ΕΛΛΑΔΑ

Η κοινωνία «βράζει» με την αποφυλάκιση Λιγνάδη

Η κοινωνία «βράζει» με την αποφυλάκιση Λιγνάδη
Έχουν περάσει 5 ημέρες από την παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών μετά την αποφυλάκιση Λιγνάδη και αποτέλεσμα μηδέν
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Έχουν περάσει 5 ημέρες από την παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών μετά την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη και αποτέλεσμα μηδέν

Οι πολίτες δεν μασάνε κουτόχορτο, ούτε υποκινούνται βάσει πολιτικών σκοπιμοτήτων. Η οργή του κόσμου για την εξέλιξη της υπόθεσης Λιγνάδη δεν έχει κομματική χροιά, αλλά πρωτίστως κοινωνική. Το αίσθημα ανασφάλειας που προκύπτει από την απελευθέρωσή του μέχρι το Εφετείο παρά το γεγονός ότι καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή, δεν μπορεί να καλυφθεί με πολιτικές δηλώσεις του τύπου «ναι μεν αλλά, το γράμμα του νόμου…» και διάφορα άλλα τέτοια νομικίστικα τερτίπια. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως υπάρχει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το πνεύμα του νόμου (που είναι υπεράνω όλων) και το κενό δικαιοσύνης που δημιουργείται από αυτή την εξέλιξη.

Οι πολίτες δεν είναι δικαστές και δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τον ποινικό κώδικα και τις αλλαγές που υφίσταται κάθε λίγο και λιγάκι. Οι πολίτες κρίνουν βάσει των αποτελεσμάτων που βλέπουν. Και βλέπουν λοιπόν ότι ένας άνθρωπος που καταδικάστηκε για δυο βιασμούς ανηλίκων μπορεί και κυκλοφορεί ελεύθερος! Τελεία και παύλα.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών με επείγουσα παραγγελία ζητάει να διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η απόφαση του δικαστηρίου για τον καταδικασμένο για δυο βιασμούς Δημήτρη Λιγνάδη, ώστε να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης. Πώς είναι δυνατόν κάποιος να προφυλακίζεται, να καταδικάζεται και τελικά να αφήνεται ελεύθερος; Αυτό δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.

Όπως δεν χωράει ο ανθρώπινος νους ότι η δικαιοσύνη κινείται με ρυθμούς χελώνας. Πριν από λίγες ημέρες μάθαμε ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών με επείγουσα παραγγελία ζήτησε να διαβιβαστούν άμεσα τα πρακτικά και η απόφαση του δικαστηρίου για τον καταδικασμένο για δυο βιασμούς Δημήτρη Λιγνάδη, ώστε να μελετηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης. Που είναι επιτέλους αυτά τα πρακτικά;

Η κυρία Μαρία Γκανέ ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνο Κούντρια να της διαβιβάσει άμεσα την αναφορά του, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους. Η Εισαγγελία λοιπόν υποτίθεται ότι θα εξέταζε όλα τα στάδια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε μέχρι και την έκδοση της απόφασης προκειμένου να αποφανθεί εάν σωστά αξιολογήθηκε το αποδεικτικό υλικό και εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών, τόσο για την αθώωση του σκηνοθέτη για τον ένα από τους 2 βιασμούς που απηλλάγει, για τις ποινές που επιβλήθηκαν για τους 2 βιασμούς που καταδικάστηκε και για την αποφυλάκιση του μετά την καταδίκη, με την χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.

Έχουν περάσει 5 ημέρες από την παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών και αποτέλεσμα μηδέν. Εξετάστηκε το θέμα, δεν εξετάστηκε; Κανείς δεν ξέρει… Άραγε πόσες μέρες, εβδομάδες, μήνες ή χρόνια θα χρειαστούν για να δουν αν καλώς αφέθηκε ελεύθερος κάποιος που καταδικάστηκε με 12 χρόνια φυλακή; Σε μια χώρα που μπαίνεις κατευθείαν φυλακή αν πουλάς μαντήλα και τερλίκια στη λαϊκή ή χόρτα χωρίς άδεια.

Σχετικές ειδήσεις