ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Μπλόκο» από το Ειρηνοδικείο στις οφειλές από τη «ρήτρα αναπροσαρμογής»

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Μπλόκο» από το Ειρηνοδικείο στις οφειλές από τη «ρήτρα αναπροσαρμογής»

Η κα Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος του επιχειρηματία από την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος προσέφυγε στο δικαστήριο για την «ρήτρα αναπροσαρμογής», μίλησε στο Newsbomb.gr.

«Παράθυρο» του νόμου εκμεταλλεύονται εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και σπάνε μονομερώς συμβόλαια σταθερών τιμών, που έχουν συνάψει με τους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να μετατρέπουν σε κυμαινόμενα με ρήτρες αναπροσαρμογής «φωτιά» τα συμβόλαια σταθερής τιμής.

Επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη προσέφυγε στο δικαστήριο, όπου μετά από αδυναμία του να αποπληρώσει τη «ρήτρα αναπροσαρμογής», ζήτησε να μην διακοπεί η ηλεκτροδότηση, κάτι που έδινε αποδεκτό.

Αιφνιδίως τον Οκτώβριο 2021 ο πάροχος επικοινώνησε με τον επιχειρηματία και ζήτησε να τροποποιηθεί το συμφωνηθέν πρόγραμμα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ν΄ αντικατασταθεί η σταθερή χρέωση κατανάλωσης με κυμαινόμενο μοντέλο τιμολόγησης , την οποία η επιχείρηση αρνήθηκε.

Τον Δεκέμβριο του 2021 στον λογαριασμό χρονικής περιόδου από 01-12-2021 έως 31-12-2021 χρεώθηκε χρηματικό ποσό 4.197,73€ μονομερούς από τον πάροχο με την ένδειξη «ρήτρα αναπροσαρμογής»

Η κα Αριάδνη Νούκα, δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε, «το ρεύμα θα μπορούσε να έχει κοπεί αλλά δεν κόπηκε. Δεν θα αφήναμε σε καμία περίπτωση να συμβεί αυτό ούτε εγώ αλλά ούτε ο πελάτης μου. Άμεσα κινηθήκαμε νομικά συγκεκριμένα ζητήσαμε επιπλέον την έκδοση προσωρινής διαταγής, ώστε να μην επιτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην επιχείρηση. Η προτασή μας έγινε δεκτή από τον δικαστή και διατάχθηκε ο πάροχος να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια και εντολή για απενεργοποίηση της παροχής και διακοπή της ηλεκτροδότησης του ξενοδοχείου».

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών στην χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναπροσαρμόσει «προς τα πάνω» το σχετικό τιμολόγιο, εφαρμόζοντας την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η δικηγόρος ανέφερε πως δεκάδες επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εξαιρετικά δυσμενών καταστάσεων έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν την νομική οδό.

Πώς θα υπολογίσει η ΡΑΕ τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας

Τα στοιχεία που θα καθορίσουν τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας περιγράφει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε ανακοίνωσή της.

Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο του Μηχανισμού της Παρακολούθησης της Χονδρεμπορικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας συλλέγει τα εξής:

  • στοιχεία χρεοπιστώσεων των συμμετεχόντων από τη δραστηριότητά τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης,
  • στοιχεία τιμολόγησης για την προμήθεια Φυσικού Αερίου ανά συμμετέχοντα-παραγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας,
  • στοιχεία τιμολόγησης για την εισαγωγή φυσικού αερίου, δημοσιεύοντας τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου κάθε μήνα.

Για τον προσδιορισμό της έκτακτης εισφοράς επί των συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits), λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

  • Το τελικό ποσό που λαμβάνουν οι μονάδες παραγωγής κατόπιν διευθέτησης των χρεοπιστώσεων, που προκύπτουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, την Ενδοημερήσια Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης.
  • Το κόστος λειτουργίας των μονάδων παραγωγής βάσει του απολογιστικού μεταβλητού κόστους όπως προκύπτει κατά το πραγματικό επίπεδο φόρτισης της κάθε μονάδας, από το σύστημα Supervisory Control and Data Acquisition Systems (SCADA) του ΑΔΜΗΕ.
  • Τα οικονομικά αποτελέσματα (Profits & Losses – P&L) ανά δραστηριότητα, που αποστέλλουν στην ΡΑΕ οι συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Η ανάλυση θα πραγματοποιηθεί ανά περίοδο κατανομής (1 ώρα για την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά και 15 λεπτά για την Αγορά Εξισορρόπησης). Τα αποτελέσματα θα αθροιστούν ανά μονάδα παραγωγής και μήνα αναφοράς.
  • Παρελθοντικά στοιχεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Η περίοδος εξέτασης για την ύπαρξη συγκυριακών “ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits) άρχεται από τον Οκτώβριο 2021.

Η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων. Παράλληλα, η ΡΑΕ προβαίνει στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση και η εισήγηση των σχετικών ποσών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μεθοδολογία εξετάζει την ύπαρξη windfall profits μόνο υπό το πρίσμα της άμεσης επίπτωσης της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς να αξιολογείται εν προκειμένω ο βαθμός της εν γένει ανταπόκρισης των προσφορών ενέργειας σε πρακτικές υγιούς ανταγωνισμού.

Τέλος, η ΡΑΕ εξετάζει τη διαμόρφωση πρότασης προς τον ACER για ex-ante ρύθμιση για δυναμικό τρόπο επιστροφής “ουρανοκατέβατων” κερδών και εισαγωγής ex-ante ρύθμισης για power mitigation, στα πρότυπα των ώριμων Αμερικάνικων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέο σχέδιο μετά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας με την μεγαβατώρα να ενισχύεται πάνω από 30% δημιουργεί νέο «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ακρίβειας είναι συνεχείς και όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πλέγμα παρεμβάσεων το επόμενο διάστημα με το πρώτο να αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Οι πληροφορίες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι συνίστανται να μην κόβεται το ρεύμα στους οικονομικά ασθενέστερους όπως χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους κτλ. αλλά και σε όσους πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης πλήρωναν μικρούς λογαριασμούς και τώρα έχουν έρθει αντιμέτωποι με υπέρογκα ποσά.

Την ίδια στιγμή εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιδοτεί η πολιτεία τους λογαριασμούς των πολύ ευάλωτων πολιτών, κάτι, όμως, που θα περιορίσει την περίμετρο των δικαιούχων. Γι’ αυτό το λόγο φαίνεται να προκρίνεται η πρώτη επιλογή που θα αφορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή – εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο - δεν θα κόβεται το ρεύμα και το φυσικό αέριο σε μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να δουλέψουν λογω του αυξημένου ενεργειακού κόστους και έτσι θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο.

Επιπλέον τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη – άλευρα, ζάχαρη, κρέας και ηλιέλαιο – ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η απόφαση με την κυβέρνηση να αναμένει πώς θα κινηθούν οι τιμές το προσεχές διάστημα για να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος ΙΝΚΑ στο Newsbomb.gr: Τι κερδίζουν όσοι συμμετέχουν στην ομαδική αγωγή κατά των παρόχων

Αυτό είναι το νέο σχέδιο μετά τη «φωτιά» στο ηλεκτρικό: Σε ποιους δεν θα κόβεται το ρεύμα