Βασιλική Σκευοφύλαξ: Η γεωπόνος που φτιάχνει φυτικά κεριά
ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλική Σκευοφύλαξ: Η γεωπόνος που φτιάχνει φυτικά κεριά

«Χρέος μας να προστατεύουμε το περιβάλλον όπως μπορούμε», λέει μεταξύ άλλων στο Newsbomb.gr

Η Βασιλική Σκευοφύλαξ είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια. Την επιστήμη της, την γεωπονία την λατρεύει, θεωρεί πως είναι κομμάτι της. Μέσα από αυτήν ασχολήθηκε με την δημιουργία κεριών. Η ίδια τα φτιάχνει με οικολογικό τρόπο καθώς χρησιμοποιεί φυτικές ύλες. Κάθε κερί της είναι μοναδικό, ιδιαίτερο, φέρει την ταυτότητα του κατόχου του.

Ως γεωπόνος εξηγεί στο Newsbomb.gr ότι τα κεριά του εμπορίου παράγονται από παραφίνη υποπροϊόν του πετρελαίου που ουσιαστικά βλάπτουν το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα δικά της.

Τονίζει δε πως η φύση αποτελεί το σπίτι αλλά και την τροφή μας. Συνεπώς, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες , για την προστασία της καλούμαστε να αλλάξουμε συνήθειες ώστε να την προστατεύσουμε

Η Βασιλική Σκευοφύλαξ με τις κέρινες δημιουργίες της

Βάσω είσαι γεωπόνος και φτιάχνεις κεριά, πώς προέκυψε αυτό;

«Η γεωπονία είναι κάτι που αγαπώ. Η όλη ιδέα προέκυψε καθώς ήθελα με κάποιο τρόπο να εφαρμόσω όπως γνώσεις μου και φυσικά να όπως εμπλουτίσω. Έχοντας ακούσει διάσπαρτες πληροφορίες για τα φυτικά κεριά, μπήκα στη διαδικασία να το ψάξω λίγο περισσότερο. Ενθουσιάστηκα με την ιδέα πως θα μπορούσα να δημιουργήσω κεριά, που μου αρέσει να έχω στο χώρο μου ως διακοσμητικά και αρωματικά, με φυτικές πρώτες ύλες. Αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ περισσότερο ήταν η ανταπόκριση που έλαβα και σκέφτηκα ότι έχω στα χέρια μου μια ευκαιρία να στηρίξω το μεταπτυχιακό μου, και γνωστικά και οικονομικά».

Ουσιαστικά τα κεριά σου είναι οικολογικά; Τι υλικά χρησιμοποιείς;

«Ως επί το πλείστον τα κεριά μου είναι οικολογικά καθώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ είναι το ελαιόλαδο , η σόγια και φυσικά βαμβακερό φιτίλι. Εκτός από αυτά όπως, ο,τιδήποτε πάει μαζί με ένα κερί, δηλαδή το δοχείο, η συσκευασία και το άρωμα φροντίζω πάντα να είναι ποιοτικά και φιλικά όπως το περιβάλλον».

Είναι ένα είδος κυκλικής οικονομίας;

«Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί έτσι , καθώς οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιώ είναι ανανεώσιμες, ενώ τα δοχεία μπορούν να ανακυκλωθούν είτε να γεμιστούν ξανά».

Και όμως δεν είναι γλυκό αλλά κερί δια χειρός της νεαρής φοιτήτριας

Ποιο είναι το κοινό που προτιμά τα δικά σου κεριά;

«Αν και η ενασχόλησή μου με τα κεριά έχει ξεκινήσει αρκετά πρόσφατα , έχω δημιουργήσει τύπους κεριών που απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό το καθένα. Για παράδειγμα, ένα κερί με πιο ιδιαίτερο άρωμα διακοσμημένο με μικρά τριανταφυλλάκια, μέσα σε γυάλινη φοντανίερα, το οποίο έφτιαξα πρόσφατα φάνηκε να έχει ιδιαίτερη απήχηση ως δώρο στο ενήλικο κοινό και ιδιαίτερα το γυναικείο. Μια ιδιαίτερη όπως δημιουργία μου είναι το κερί αρκουδάκι για το οποίο ενδιαφέρον έδειξαν κυρίως οι έφηβες και μετεφηβικές ηλικίες, ενώ πολλά αγόρια θέλησαν να το προσφέρουν ως δώρο όπως κοπέλες τους».

