ΕΛΛΑΔΑ

Θέρμανση με φυσικό αέριο: Πώς θα ζεσταθούμε, χωρίς περιττές σπατάλες

Θέρμανση με φυσικό αέριο: Πώς θα ζεσταθούμε, χωρίς περιττές σπατάλες

Την ώρα που η παγκόσμια συγκυρία παραμένει εξαιρετικά ασταθής, δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα κινηθούν οι τιμές στο φυσικό αέριο.

Καθώς όμως είναι πολλά πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ως κεντρικό σύστημα θέρμανσης το φυσικό αέριο, αξίζει να δούμε πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε την κατανάλωση με τέτοιον τρόπο, ώστε να μειώσουμε κατά το δυνατόν το κόστος, ανεξαρτήτως της αντικειμενικής του τιμής.

Μπορούμε δηλαδή να εξετάσουμε τρόπους χρήσης της θέρμανσης, ώστε η κατανάλωση να είναι όσο πιο χαμηλή γίνεται, με οδηγούς τη συνέπεια και τη σύνεση, χωρίς πάντως να καταφύγουμε σε ακρότητες και υπερβολές και βεβαίως χωρίς τελικά… να κρυώνουμε στο ίδιο μας το σπίτι. Το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης άλλωστε, έχει την ικανότητα να ζεσταίνει τους χώρους μας ακόμα και αν το χρησιμοποιούμε για πολύ λίγες και συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα.

Μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας

Όπως είναι γνωστό, αρχικά εάν χαμηλώσουμε κατά έναν βαθμό τη ρύθμιση του θερμοστάτη του σπιτιού μας, κερδίζουμε σημαντικά ως προς την κατανάλωση ενέργειας – χωρίς αντίστοιχη απώλεια θερμότητας. Μια μέση θερμοκρασία στους 19-20°C θεωρείται – σε γενικές γραμμές – ικανοποιητική για ένα μέσο σπίτι, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν χρειάζεται να κυκλοφορούμε μέσα στο σπίτι χειμωνιάτικα με τα κοντομάνικα, όπως βεβαίως δεν πρέπει και να κρυώνουμε. Ξεκινώντας με τον θερμοστάτη στους 19, μπορούμε να δούμε κατά πόσον μας εξυπηρετεί και να κινηθούμε αναλόγως.

Αντίστοιχα, πολύ σημαντική για τη θέρμανση του σπιτιού, είναι η μόνωσή του. Είναι τώρα η ώρα να εξετάσουμε προσεκτικά, αρχικά τις πόρτες και τα παράθυρά μας και να βρούμε λύσεις μόνωσης που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τη ζεστασιά, χωρίς να υπερκαταναλώνουμε φυσικό αέριο.

Ελέγχοντας επίσης το ποιες ώρες και για πόσο διάστημα ανάβει το καλοριφέρ του σπιτιού, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι πράγματι το χρειαζόμαστε εκείνα τα χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση, για παράδειγμα, που γνωρίζουμε ότι η οικογένεια θα λείπει όλο το πρωινό από το σπίτι, δεν υπάρχει λόγος να «καίει» η θέρμανση. Το ίδιο αν φύγουμε για κάποιο ταξίδι ή μια επίσκεψη σε φίλους και την οικογένεια – υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να κλείνουμε εντελώς τη θέρμανση, έστω για κάποιες ώρες. Στη χώρα μας, εξάλλου, είμαστε τυχεροί, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της, ο χειμώνας περνάει ήπια, με λίγες μόνο ημέρες πραγματικά τσουχτερού κρύου, όταν και οι ανάγκες της θέρμανσης αυξάνονται σημαντικά.

Δεν είναι λάθος άλλωστε το να χρησιμοποιήσουμε κάποιες άλλες συσκευές για τη θέρμανση του σπιτιού μας, αντί της κεντρικής μονάδας. Ένα αερόθερμο στο μπάνιο, ειδικά τις ώρες που θέλουν να κάνουν μπάνιο τα παιδιά, ένας θερμοπομπός στην κρεβατοκάμαρα λίγο πριν ξαπλώσουμε για ύπνο – ή ακόμα και μια ηλεκτρική κουβέρτα – ένας αφυγραντήρας που απορροφά την περιττή υγρασία και η οποία συχνά είναι η αιτία της παγωνιάς που αισθανόμαστε, μπορούν να αποτελέσουν πολύ συμφέρουσες επιλογές. Αντίστοιχα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε – αφού ελέγξουμε και την ενεργειακή κλάση θέρμανσης – τα κλιματιστικά του σπιτιού: Παρ’ ότι τα χρησιμοποιούμε κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για να διατηρούμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού μας ευχάριστη, μπορούμε το ίδιο εύκολα να τα αξιοποιήσουμε και ως μέσα θέρμανσης σε ένα ή περισσότερα δωμάτια του σπιτιού.

Η αλήθεια είναι πως η κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο ζεσταίνει πραγματικά το σπίτι, άμεσα και ολιστικά. Εν τούτοις, ειδικά τον φετινό χειμώνα εν μέσω αναταραχής και συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, είναι καλό να τη χρησιμοποιούμε προσεκτικά, αξιοποιώντας κάθε τι που μπορούμε.

Δείτε τον Οδηγό Θέρμανσης 2022-23 του Newsbomb.gr εδώ