ΕΛΛΑΔΑ

Σπίτι Μου: Έναρξη των αιτήσεων εντός του 1ου τριμήνου - Τα «αναπάντητα» ερωτήματα

Σπίτι Μου: Έναρξη των αιτήσεων εντός του 1ου τριμήνου - Τα «αναπάντητα» ερωτήματα
Pixabay

Ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας είναι ότι τείνει να υιοθετήσει στεγαστικές πολιτικές και δεν μένει μόνο στις εξαγγελίες.

«Άμεση η ανάγκη «χάραξης» στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας μετά την επισήμανση τόσο του ΔΝΤ όσο και της Eurostat όπου κατάτασσε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ευρώπη», ανέφερε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα μας είναι ότι τείνει να υιοθετήσει στεγαστικές πολιτικές και δεν μένει μόνο στις εξαγγελίες.

Για το πρόγραμμα με τα χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για νέους, το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που ψηφίστηκε στη Βουλή (Ν. 5006/2022) μίλησε ο κος Μπάκας, το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών.

«Αρχικά θα εκδοθούν οι αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, με τις οποίες εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων. Θα ακολουθήσει στις αρχές Φεβρουαρίου η πρόσκληση προς τις τράπεζες, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Ενώ, μέσα στον Φεβρουάριο υπολογίζεται ότι θα εκδοθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και, τον Μάρτιο, θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους και, σταδιακά, η έγκριση από τις τράπεζες».

«Σπίτι Μου»: Τα κριτήρια για στεγαστικό δάνειο έως 150.000€ σε νέους από 25 έως 39 ετών

  • Άγαμος με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ
  • Έγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 1 παιδί και ετήσιο εισόδημα έως 27.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ
  • Έγγαμος με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 33.000 ευρώ

Οι όροι και τα «ψιλά γράμματα» του χαμηλότοκου ή μηδενικού στεγαστικού

-Οι δανειολήπτες θα πρέπει να μην διαθέτουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

-Οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, επιφάνειας έως 150 τ.μ. και έτους κατασκευής έως το 2007, με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.

-Το δάνειο μπορεί να φτάσει κατ' ανώτατο στις 150.000 ευρώ, καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου και θα έχει διάρκεια 10, 20 και μέχρι 30 έτη.

H διαθεσιμότητα ακινήτων

«Το δάνειο που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» κατευθύνεται στην αγορά πρώτης κύριας κατοικίας των δικαιούχων (10.000 δικαιούχοι) , αξίας μέχρι 200.000€ (το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εκατό πενήντα χιλιάδων 150.000 €), όπως αυτή προσδιορίζεται στο συμβόλαιο αγορά, ενώ στις αρχικές εξαγγελίες αφορούσε ακίνητα αξίας έως 150.000€.

Το κυβερνητικό επιτελείο, αύξησε την αξία του ακινήτου διότι η διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 75τμ με 2 Υ/Δ κατάλληλα για οικογένεια στην Αττική ήταν πολύ μικρή και αφορούσε κυρίως παλαιά ακίνητα – μη ανακαινισμένα όπως είχαμε αναδείξει με έρευνά μας (η σχετική ανάλυση ΕΔΩ), αλλά και πάλι δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτήματα:

Το κυβερνητικό επιτελείο, αύξησε την αξία του ακινήτου διότι η διαθεσιμότητα ακινήτων άνω των 75τμ με 2 Υ/Δ κατάλληλα για οικογένεια στην Αττική ήταν πολύ μικρή ( Βόρεια, Νότια και Ανατολικά Προάστια σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα) και αφορούσε κυρίως παλαιά ακίνητα – μη ανακαινισμένα στο κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και των Δυτικών Προαστίων όπως είχαμε αναδείξει με έρευνά μας. Σε αντίθεση με τις πόλεις της επαρχίας - κυρίως σε περιοχές που δεν καταγράφουν έντονη τουριστική δυναμική, καταγράφεται μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων κατασκευής μετά το 1990-1995», ανέφερε ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Τα «αναπάντητα» ερωτήματα

1) Τραπεζικά Κριτήρια / Εκτίμηση Ακινήτου από την Τράπεζα

Η Τράπεζα για την δανειοδότηση, θα αποστείλει δικό της εκτιμητή για να εκτιμήσει την αξία του ακινήτου.

