ΕΛΛΑΔΑ

Άλκης Καμπανός: Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη οι δολοφόνοι - Θα χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση;

Άλκης Καμπανός: Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη οι δολοφόνοι - Θα χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση;

Ένα χρόνο μετά την πρωτοφανή οπαδική επίθεση σε βάρος του Άλκη Καμπανού που σόκαρε το πανελλήνιο, σήμερα ξυπνάνε οι μνήμες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης με την οικογένεια να ζητάει μόνο δικαιοσύνη και την τιμωρία όσων ευθύνονται για τον χαμό του γιου τους. 

Στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν λίγο μετά τις 08:00 οι δώδεκα οπαδοί που κατηγορούνται για την δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Χαριλάου τα ξημερώματα της Τρίτης 1 Φεβρουαρίου 2022.

Ένα χρόνο μετά την πρωτοφανή οπαδική επίθεση σε βάρος του 19χρονου που σόκαρε το πανελλήνιο, σήμερα ξυπνάνε οι μνήμες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης με την οικογένεια να ζητάει μόνο δικαιοσύνη και την τιμωρία όσων ευθύνονται για τον χαμό του γιου τους.

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει ήδη η αστυνομία για την διαδικασία, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Μέχρι χθες κανένας δικηγόρος δεν είχε εκφράσει πρόθεση για υποβολή αιτήματος αναβολής, αλλά η υπόθεση δεν αποκλείεται να εισαχθεί και να διακοπεί για άλλη μέρα, χωρίς να εξεταστεί επί της ουσίας, λόγω παρελεύσεως του ωραρίου

Η δίκη πρόκειται να διεξαχθεί στην κεντρική αίθουσα των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δώδεκα κατηγορούμενοι και περισσότεροι από 20 συνήγοροι υπεράσπισης θα βρεθούν στο δικαστήριο, ενώ οι μάρτυρες κατηγορίας είναι 26 και οι μάρτυρες υπεράσπισης τουλάχιστον 15. Τα αναγνωστέα έγγραφα ανέρχονται σε 180 με τα 40 να αφορούν οπτικοακουστικό υλικό.

Η κατάθεση που αναμένεται να κρίνει πολλά στην εξέλιξη της διαδικασίας είναι της ιατροδικαστή, σύμφωνα με το πόρισμα της οποίας, ο θάνατος του Άλκη Καμπανού προήλθε από συνδυασμό τραυμάτων από μαχαίρια στα πόδια και χτυπήματα στο κεφάλι.

Η οδός 26ης Οκτωβρίου μπροστά στα δικαστήρια αναμένεται να είναι κλειστή μέχρι το μεσημέρι, ενώ η αίθουσα φυλασσόταν μέχρι την έναρξη της δίκης.

Κούγιας: Να χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για μια εμβληματική δίκη.

«Από τη μία μεριά θες να τηρήσεις αυτό που λέει ο νόμος και από την άλλη πλευρά όταν βλέπεις τις φωτογραφίες του παιδιού και διαβάζεις και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έρχεσαι σε μια πολύ δύσκολη θέση από τη μια μεριά να σεβαστείς το τεκμήριο της αθωότητας και από την άλλη να βγάλεις αυτό που θέλει να πει η ψυχή σου».

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, «δεν έχει ασκηθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης εις βάρος των 12 κατηγορούμενων και των υπολοίπων που ήταν σε αυτήν τη λέσχη φίλων του ΠΑΟΚ, αλλά είναι ασύνηθες να ξεκινήσουν 12 άνθρωποι όταν αποφάσισαν να κάνουν αυτήν την καταδρομική επιχείρηση».

«Ζητήσαμε επιμόνως να χαρακτηριστούν ως εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο δεν ασκήθηκε αυτή η ποινική δίωξη. Εδώ υπάρχει και μια άλλη ατυχής επιλογή της εισαγγελίας.

»Όταν συνελήφθη ο πρώτος και διαπιστώθηκε ποιας λέσχης είναι μέλη αυτοί που έκαναν το έγκλημα, η αστυνομία έκανε μια έφοδο και βρήκε πάρα πολλά όπλα. Συνέλαβαν τον πρώτο, τον οδήγησαν με την αυτόφωρη διαδικασία και του κατέκδωσαν ότι ο ιδιοκτήτης όλων αυτών των όπλων δεν ήταν τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης αλλά ήταν μόνο ένα άτομο. Πολύ έξυπνα μετά οι δικηγόροι του άφησαν τη διαδικασία να εξελιχθεί (…). Έδωσε το δικαίωμα στον δράστη που οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, να γλυτώσει τους άλλους δράστες από δύο κακουργήματα και αυτός δικάστηκε σε βαθμό πλημμελήματος».

Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη δίκη για τον Άλκη Καμπανό αναφέρει ότι «από τις 06.00 έως 14.00 λόγω συγκεντρώσεων δεν θα διεξάγεται η κυκλοφορία και δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων και στα δύο ρεύματα πορείας της οδού 26ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της από την οδό Εγνατίας μέχρι την οδό Πολυτεχνείου». Ωστόσο, έως τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί καλέσματα για συγκεντρώσεις / πορείες. Παρόλα αυτά η ετοιμότητα της αστυνομίας βρίσκεται σε ύψιστο βαθμό υπό τον φόβο μεμονωμένων αντιδράσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει «κυκλωθεί» και ο αγώνας του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο της Τούμπας, στον 1ο προ-ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν, κλούβες των ΜΑΤ θα παραταχθούν -ως είθισται- από νωρίς το μεσημέρι μπροστά από το γήπεδο του «Δικεφάλου του Βορρά», ενώ αυξημένη επιφυλακή θα υπάρχει και μετά τη λήξη της αναμέτρησης.

Τι έλεγαν οι γονείς του Άλκη Καμπανού στο newsbomb.gr

Μήνυμα ενότητας και αγάπης έστελνε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού μόλις λίγα 24ωρα μετά την κηδεία του γιου του, ζητώντας να «θεραπευτεί το απόστημα, όχι να σπάσει» και «όλοι ενωμένοι να λύσουμε το θέμα».

«Δεν ζητάμε τίποτα παρά μόνο οι Αρχές και η δικαιοσύνη να κάνουν αυτό που πρέπει. Να αποδοθεί δικαιοσύνη και όσοι αξίζουν να τιμωρηθούν. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης προς την οικογένειά μας μετά την δολοφονία του γιού μας», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Αριστείδης Καμπανός, πατέρας του 19χρονου Άλκη.

Και προσέθετε: «Εύχομαι όλο αυτό να μην μείνει μόνο στα λόγια αλλά να μετουσιωθούν σε πράξεις. Πρέπει όλοι μας, κοινωνία, πολιτεία, πολιτικοί, ομάδες να κάνουμε την αυτοκριτική μας για το τι έφταιξε ώστε να μην ζήσει άλλη οικογένειας αυτή την τραγωδία».

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 12

Κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για τις εξής πράξεις:

  • Άπαντες για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη (στην περίπτωση του 'Αλκη) και σε απόπειρα (στην περίπτωση του πρώτου τραυματισμένου νεαρού), από κοινού,

ένας εξ αυτών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην περίπτωση του δεύτερου τραυματισμένου νεαρού, και οι υπόλοιποι 11 ως απλοί συνεργοί στην συγκεκριμένη πράξη,

  • άπαντες για επίθεση και κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Αθλητικού Νόμου, όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Η ιατροδικαστική έκθεση

Τριάντα ευρήματα καταγράφει η ιατροδικαστική έκθεση της νεκροψίας-νεκροτομής του Άλκη Καμπανού.

Σύμφωνα με όσα καταγράφει στην εισαγωγή της στις 01/02 ο 19χρονος Άλκης δέχθηκε ομαδική επίθεση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στις 18/02 παραδόθηκαν στο ΑΠΘ το μαχαίρι τύπου καραμπίτ και το δρεπάνι με την αναδιπλούμενη λάμα και την επόμενη μέρα τα ρούχα του Άλκη.

Όλα τα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής

Η πολυσέλιδη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει βάναυσα χτυπήματα κατά του 19χρονου, με τους μανιακούς χούλιγκαν να πέφτουν επάνω του και σε μία πρωτοφανή για την αγριότητά της επίθεση προκάλεσαν τα θανατηφόρα τραύματα.

Στο σώμα και τα όργανά του σύμφωνα με το thessnews.gr που έφερε στο φως της δημοσιότητας την ιατροδικαστική έκθεση, αναγνωρίστηκαν 28 ευρήματα, επομένως συμπεραίνεται πως ακόμα κι αν το χτύπημα με το δρεπάνι δεν είχε βρει την μηριαία αρτηρία, ο 19χρονος θα έχανε τη ζωή του από τα υπόλοιπα χτυπήματα που δέχτηκε.

«Το πτώμα του Αλκιβιάδη Καμπανού φέρει πολλαπλές κακώσεις στην κεφαλή και στα άκρα. Ο θάνατός του οφείλεται σε θανατηφόρες κακώσεις στα κάτω άκρα και σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις» αναφέρει το συμπέρασμα της έκθεσης.

