ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: «Πέθαινε ο ένας, έμπαινε ο άλλος» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το γηροκομείο του τρόμου

Χανιά: «Πέθαινε ο ένας, έμπαινε ο άλλος» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το γηροκομείο του τρόμου
Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο της φρίκης
INTIME

Στο «φως» έρχονται ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για όσα συνέβαιναν στη μονάδα φροντίδας στα Χανιά, όπου σε διάστημα έξι ετών πέθαναν 293 άτομα

Φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα όσα συνέβαιναν στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, με την δικηγόρο των θυμάτων, Μαρία Παπαδάκη να δίνει στη δημοσιότητα νέα σοκαριστικά στοιχεία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η κυρία Παπαδάκη επεσήμανε ότι, «με βάση τους ισχυρισμούς των οικογενειών που εκπροσωπώ παρόμοιες πράξεις τελούνταν από την έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας,το 2009 οπότε και είχε υποβληθεί η πρώτη έγκληση. Υπήρξαν κι άλλες εγκλήσεις στο μεσοδιάστημα οι οποίες δεν αξιολογήθηκαν. Κάποια τέθηκε στο αρχείο, κάποια άλλη δεν κρίθηκε ούτε καν με πράξη θέσης στο αρχείο και φέρεται να υπήρχαν και πολυάριθμες καταγγελίες προς τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας οι οποίες επίσης δεν αξιολογήθηκαν».

Όπως είπε η κ. Παπαδάκη οι καταγγελίες αφορούσαν προσβολή εννόμων αγαθών όπως η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εξήγησε ότι «στο παρόν στάδιο έχουν την ιδιότητα των κατηγορουμένων καθώς δεν έχει αποδειχτεί η κατηγορία και συμπλήρωσε «με βάση τις καταγγελίες φέρονται να προκάλεσαν τον θάνατο ανθρώπων και να υπέβαλαν σε βασανιστικές συνθήκες διαβίωσης τη συντριπτική πλειοψηφία των περιθαλπομένων».

Τόνισε ότι: «Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι ότι αυτός ο τρόπος δράσης δεν αναιρεί την επιχειρηματικότητα. Πολλοί λένε τι όφελος είχαν να θανατώνουν τους πελάτες τους; Με βάση τα καταγγελόμενα και τα στοιχεία της δικογραφίας το κόστος για κάθε φιλοξενούμενο ήταν 0,55 λεπτά την ημέρα.

Όταν λοιπόν εισπράττεις από έναν υπερήλικα από 700 έως 1.200 ευρώ τον μήνα και το κόστος φιλοξενίας και περίθαλψης του είναι 0,55 λεπτά αντιλαμβάνεστε ότι το κέρδος είναι τεράστιο και δεν υπάρχει κάποια απώλεια διότι στα Χανιά υπάρχει τεράστια ζήτηση σε κλίνες φροντίδας ηλικιωμένων, επομένως έξω από τη μονάδα υπήρχε τεράστια λίστα αναμονής.

Πέθαινε ο ένας έμπαινε ο επόμενος, το κόστος διατηρείτο πολύ χαμηλό και ταυτόχρονα με τη συστηματική αποτροπή διαμετακομιδών ασθενών στο νοσοκομείο δεν αποκαλύπτονταν οι συνθήκες διαβίωσής τους».

Η δικογραφία-φωτιά για το γηροκομείο

Σύμφωνα με τη δικογραφία οι κατηγορούμενοι άφηναν νηστικούς, έδεναν και χορηγούσαν ισχυρά ψυχοφάρμακα οδηγώντας σε φρικιαστικό και βασανιστικό θάνατο δεκάδες ηλικιωμένους. Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως χαρακτηρίστηκε από τις δικαστικές αρχές, επί 12 χρόνια στο γηροκομείο-κολαστήριο των Χανίων απέφερε παράνομο κέρδος εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως περιγράφεται στη δικογραφία η ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων. Ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, ενώ πολλές φορές τους φρόντιζαν πρόχειρα και τους επανατοποθετούσαν την ίδια ακάθαρτη πάνα ακόμα και στους διαδρόμους.

Η δικογραφία εστιάζει σε 30 περιπτώσεις θανάτων και σε 8 απόπειρες. Συνολικά 293 πιστοποιητικά θανάτου ηλικιωμένων συντάχτηκαν από τον γιατρό της δομής, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021.

