ΕΛΛΑΔΑ

Ζιφιός: Τι είναι το κήτος που έχει εγκλωβιστεί στο Παλαιό Φάληρο

Ζιφιός: Τι είναι το κήτος που έχει εγκλωβιστεί στο Παλαιό Φάληρο
Τι είναι ο Ζιφιός
Νίκος Χριστοφάκης/Newsbomb.gr

Το κήτος έχει εγκλωβιστεί στο Παλαιό Φάληρο και δυστυχώς οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι λίγες.

Για το μεγάλο θαλάσσιο κήτος που εγκλωβίστηκε στην παραλία του Αλίμου μίλησε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασωθεί.

«Δεν πρόκειται για φάλαινα φυσητήρα, αλλά για Ζιφιό. Ένα από τα εντυπωσιακά κητώδη που ζει στη χώρα μας», σχολίασε στην ΕΡΤ ο κύριος Φραντζής.

Μιλώντας για το θαλάσσιο αυτό είδος που το πρωί εντοπίστηκε στην παραλία του Αλίμου αποκάλυψε ότι ζει στη χώρα μας και εντοπίζεται στην ελληνική τάφρο: από την Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και Ρόδο. Περιοχή είναι από τις σημαντικότερες περιοχές που ζει αυτό το κήτος».

Όπως δήλωσε, πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κητώδες που ανάλογα την ηλικία του και το φύλο του φτάνει στη Μεσόγειο τα 5,5 μ.

Σύμφωνα με τον κ. Φραντζή αυτό το ζώο ζει χρόνια στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Όπως αποκάλυψε εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο.

«Κάθε χρόνο εκβράζονται δεκάδες κήτη εξαιτίας των δικών μας ενεργειών. Μπορεί ο κόσμος να συγκινείται που το βλέπει ζωντανό στον Άλιμο, αλλά η ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί για το είδος αυτό. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, στο κέντρο του σπιτιού των Ζιφιών η Ελληνική Πολιτεία κάνει έρευνες για πετρέλαιο. Συγκινούμαστε σήμερα που το γεγονός είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά δεν συγκινούμαστε 365 ημέρες το χρόνο όταν οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος», επισήμανε.

Για το συγκεκριμένο κήτος που από χθες έχει κάνει την εμφάνισή του στον Σαρωνικό ο κ. Φραντζής εξέφρασε την άποψη πως μπορεί στο στομάχι του να έχει πλαστικές σακούλες εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας.

«Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη. Καταδύεται σε βάθος 3.000 μ. Είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανότητες να ζήσει γιατί όταν βγαίνει στην ακτή είναι συνήθως πολύ αργά», δήλωσε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».

Πηγή: ertnews.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.