουμε καν δει το αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον. Το ποσοστό των ασθενών με Όμικρον είναι 40% - 45%. Δεν έχει εμφανιστεί κανένας εκτοπισμός της Δέλτα. Είναι τρομακτικό αυτό το γεγονός και δεν αναφέρεται σχεδόν από κανέναν», τόνισε αρχικά ο κύριος Καπραβέλος.

Στην συνέχεια ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου», εξήγησε το ανησυχητικό της κατάστασης: «Αν αυτή την στιγμή η Όμικρον δεν έχει επικρατήσει, όπως έχει συμβεί σε όλο τον πλανήτη, θα δούμε μια εκτόξευση κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν έχει ολοκληρωθεί το 4ο κύμα και ήδη το 'δίπλωσε' το 5ο. Ουσιαστικά δεν έχουμε δει το αποτύπωμα της Όμικρον, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η Δέλτα. Και πολύ φοβάμαι πως θα δούμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και δυστυχώς θανάτων».

Σε αυτό το σημείο, ο κύριος Καπραβέλος, έκανε την εκτίμησή του για ένα έκτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο προσδιόρισε στα τέλη Φεβρουαρίου προς τις αρχές Μαρτίου: «Φυσικά και θα δούμε και άλλο κύμα κορονοϊού, πιστεύω περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου προς τις αρχές Μαρτίου. Ένα κύμα που μπορεί να είναι καταστροφικό αν συμπέσει με το αποτύπωμα που θα έχει αφήσει η Όμικρον».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, σχολίασε: «Είναι τραγική η κατάσταση. Εδώ, στο Παπανικολάου, οι 48 κλίνες ΜΕΘ έχουν μετατραπεί όλες σε ΜΕΘ covid. Η πίεση είναι αφόρητη από ασθενείς με άλλα νοσήματα πλέον. Δυστυχώς θα δούμε αύξηση των θανάτων εξαιτίας αυτού του γεγονότος».

Τέλος, σχετικά με τις αισιόδοξες προβλέψεις για επιστροφή στην κανονικότητα προς την άνοιξη: «Ποια κανονικότητα; Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου με αυτά τα νούμερα. Ο κορονοϊός δείχνει μια απίστευτη δυναμική, με τα στελέχη του διαρκώς να αλλάζουν. Ακόμα και το Πάσχα που λένε πως φέτος θα είναι κανονικό, είναι ένας πάρα πολύ μακρινός ορίζοντας για να συζητήσουμε».

Ανησυχία για την αύξηση των θανάτων – Όλα τα δεδομένα στο Infographic του Newsbomb.gr

Έντονη ανησυχία από την εξέλιξη της πανδημίας, λόγω και της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, στη χώρα. Μπορεί την τελευταία εβδομάδα να παρατηρείται μια πτωτική πορεία των κρουσμάτων, πλην όμως οι «σκληροί» δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα κι αυτό φέρνει προβληματισμό.

Τη Δευτέρα (17.01) ανακοινώθηκαν 18.834 νέα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη για ακόμα μια φορά να διατηρούν τα αρνητικά πρωτεία, σε ό,τι αφορά τη διασπορά του ιού στη χώρα. Ο έντονος προβληματισμός, ωστόσο, προκύπτει από τους 101 θανάτους σε ένα 24ωρο κι από το γεγονός ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 672 συμπολίτες μας. Παράλληλα, οι εισαγωγές ήταν αρκετές και πάλι καθώς έφτασαν στις 472, αν και μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Το infographic του Newsbomb.gr

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας στις 17 Ιανουαρίου 2022

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο τόσο για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον όσο και για τον κίνδυνο να αυξηθεί εκ νέου η διασπορά, αφορά τα κρούσματα σε παιδιά. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.240 μολύνσεις στις ηλικίες 0-17 ετών, την ώρα που η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε την ανοσολογική απόκριση των παιδιών στον εμβολιασμό. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η χορήγηση τέταρτης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους ενώ δόθηκαν διευκρινίσεις για την πληρωμή αλλά και τη διαδικασία αμφισβήτησης του προστίμου των 100 ευρώ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρόστιμο 100 ευρώ: Πού θα εμφανίζεται στο taxisnet – Πώς γίνεται η διαδικασία αμφισβήτησης

Κορονοϊός - Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις 20 Ιανουαρίου

Survivor: Οργή για το χυδαίο σχόλιο του Βαλάντη στην Ευριδίκη - Ζητούν όλοι την αποχώρησή του