- Αν η αξία του ακινήτου που θα προκύψει μετά την αυτοψία του εκτιμητή της Τράπεζας έχει απόκλιση με την ζητούμενη τιμή πώλησης τότε τι θα ισχύει ;

- Δηλαδή, αν η τιμή αγοράς του ακινήτου είναι 150.000€ αλλά ο εκτιμητής το αξιολογήσει στα 130.000€ τότε το 90% που θα χορηγηθεί σαν δάνειο θα ανέρχεται στα 117.000€ και ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαιο ύψους 33.000 € ;

2) Τραπεζικά Κριτήρια / Εργασία

Ακόμη, δεν έχουμε ενημερωθεί από τα Τραπεζικά Ιδρύματα ποια είναι τα κριτήρια για τους δανειολήπτες πέρα των εισοδηματικών που ορίζονται από το πρόγραμμα.

- Θα απαιτηθεί μόνιμη εργασία από τους δικαιούχους;

- Φορολογικές δηλώσεις 3ετών;

3) Επιτόκιο Δανεισμού

Το επιτόκιο θα είναι πολύ χαμηλό, γύρω στο 1% καθώς θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων, με αποτέλεσμα σε χαμηλά επίπεδα να διαμορφώνεται και η μηνιαία δόση.

- Τα στεγαστικά επιτόκια αυξάνονται και οι αναλυτές αναφέρουν ότι εντός του 1ου τετράμηνού του νέους έτους μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 6%, υπάρχει «μέριμνα» ώστε να μην αυξηθούν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια του άνωθεν προγράμματος ;

- Σε περίπτωση μη «μέριμνας», μήπως ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε σε νέο κύκλο κόκκινων δανείων με δικαιούχους νέους ανθρώπους ;

Άμεση ανάγκη για νέα μέτρα με διεύρυνση των δικαιούχων

Ο κος Μπάκας διευκρίνισε πως «τη δεδομένη χρονική στιγμή οι οικονομικές προκλήσεις (κόστος ενέργειας, η αύξηση των ενοικίων, πληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια), επηρεάζουν άμεσα το κόστος διαβίωσης. Απαιτείται να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να κατανοήσουμε ότι το προσαυξημένο κόστος στέγασης δεν αφορά πλέον αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή/τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά ή μόνο τους νέους ηλικιακά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός υψηλότερα, αφετέρου όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς».

Σήμερα το ποσοστό του εισοδήματος που δαπανά ο ενοικιαστής στην χώρα μας για το κόστος στέγασης αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού σύμφωνα με τα ζητούμενα μισθώματα, ενώ αν πρόκειται για οικογένεια ακόμη και έναν ολόκληρο «καλό» μισθό.

Οι πολίτες αναγκάζονται ακόμα και να κόψουν μέρος από τις βασικές ανάγκες τους καθώς «το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε μεγάλα επίπεδα», επεσήμανε ο κος Μπάκας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

«Απαιτούνται άμεσα μέτρα», τονίζει ο κος Μπάκας, λέγοντας πως αυτά θα πρέπει «να στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης την επόμενη μέρα, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό της οικογένειας που μισθώνει τη κύρια κατοικία της, που πληρώνει ενοίκιο για τον φοιτητή της αλλά δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα, στους νέους έως 39ετών που δεν εμπίπτουν στο άνωθεν πρόγραμμα διότι έχουν υψηλότερες αποδοχές, που θέλουν να αγοράσουν σπίτι αλλά δεν διαθέτουν το ποσοστό της ιδίας συμμετοχής (δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις) που ζητούν τα τραπεζικά ιδρύματα, τον 28χρονο του 2010 και πλέον 40χρονο που χάνει το όριο ηλικίας για ένα μόλις έτος. Μέτρα που θα διευρύνουν τους δικαιούχους».

Διαβάστε επίσης:

«Σπίτι μου»: Τον Μάρτιο η υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους

Επιδοτήσεις τεχνολογικής υποδομής για 120.000 «έξυπνα» σπίτια

«Σπίτι μου»: Τον Μάρτιο τα πρώτα δάνεια και τα πρώτα σπίτια