ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοψία του Newsbomb.gr στο καμπ των Κούρδων στο Λαύριο - Πώς καταρρέει η τουρκική προπαγάνδα

Μια Κούρδισσα περπατάει στο κέντρο προσφύγων του Λαυρίου
Δεκάδες Κούρδοι πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, διαβιούν στο κέντρο προσφύγων του Λαυρίου που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο πολύκροτο, τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της τουρκικής προπαγάνδας, καμπ Κούρδων προσφύγων του Λαυρίου και με το ρεπορτάζ μας δίνεται η απάντηση στις τουρκικές αιτιάσεις περί «εκπαίδευσης τρομοκρατών».

Κλιμακώνεται αυτό το διάστημα η τουρκική προπαγάνδα, ειδικά για το καμπ των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο, με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να ανακοινώνει σήμερα τη σύλληψη ενός «τρομοκράτη» του PKK ο οποίος «ομολόγησε» ότι πραγματοποίησε πολύμηνες εκπαιδεύσεις στο… Λαύριο, προκειμένου να προβεί σε πράξεις σαμποτάζ στην Κωνσταντινούπολη!

Οι τουρκικές παντελώς αβάσιμες αιτιάσεις περί του καμπ προσφύγων του Λαυρίου ακούγονται κάθε φορά που οι δύο χώρες βρίσκονται σε κρίση, όπως αυτήν την περίοδο, όμως σήμερα ειδικά έγιναν και μείζον πολιτικό ζήτημα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο τουρκικός Τύπος, δε, και συγκεκριμένα η Yeni Safak σε πρωτοσέλιδό της, παρουσιάζει και «αποδείξεις» για το ότι το καμπ του Λαυρίου λειτουργεί ως οργανωμένο κέντρο εκπαίδευσης «τρομοκρατών».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος νωρίτερα σχολίασε τους τουρκικούς ισχυρισμούς λέγοντας: «Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι τουρκικές αιτιάσεις (σ.σ. για το Λαύριο) δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όλοι γνωρίζουν επίσης ότι η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστη δύναμη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου».

Αυτοψία του Newsbomb.gr στο καμπ του Λαυρίου

Το Newsbomb.gr πραγματοποίησε αυτοψία στο κέντρο μεταναστών του Λαυρίου, όπου εδώ και δεκαετίες, διαβιούν κυρίως Κούρδοι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν έχουν προκαλέσει ποτέ το οποιοδήποτε πρόβλημα στην τοπική κοινωνία.

Δεκάδες πρόσφυγες, κυνηγημένοι από την τουρκική αυθαιρεσία και τις ακραίες διώξεις όσων τολμούν να επικρίνουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Ερντογάν ειδικά όσον αφορά στην κατεπίεση του κουρδικού στοιχείου, διαβιούν σε μια περιφραγμένη έκταση στο κέντρο του Λαυρίου.

Το καμπ αυτό αποτελούσε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 τον πρώτο σταθμό διαφυγής για τους διωκόμενους από τη γείτονα, των οποίων το έγκλημα ήταν ότι γεννήθηκαν… Κούρδοι.

Ο φακός του Newsbomb.gr συνάντησε πολλές γυναίκες, παιδιά, ακόμα και μωρά που η μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι ακριβώς αυτό το καμπ, αφού γεννήθηκαν εκεί.

Με την προσδοκία της διεξόδου κυρίως προς ευρωπαϊκές χώρες, ή με το όνειρο επιστροφής κάποια στιγμή, στην πατρίδα τους, «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», οι διωγμένοι Κούρδοι καταθέτουν τις αγωνίες τους στον φακό μας, ενώ απαντούν και στα περί… «εκπαίδευσης τρομοκρατών».

Δείτε το ρεπορτάζ του newsbomb.gr στο καμπ των Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο:

Δείτε φωτογραφίες:

Τι απαντάνε οι Κούρδοι για τα «σύμβολα»

Το 2011, έπειτα από τις βάρβαρες επιθέσεις του ISIS σε Συρία και Ιράκ, πολλοί Κούρδοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Λαύριο, ως πρώτο σταθμό για το ταξίδι της προσφυγιάς. Όπως αναφέρουν ωστόσο, «από το 2015 επίσημα το καμπ αυτό δεν είναι αναγνωρισμένο ως κέντρο μεταναστών διότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε μεγάλη φασαρία για αυτό, με τεράστια ψέματα, λέγοντας ότι οι Κούρδοι εδώ εκπαιδεύονται ως μαχητές και επιστρέφουν και πολεμούν στην Τουρκία. Δεν μπορούσαν να το αποδείξουν αυτό, όμως διαμαρτυρήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κυβέρνηση από τότε σταμάτησε να το στηρίζει»... Τα τελευταία 7 χρόνια δηλαδή, λειτουργεί άτυπα και με χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Όσο για τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας, αλλά και των διαφόρων συμβόλων, όπως του PKK (το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση), ή του πρώην ηγέτη των Κούρδων Αμπνουλάχ Οτσαλάν, οι διαμένοντες είναι ξεκάθαροι:

«Ο Αμπτουλάχ Οτσαλάν είναι καθολικά αποδεκτός ως ηγέτης, από τους Κούρδους που ζουν στην Τουρκία, τη Ροτζάβα και σε άλλα μέρη, ενώ μεγαλώνουμε τις αρχές και αξίες της ιδεολογίας του. Δημιούργησε μια κοινωνία ισότητας ανδρών και γυναικών, για αυτό και πολεμάνε οι γυναίκες τους τρομοκράτες του ISIS και η θέση τους είναι πολύ ανώτερη σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Εδώ δεν θα δείτε μόνο τη σημαία του PKK αλλά πολλά ακόμα σύμβολα που ανήκουν σε διαφορετικούς οργανισμούς. Το κάθε σύμβολο έχει διαφορετική αξία για την ιστορία μας, ενώ έχουμε και πολλούς «μάρτυρες», που έπεσαν μαχόμενοι για αυτά.

Η Τουρκία προσπαθεί να δείξει μόνο τη σημαία του PKK για την προπαγάνδα της. Αυτό φυσικά και δεν είναι ένα καμπ του PKK απλά επειδή είναι εδώ η σημαία του», ξεκαθαρίζουν.