ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα στον τουρισμό και άρση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους – Οι αλλαγές που εξετάζονται

Μάσκες
Προς άρση της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νωρίτερα από ποτέ αναμένεται να ανοίξει η τουριστική περίοδος φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού με βάση τα στοιχεία από την κρουαζιέρα που ήδη έχει ξεκινήσει, τις κρατήσεις αλλά και τις αεροπορικές συνδέσεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πτήσεις από ΗΠΑ που ξεκινούν στις 7 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ήδη προγραμματίζει τη χαλάρωση μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχει ξεκινήσει να συζητά επιμέρους θέματα που άπτονται του τουρισμού και ήδη έχουμε και σχετικές αποφάσεις, όπως την άρση των περιορισμών στην πραγματοποίηση των συνεδρίων την προηγούμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται, ότι από τις 7 Φεβρουαρίου έχει καταργηθεί η υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ, επιπλέον του ενεργού Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα. Επίσης, από τις 12 Φεβρουαρίου, δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ ούτε οι ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, εφόσον έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με διάρκεια ισχύος εννέα μηνών ή πιστοποιητικό νόσησης διάρκειας τριών μηνών.

Ζητήματα σχετικά με τον τουρισμό θα απασχολήσουν την Επιτροπή και στη συνεδρίαση της Τετάρτης (23/02/2022). Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θέματα είναι η πληρότητα σε μέσα μεταφοράς, όπως για παράδειγμα στα τουριστικά λεωφορεία. Αίτημα του κλάδου είναι να αυξηθεί στο 100%, όπως ισχύει για τα αεροπλάνα. Σχετικά με τις αεροπορικές μετακινήσεις, σκέψεις υπάρχουν στην κυβέρνηση και για την κατάργηση του PLF. Σήμερα, όλοι οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Συσκέψεις με αυτό το αντικείμενο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο είναι σε αρχικό στάδιο και σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν αναμένονται άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr.

Στο τραπέζι της Επιτροπής αυτήν την Τετάρτη, είναι και η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει συνωστισμός. Για τους εσωτερικούς χώρους, δεν τίθεται θέμα κατάργησης της μάσκας σε υπηρεσίες, διασκέδαση, εστίαση, δομές υγείας, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς. Για το θέμα τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr. Ο κ. Οικονόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό καθώς απάντησε ότι «κάθε εβδομάδα η επιτροπή σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα μεγέθη της πανδημίας και την πορεία της στις άλλες χώρες, κάνει τις εισηγήσεις της και με βάση αυτές η κυβέρνηση αποφασίζει βλέποντας την τάση που υπάρχει κα τοποθετούμενη αναλόγως».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει δηλώσει ότι η κατεύθυνση σε όλη την Ευρώπη είναι να έχουν αρθεί οι περιορισμοί στα μέσα με τέλη Μαρτίου. Επίσης, σήμερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δήλωσε: «Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί». Ένα πρώτο ορόσημο, πάντως, φαίνεται πως είναι η 1η Μαρτίου, την οποία ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας έχει χαρακτηρίσει ως άτυπη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Και φαίνεται πως θα υποδεχτούμε τον τουρισμό, αποχαιρετώντας τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου στο Newsbomb: Στα χέρια της επιτροπής η απόφαση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Πλεύρης: Μέχρι τέλη Μαρτίου άρση των περισσότερων μέτρων για τους εμβολιασμένους