ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αποφυλάκιση 33χρονου οροθετικού λόγω έλλειψης υποδομών

Θεσσαλονίκη: Αποφυλάκιση 33χρονου οροθετικού λόγω έλλειψης υποδομών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κρατούμενος είχε κάνει αίτημα διακοπής της ποινής για λόγους υγείας και έγινε δεκτό από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης

Την αποφυλάκιση ενός 33χρονου οροθετικού ο οποίος εξέτιε ποινή για κλοπές στις φυλακές της Νιγρίτας στις Σέρρες τους τελευταίους 9 μήνες αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχε προσφύγει ο 33χρονος δια του συνηγόρου του.

Ο κρατούμενος είχε κάνει αίτημα διακοπής της ποινής για λόγους υγείας και έγινε δεκτό από το δικαστήριο.

Ο 33χρονος είχε καταδικαστεί ερήμην τον περασμένο Ιανουάριο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης σε φυλάκιση 5 ετών. Καθώς δεν ήταν παρών στο ακροατήριο, το Δικαστήριο δεν γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του (είχε διαγνωστεί ως οροθετικός ένα μήνα νωρίτερα), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η άμεση εκτέλεση της ποινής. Λίγο καιρό αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη, με συνέπεια να οδηγηθεί στη φυλακή.

Στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας δεν υπάρχει πτέρυγα οροθετικών, ούτε μόνιμος γιατρός, ενώ μία νοσοκόμα επισκέπτεται τη φυλακή ανά 15 μέρες, όπως ανέφερε ο συνήγορός του Θανάσης Χατζάκος.

«Δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεν λαμβάνει ούτε την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή. Κινδυνεύει η ζωή του», ανέφερε ο ίδιος κατά την αγόρευσή του. Επικαλέστηκε δε, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τις οποίες καταδικάστηκε η χώρα μας για τις συνθήκες κράτησης οροθετικών κρατουμένων.

Το Δικαστήριο τελικά αποφάσισε την αποφυλάκιση του 33χρονου με όρους.

Ο άνδρας πρέπει να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του ενώ του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα έως την διεξαγωγή της δευτεροβάθμιας δίκης ενώπιον του Εφετείου Θεσσαλονίκης που έχει οριστεί για τον Ιανουάριο 2023.

Διαβάστε επίσης:

Αθώος ο πατέρας που εισέβαλε σε σχολείο και επιτέθηκε σε μαθητές

Θεσσαλονίκη: Πτώμα άνδρα βρέθηκε στην περιοχή της Πλατείας Ναυαρίνου

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 28χρονος οδηγός μοτοσικλέτας