ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata: 6 στους 10 Πάσχα στο σπίτι τους

Έρευνα Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata: 6 στους 10 Πάσχα στο σπίτι τους
Η ακρίβεια αναγκάζει πολλούς να μείνουν εντός των τειχών.
INTIME

Οικονομική δυσπραγία κρατάει τους Έλληνες στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, σύμφωνα με την έρευνα του Newsbomb.gr σε συνεργασία με την Prorata.

Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, ενώ συνδέεται με μία σειρά από έθιμα και συνήθειες που εγγράφονται στο συλλογικό νου των Ελλήνων και των Ελληνίδων.

Πέρα από τα τελετουργικά και τις προετοιμασίες που γίνονται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, μία μακρόβια συνήθεια της ελληνικής κοινωνίας που επαναλαμβάνεται μέσα στο χρόνο, αφορά τη λεγόμενη «έξοδο του Πάσχα», τη μαζική δηλαδή μετακίνηση των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων προς τα κατά τόπους χωριά και εξοχικά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο η νέα έρευνα της Prorata για το Newsbomb.gr εξετάζει τον τόπο που θα επιλέξουν οι ερωτώμενοι να περάσουν φέτος τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα, για πρώτη φορά χωρίς περιορισμούς από την αρχή της πανδημίας του Covid-19 αλλά και τους λόγους που θα κρατήσουν - όσους κρατήσουν - στον τόπο μόνιμης διαμονής τους.



Και τα ευρήματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με αυτά, η πλειονότητα φαίνεται πως θα περάσει τις ημέρες του Πάσχα στον τόπο μόνιμης διαμονής. Συγκεκριμένα, 6 στους 10 δεν θα μετακινηθούν για τις ημέρες των εορτών και θα τις περάσουν στην μόνιμη κατοικία τους, ενώ 3 στους 10 θα βρεθούν, είτε στο εξοχικό τους, είτε στον τόπο καταγωγής τους. Έτσι, φαίνεται πως θα είναι αρκετά περιορισμένη, σε σχέση με παλαιότερα έτη, η καθιερωμένη «πασχαλινή έξοδος».



Επιπρόσθετα, η ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων αποκαλύπτει ότι όσο μεγαλύτερο ηλικιακά είναι ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να περάσει τις μέρες του Πάσχα στον τόπο μόνιμης διαμονής του, εύρημα το οποίο ενδεχομένως συσχετίζεται με βιολογικούς περιορισμούς αλλά όπως τεκμηριώνεται από την παρούσα έρευνα και με άλλους, οικονομικού τύπου περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα, το 75% των ατόμων άνω των 65 ετών δηλώνουν πως θα παραμείνουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους, όπως και αντίστοιχα το 57% των ατόμων 35 έως 54 ετών. Αντίθετα, μεταξύ των ατόμων ηλικίας έως 34, το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθεση να παραμείνουν στο τόπο μόνιμης διαμονής τους περιορίζεται αισθητά στο 46%, με μια αντίστοιχου μεγέθους μερίδα εξ’ αυτών (45%) να δηλώνει πρόθεση για πασχαλινή έξοδο.



Όπως αναμένονταν, η κατάσταση απασχόλησης και κατά συνέπεια και τα οικονομικά των πολιτών, επηρεάζουν τους σχεδιασμούς που γίνονται ως προς την πασχαλινή έξοδο. Είναι ενδεικτικό, ότι μεταξύ των στρωμάτων που πιέζονται όσο κανένα άλλο κατά τη τρέχουσα περίοδο, δηλαδή οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθεση να περάσουν τις πασχαλινές μέρες στο εξοχικό ή τον τόπο καταγωγής τους δεν ξεπερνάει το 15%. Αντίθετα, το ποσοστό όσων δηλώνουν πρόθεση να περάσουν τις πασχαλινές διακοπές μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών, κυμαινόμενο από 28% έως 38%.



Επιβεβαιώνεται, ωστόσο, η υπόθεση ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα περάσουν τις γιορτές στον μόνιμο τόπο κατοικίας μας, συσχετίζεται με οικονομικές δυσκολίες; Τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα. Η μεγαλύτερη μερίδα (59%) όσων θα περάσουν τις μέρες του Πάσχα στη μόνιμη κατοικία τους δηλώνει πως τα αίτια της μη μετακίνησής σχετίζονται με οικονομικές δυσκολίες.



Εν κατακλείδι, δύο χρόνια μετά την πανδημία, για σημαντική μερίδα του πληθυσμού δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την πασχαλινή έξοδο. Όχι όμως πλέον λόγω των υγειονομικών περιορισμών, αλλά πολύ περισσότερο λόγω των οικονομικών προβλημάτων που εντεινόμενα αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Η εκτόξευση των ναύλων μετακίνησης με τις παράλληλες ανατιμήσεις που επηρεάζουν άρδην το πασχαλινό τραπέζι, καθιστούν μάλλον αδύνατη τη μαζική μετακίνηση των πολιτών στην επαρχία και στα χωριά, όπως συνέβαινε για πολλές δεκαετίες. Και φυσικά, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να εξεταστεί αν αυτή η νέα τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας ενδεχομένως και συνολικά τον εορτασμό του περιβόητου ελληνικού Πάσχα, τουλάχιστον όπως το ξέραμε έως τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