Ποιες είναι οι διαφορές από τα κεριά που πωλούνται στα καταστήματα;

«Τα τυπικά κεριά του εμπορίου παράγονται από παραφίνη, ένα υποπροϊόν πετρελαίου. Τα χειροποίητα κεριά, λόγω όπως οικολογικής πρώτης ύλης όπως είναι ασφαλή και μη τοξικά, το άρωμά όπως διαρκεί περισσότερο στο χώρο, παράγουν λιγότερη αιθάλη, κι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Μάλιστα, το κερί σόγιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και ως κρέμα σώματος για μασάζ.

Τα κεριά μου είναι χειροποίητα φτιαγμένα με πολλή αγάπη και μεράκι σε αντίθεση με τα μαζικής παραγωγής τυποποιημένα κεριά. Είμαι πάντα πρόθυμη να συζητήσω με τον κάθε ενδιαφερόμενο και να καταλήξουμε μαζί στο ποιο είναι το ιδανικό κερί για εκείνον ή το άτομο στο οποίο θέλει να το προσφέρει».

Ένα από τα αγαπημένα της, το κέρινο αρκουδάκι

Ως γεωπόνος θεωρείς ότι με τον τρόπο ζωής όπως τη φύση την βλάπτουμε;

«Δυστυχώς η ευρεία χρήση προϊόντων και υποπροϊόντων πετρελαίου και γενικά πρώτων υλών που προέρχονται από μη ανανεώσιμες πηγές και μη φιλικές όπως το περιβάλλον, βλάπτει τη φύση αλλά και όπως ζωντανούς οργανισμούς που ζουν σε αυτή. Η επίπτωση σε εμάς είναι άμεση. Το κλίμα διαταράσσεται και βλέπουμε πλέον συχνές καταστροφές όπως πλημμύρες, φωτιές , ξηρασίες. Το οικοσύστημα , η βιοποικιλότητα και το μικρόκλιμα κάθε περιοχής καταστρέφονται».

Πως μπορούμε να την προστατεύσουμε;

«Η φύση αποτελεί το σπίτι αλλά και την τροφή μας. Συνεπώς, ως συνειδητοποιημένοι πολίτες , για την προστασία της καλούμαστε να αλλάξουμε συνήθειες ώστε να την προστατεύσουμε . Μερικές απλές καθημερινές ενέργειες που θα μας φέρουν πιο κοντά σε αυτό είναι η ανακύκλωση, η μείωση των απορριμμάτων μας με χρήση ειδών πολλαπλών χρήσεων, η χρήση οικολογικών προϊόντων καθαρισμού, η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση οικολογικών μέσων μετακίνησης (ΜΜΜ, ποδήλατο κ.α.) αλλά και η κομποστοποίηση μέσω της οποίας τα οργανικά υπολείμματα των τροφών μας μετατρέπονται σε λίπασμα».

Ποια είναι τα επόμενα εγχειρήματα που ετοιμάζεις;

«Όσο περισσότερο ασχολούμαι, νιώθω πως οι ιδέες μου για κέρινες δημιουργίες συνεχώς αυξάνονται. Θέλω σίγουρα να εμπλουτίσω την γκάμα μου από φυτικές πρώτες ύλες. Πέραν αυτών όμως θέλω να βοηθήσω άτομα και οικογένειες που το έχουν ανάγκη προσφέροντας μέρος των εσόδων μου σε φιλανθρωπικές οργανώσεις».