ΕΛΛΑΔΑ

Παπίκιο Όρος: Η φωτιά στο παρθένο δάσος καίει για 19η μέρα

Παπίκιο Όρος: Η φωτιά στο παρθένο δάσος καίει για 19η μέρα
Παπίκιο Όρος
Facebook Πυρκαγιά Ενημέρωση

Φωτιά στο Παπίκιο Όρος: Καίγεται για 19η ημέρα - Η Πυροσβεστική δίνει καλύτερη εικόνα και ελπιδοφόρο μήνυμα για την οριοθέτηση και πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς στο παρθένο δάσος.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Κουκούρας, μίλησε στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για την κατάσταση που επικρατεί στο παρθένο δάσος 19 μέρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ καλά. Είμαστε κοντά στην πλήρη οριοθέτησή της. Δεν γνωρίζω πόσα στρέμματα έχει καταστρέψει. Τώρα κοιτάμε την κατάσβεση. Θα γίνουν γνωστά στην πορεία», επισήμανε ο κ. Κουκούρας

Από τη μεριά της η Ζήνα Κουτσελίνη έδωσε τη δικιά της απάντηση, στα σχόλια των πολιτών, ότι η τηλεόραση δεν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο σοβαρό περιστατικό. «Όντως η τηλεόραση δεν ανέδειξε το θέμα όσο έπρεπε. Πραγματικά δεν ξέρω αν το έκανε σκόπιμα. Πάντως πραγματικά το ρεπορτάζ δεν αναδείχθηκε ως όφειλε. Μιλάμε για μια πυρκαγιά με μεγάλη έκταση», είπε χαρακτηριστικά στον αέρα της εκπομπής της.

Οι δυσκολίες κατάσβεσης στο Παπίκιο Όρος

Με ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και την αδιάλειπτη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσής της, συνεχίζεται για 19η ημέρα, η επιχείρηση κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 22 Οκτωβρίου στο Παπίκιο Όρος του Νομού Ροδόπης.

Ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς και πως αυτά αυξάνουν σημαντικά το βαθμό δυσκολίας κατάσβεσής της, παρά το γεγονός ότι έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου εντός του ελλαδικού χώρου, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει περάσει και στη γείτονα Βουλγαρία, με την οποία όπως επισημαίνουν υπάρχει άμεση συνεργασία όπως αυτή νομοθετικά ορίζεται για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ιδιαιτερότητες της επιχείρησης κατάσβεσης

Το γεγονός ότι η πυρκαγιά είναι έρπουσα σε συνδυασμό με τη μορφολογία της περιοχής η οποία είναι δυσπρόσιτη, δύσβατη, με μεγάλες κλίσεις και με έλλειψη δρόμων καθώς πρόκειται για μη διαχειριζόμενο δάσος, είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα που δυσχεραίνουν την πρόσβαση εναέριων και επίγειων δυνάμεων κατάσβεσης στις εστίες της φωτιάς, διευκρινίζει ο κ. Παπαγεωργίου. Εξηγεί πως η αναχαίτιση της έρπουσας πυρκαγιάς η οποία καίει τον υπόροφο του δάσους, επιτυγχάνεται μέσω της απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης από τα πεζοπόρα τμήματα με χρήση σκαπτικών εργαλείων, σημειώνοντας πως η προσέγγιση των συγκεκριμένων εστιών λόγω της μη ύπαρξης δρόμων καθίσταται δύσκολη. Επίσης, οι μεγάλες κλήσεις της πληγείσας περιοχής, οι οποίες σύμφωνα με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας μπορεί να φτάνουν και τις 50-60 μοίρες επιτείνουν τη δυσκολία ως προς τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα. «Όταν ξαφνικά από ένα υψόμετρο 500-600 μέτρων πρέπει να φτάσεις στα 1100-1200 μέτρα αντιλαμβάνεστε την επικινδυνότητα για τα εναέρια μέσα…», αναφέρει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα του όλου σχεδιασμού είναι η ασφάλεια του συνόλου των δυνάμεων που επιχειρούν.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός

Περίπου στις 12.20 της 22ας Οκτωβρίου ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για τη φωτιά σε ένα μη διαχειριζόμενο δάσος, με πολύ έντονο ανάγλυφο, με πολύ έντονες κλίσεις, χωρίς οδικό δίκτυο για άμεση πρόσβαση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη. «…Είναι μια πυρκαγιά που μας απασχολεί πάρα πολύ γιατί είναι πάρα πολλές οι μέρες που έχουν περάσει από τις 22 του Οκτωβρίου…Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη από την πρώτη στιγμή. Το θέμα είναι η δυσκολία στην πρόσβαση», δηλώνει συμπληρώνοντας πως εκτός από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχει μεταβεί στο σημείο και ένα μικρό συντονιστικό κέντρο με την κωδική ονομασία «Μυρτώ», ενώ για την αξιολόγηση της εξέλιξης της πυρκαγιάς χρησιμοποιούνται και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης, αναφέρεται στην ύπαρξη εξ αρχής πολλών αρνητικών στοιχείων της πυρκαγιάς, όσον αφορά στην άμεση πρόσβαση εναέριων και επίγειων μέσων.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λόγω των δύσκολων τοπογραφικών χαρακτηριστικών ήταν άμεση η κινητοποίηση των εναέριων μέσων τα οποία ωστόσο εξαιτίας των προαναφερθέντων ιδιαιτεροτήτων της μορφολογίας της περιοχής, πραγματοποιούν ρίψεις νερού από πολύ ψηλά καθυστερώντας απλά την εξέλιξη της πυρκαγιάς χωρίς δυνατότητα άμεσης κατάσβεσης. Επίσης οι πολλές ώρες (λόγω έλλειψης δρόμων) που χρειάσθηκαν τα πεζοπόρα τμήμα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις να φτάσουν στο σημείο, έδωσαν τη δυνατότητα στη φωτιά να εξελιχθεί. Έντονο ανάγλυφο σημαίνει σύμφωνα με τον κ. Βαθρακογιάννη εν δυνάμει εξάπλωση της πυρκαγιάς σε σημείο όπου δεν μπορείς να προσεγγίσεις άμεσα. «Άρα σε ένα τόσο έντονα ανάγλυφο τα πράγματα εξελίχθηκαν όχι θετικά γιατί η πυρκαγιά αυτή δεν είναι εύκολο να "πιαστεί" και κρατά αρκετές μέρες…».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι τα εναέρια μέσα δεν σβήνουν τη φωτιά αλλά μειώνουν την έντασή της προκειμένου να την προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις, στην δε έρπουσα «η βουτιά μέσα στη χαράδρα είναι κίνδυνος για την πτήση, τον πιλότο και το αεροσκάφος». Δηλώνει ότι από τις 3 Νοεμβρίου η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί στο μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου στον ελλαδικό χώρο και μέχρι σήμερα επιχειρούν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις απ' όλους τους φορείς και όχι μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα. Σε ότι αφορά την εξάπλωση της φωτιάς στη Βουλγαρία, σημειώνει ότι στο πλαίσιο της διακρατικών συμφωνιών και της νομοθεσίας της Ε.Ε. η συνεργασία είναι άμεση και από την πρώτη στιγμή διατέθηκαν από τη γείτονα εναέρια μέσα τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν το θέμα της προσέγγισης εξαιτίας του έντονου ανάγλυφου.

Διαβάστε επίσης:

Ο λόγος που δεν σβήνει με τίποτα η φωτιά στο Παπίκιο Όρος

Φωτιά στο Παπίκιο Όρος: Συνεχίζουν την κατάσβεση οι επίγειες δυνάμεις

Ούτε η κακοκαιρία «EVA» δεν μπόρεσε να σβήσει τη φωτιά στη Ροδόπη