Από την Ασφάλεια Χανίων εκτιμάται ότι οι προκληθέντες θάνατοι από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι κατά πολύ περισσότεροι, όμως λόγω αντικειμενικών δυσκολιών δεν κατέστη εφικτό η περαιτέρω διερεύνηση της φρικτής αυτής υπόθεσης. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται, κατά την κρίση της αρμόδιας προανακριτικής Αρχής, από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί 293 περιπτώσεις θανάτων ηλικιωμένων σχετιζόμενων με οποιονδήποτε τρόπο με τη φιλοξενία τους στη δομή, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2021, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά

Χανιά: Η δικογραφία περιγράφει ένα γηροκομείο-κόλαση για τους ηλικιωμένους

  • H ποσότητα της χορηγούμενης σε καθημερινή βάση τροφής ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα της χαμηλή και η χορήγηση της μέσα σε ταχύτατα ελάχιστο χρόνο λόγω πίεσης. Σε βαθμό που όπως υποστηρίζεται είχαν παρατηρηθεί περιστατικά εισροφήσεων τροφών (πνιγμών). Aναφέρεται ότι με βάση την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, εσόδων, εξόδων, δαπανών κλπ για την σίτιση των φιλοξενουμένων φέρεται ότι η ημερήσια δαπάνη που καταβαλλόταν από τη δομή για την σίτιση εκάστου ηλικιωμένου ήταν 0,55 ευρώ!
  • Κρέας έτρωγαν σπάνια, φρούτα ελάχιστα και έπιναν γάλα αραιωμένο με νερό.
  • Καταλογίζεται ότι χορηγούσαν ακόμα και αποφάγια προηγούμενων γευμάτων, ακόμα και επικίνδυνα εντόσθια ζώων που παρέχονταν δωρεάν από επιχειρηματίες του είδους.
  • Σπάνια καθαρίζονταν οι ρόμπες που τους φορούσαν, πολύ αραιά τούς έπλυναν και τους καθάριζαν, χρησιμοποιώντας τα ίδια αναλώσιμα υλικά, δηλαδή κοινές πετσέτες, κοινά ξυραφάκια κλπ, ενώ φέρονται σε πολλές περιπτώσεις να επανατοποθετούσαν τις ίδιες ακάθαρτες πάνες.
  • Επίσης, αποδίδεται στους κατηγορούμενους ότι ακινητοποιούσαν πλήρως και μόνιμα ηλικιωμένους με ιμάντες περίδεσης, στα χέρια και στα πόδια. Ακόμα φέρονται να χορηγούσαν στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων, με την εισαγωγή τους στη Μονάδα, ισχυρά κατασταλτικά ψυχιατρικά φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές λειτουργίες τους και να καμφθεί η κινητικότητα τους.
  • Στους εμπλεκόμενους στη φερόμενη εγκληματική οργάνωση αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι αντί να διαφυλάξουν την αξιοπρεπή διαβίωση των τροφίμων και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους για την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή, παρέλειψαν με πρόθεση να το πράξουν αυτό, προέβησαν με πρόθεση σε συγκεκριμένες παράνομες πράξεις με αποτέλεσμα ως μόνη ενεργός αιτία από αυτές τις ενέργειες τους και παραλείψεις να είναι είτε η αιτιωδώς προκληθείσα θανάτωση είτε η απόπειρα θανάτωσης των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων.

Χανιά: Στα 3 εκατομμύρια ευρώ η παράνομη συνταγογράφηση

Στη δικογραφία η δράση της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης προσδιορίζεται σε χρονικό βάθος 12ετίας, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος υπολογίζεται κατά την προανακριτική Αρχή σε εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι από τη διερεύνηση των τηρούμενων στοιχείων που αφορούν τους ΑΜΚΑ των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων στη δομή, διαπιστώθηκαν παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων ύψους περίπου 3.000.000 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Βίλες,πλαστές πράξεις θανάτου και εκατομμύρια ευρώ στο γηροκομείο - κολαστήριο

Χανιά: Συγκλονιστική μαρτυρία ηλικιωμένου που βίωσε τον εφιάλτη - «Με χτυπούσαν αλύπητα»

Χανιά: Η δικογραφία αποκαλύπτει ένα γηροκομείο-κολαστήριο – €3 εκατ. οι παράνομες συνταγογραφήσεις