Κατά την νεκροψία αναγνωρίστηκαν:

θλαστική εξοίδηση/ερυθρότητα δέρματος στην ινιακή χώρα της κεφαλής

Δύο εκχυμώσεις στην αριστερή βρεγματική χώρα της κεφαλής

Εκχύμωση στην αριστερή παρειά

Εκχυμώσεις στο πτερύγιο του αριστερού ωτός

εντυπώματα οδόντων με εφελκίδα στο κάτω χείλος

τα χείλη και ο βλεννογόνος των χειλέων είναι έξαιμα

αποξηραμένο αίμα επί του τραχήλου, της κοιλιακής χώρας, των άκρων χειρών, και των κάτω άκρων

Μικρές αμυχές στο πρόσωπο

Ενδοδερμική -επιπολής εκχύμωση στην αριστερή τραχηλική χώρα

Εκχύμωση στον δεξί αγκώνα

Στην έξω επιφάνεια του αριστερού βραχίονα

α) Εκχυμωτικό εντύπωμα θλώντος οργάνου

β) εκχυμωτικό εντύπωμα θλώντος οργάνου-κάτωθεν του πρώτου

γ) διάσπαρτες εκχυμώσεις κάτωθεν του δεύτερου εντυπώματος

Στο αριστερό αντιβράχιο (έξω επιφάνεια)

α) Εκχύμωση στο άνω τριτημόριο του αντιβραχίου

β) Εκχύμωση στο κάτω τριτημόριο του αντιβραχίου

Στην αριστερή άκρα χείρα

α) Εκχυμωτικό εντύπωμα θλώντος οργάνου

β) εκχυμωση στον αντίχειρα

γ) εκχύμωση στην κεντρική διάρθωση του δείκτη της αριστερής άκρας χείρας

Στην δεξιά άκρα χείρα

α) Εκχυμωτικό εντύπωμα θλώντος οργάνου

β) Περγαμηνοειδής εκδορά στον αντίχειρα της δεξιάς άκρας χείρας

Στην πρόσθια επιφάνεια του άνω τριτημορίου του δεξιού μηρού:

Τραύμα δια νύσσον τέμνοντος οργάνου, κάθετο στους ιστούς, με ανώμαλα χείλη, μ.δ. 1 εκ. και βάθος 9 εκ. Από το τραύμα εκρέει αίμα και αιματοπήγματα. Αναγνωρίζεται τρώση της μηριαίας αρτηρίας και εκτεταμένη αιμορραγική διήθηση.

Δύο τραύματα στον αριστερό μηρό

α) στην έξω επιφάνεια του μηρού – τραύμα δια νύσσοντος και τέμνοντος οργάνου με εκχύμωση . Το τραύμα έχει μήκος στην επιφάνεια 4 εκ γωνιώδη διεύθυνση ως προς τους ιστούς

β) στην έξω οπίσθια επιφάνεια του μηρού τραύμα δια νύσσοντος και τέμνοντος οργάνου με μήκος στην επιφάνεια 4 εκ οξύ αιχμηρό με ανώμαλα χείλη και κάθετη διεύθυνση προς τους ιστούς.

Νεκροτομή

Στα μαλακά μόρια της κεφαλής αναγνωρίζεται:

Αιμορραγική διήθηση ινιακά.

Δυο ρωγμώδη κατάγματα

Έντονο οίδημα επί του εγκεφάλου (επηρεασμό της παρεγκεφαλίδας)

Υπαραχνοειδής αιμορραγία στο μετωπιαίο λοβό και στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο

Στον τράχηλο και τον θώρακα οι πνεύμονες ήταν έξαιμοι, εντοπίστηκαν μικρού βαθμού αθηροματικές αλλοιώσεις στα στεφανιαία αγγεία ενώ ήταν έξαιμο και το μυοκάρδιο

Τοξικολογικές εξετάσεις

Τέλος, διενεργήθηκαν και τοξικολογικές εξετάσεις όπου βγήκαν αρνητικές όλες (κάνναβη, οπιούχα, ηρεμιστικά, κοκαΐνη, αμφεταμίνες, αναισθητικά αντικαταθλιπτικά κλπ) ενώ εντοπίστηκε μόνο παρακεταμόλη στο αίμα πιθανόν από ένα παυσίπονο που είχε πάρει τις προηγούμενες ώρες.

«Σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν»

Η μανία και η βαρβαρότητα της εγκληματικής δράσης των 12 αποτυπώνονται στο κείμενο 182 σελίδων των δικαστών του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το βούλευμα «Κύριος και μοναδικός σκοπός τους ήταν να αφαιρέσουν τη ζωή ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο επιλογής των θυμάτων ότι υποστηρίζουν συγκεκριμένη ομάδα».

Οι δικαστές εξηγούν πως επρόκειτο για απολύτως οργανωμένο σχέδιο, καθώς κάποιοι από τους δράστες είχαν αφήσει τα κινητά τους στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ, ενώ όσοι τα είχαν στην κατοχή τους, μόλις εισήλθαν στην περιοχή στις 23:50 εκείνης της νύχτας, τα απενεργοποίησαν, προκειμένου να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός αλλά και η πορεία τους.

Οι δράστες έφτασαν «οργανωμένοι και οπλισμένοι στην περιοχή του σταδίου Κλεάνθης Βικελίδης», ενώ λίγο αργότερα θα εντόπιζαν την πενταμελή παρέα του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, σε σκαλάκια πολυκατοικίας και θα τους περικύκλωναν με τα αυτοκίνητά τους «αποκλείοντας και τις δύο οδούς διαφυγής τους, με σκοπό αφενός μεν να τους αιφνιδιάσουν, αφετέρου δε να αποτρέψουν πιθανή διαφυγή τους, αλλά και να αποτρέψουν πιθανή έλευση τρίτων ατόμων με αυτοκίνητα προς ενίσχυση των αμυνομένων».

Με κουκούλες, λαιμουδιέρες και κράνη αλλά και με λοστούς, μαχαίρια, κλομπ, μεταλλικούς σωλήνες, ακόμα και δρεπάνι (!) κατευθύνθηκαν προς το μέρος της παρέας του 19χρονου με την επίθεση να ξεκινάει χωρίς καμία λεκτική αντιπαράθεση, απλά και μόνο στο άκουσμα της παραδοχής των νεαρών ότι υποστηρίζουν τον Άρη.

Ο δράστης με το δρεπάνι

Δύο από τα πέντε παιδιά κατάφεραν να ξεφύγουν από τη «μανία των δραστών» όπως την αποκαλεί το βούλευμα, με τους άλλους τρεις να παραμένουν παγιδευμένοι στο σημείο της επίθεσης.

Όταν ο τρίτος της παρέας επιχείρησε να ξεφύγει ο δράστης με το δρεπάνι στο χέρι τον πρόλαβε και του κατάφερε τραύμα στον γλουτό, που είχε ως αποτέλεσμα τεράστια αιμορραγία, ωστόσο παρόλαυτα το παιδί κατάφερε να ξεφύγει.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσης, ήτοι για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, άπαντες οι κατηγορούμενοι χτυπούσαν αδιαλείπτως τους υπόλοιπους δύο νεαρούς που βρίσκονταν στο σημείο και δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μανία των δραστών» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι δικαστές.

Στο βούλευμα περιγράφεται αναλυτικά η επίθεση σε βάρος του άτυχου Άλκη, στον οποίο οι κατηγορούμενοι επέφεραν επανειλημμένα και σφοδρά πλήγματα με μαχαίρια και δρεπάνι, τα οποία του προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία. «Ο Αλκιβιάδης Καμπανός τούς εκλιπαρούσε να σταματήσουν, εκστομίζοντας τις φράσεις “μη με βαράτε άλλο” και “βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω”», χωρίς οι 12 δράστες που του επιτέθηκαν να σταματήσουν ούτε δευτερόλεπτο μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους.

«Φώναζε βοήθεια»

Ειδική μνεία γίνεται στην αγωνιώδη προσπάθεια του φίλου του Άλκη, Α.Β., να τον σώσει και να τον προστατεύσει από τα χτυπήματα. «Ακούστηκε ο Αλκιβιάδης Καμπανός να ζητάει βοήθεια και ο φίλος του επιχείρησε να πηδήξει από τα σκαλιά επάνω του, για να τον βοηθήσει και να τον προστατεύσει από τα χτυπήματα, όμως τον κράτησαν τρεις δράστες και ένας άλλος δράστης, ψηλός, του κατάφερε σφοδρό χτύπημα με λοστό στο κεφάλι, που του προκάλεσε ζάλη και τάση για λιποθυμία, και ένας ακόμη δράστης τον έπληξε με μαχαίρι στο δεξί πόδι».

Λίγα λεπτά αργότερα, όταν η ομάδα των 12 αποχώρησε από το σημείο, ο Άλκης, με τη βοήθεια του φίλου του, έκανε λίγα βήματα και απώλεσε οριστικά τις αισθήσεις του.