ΕΛΛΑΔΑ

«Μαρία Τσάλλα»: Η Ρωσίδα κατάσκοπος έπαιρνε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας

«Μαρία Τσάλλα»: Η Ρωσίδα κατάσκοπος έπαιρνε μέρος σε διαγωνισμούς φωτογραφίας
Facebook

Την ώρα που η έρευνα για τη δράση της «Μαρίας Τσάλλα» στην Ελλάδα εντείνεται από την ΕΥΠ, στη δημοσιότητα έρχονται συμμετοχές της Ρωσίδας κατασκόπου σε διαγωνισμούς φωτογραφίας μεγάλων πρακτορείων.

Η υπόθεση της «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, απασχολεί τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας τα τελευταία 24ωρα. Όπως αποδείχθηκε, η 35χρονη ήταν Ρωσίδα κατάσκοπος που δούλευε στο πρόγραμμα «Illegals» και αποτραβήχτηκε από τη Μόσχα όταν μια αντίστοιχη κατάσκοπος στη Σλοβενία έγινε αντιληπτή. Υπό τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, η 35χρονη που διατηρούσε κατάστημα στο Παγκράτι εξαφανίστηκε εν ριπή οφθαλμού και πλέον η ΕΥΠ προσπαθεί να βρει τα ίχνη της, ηλεκτρονικά και μη, για να διαλευκάνει περαιτέρω την υπόθεση.

Εκτός, πάντως, από το κατάστημα με είδη πλεξίματος και χειροτεχνίας στο Παγκράτι η «Μαρία Τσάλλα» δραστηριοποιούταν και στον τομέα της φωτογραφίας. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως ενδεχομένως το «χτίσιμο» ενός προφίλ ανθρώπου που ασχολείται με τη φωτογραφία να της έδινε τη δυνατότητα να μπορεί να φωτογραφίζει πράγματα που θα είχαν ενδιαφέρον για την αποστολή της στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, αφού ένα από τα χαρακτηριστικά της ήταν τα πολλά ταξίδια. Τόσο σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Άλλωστε, όπως αποκαλύπτει το Newsbomb.gr, η «Μαρία Τσάλλα» λάμβανε μέρος ακόμα και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας. Ειδικότερα, η 35χρονη διατηρούσε προφίλ σε σχετικά πρακτορεία, και μάλιστα αρκετά από αυτά είναι και διαδεδομένα όπως το LensCulture και το DreamsTime.

Στο LensCulture η σελίδα με το προφίλ της παραμένει ενεργή, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «Η Μαρία Τσάλλα είναι Ελληνίδα Φωτογράφος, γεννημένη το 1991, με έδρα την Αθήνα. Ταξιδεύοντας ευρέως εντός και εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, έχει βρει καλλιτεχνική έμπνευση στη φωτογραφία τοπίου, καθώς και στην αστική και πολιτιστική φωτογραφική εξερεύνηση. Ευρύ κάδρο και βαθιά προοπτική τοπία και θαλασσινά, ζωηρά και πολύχρωμα πορτρέτα χλωρίδας, παράδοξες σκηνές στο δρόμο και αυθόρμητα καθημερινά φαινόμενα με χαρακτήρα ντοκουμέντο και κινηματογραφική ατμόσφαιρα, κομψές αρχιτεκτονικές απεικονίσεις, είναι όλα βασικά κομμάτια της προσωπικής της αφήγησης. Ένα μεγάλο μέρος του αμαξώματος της είναι αφιερωμένο σε εικόνες από την Ελλάδα που συνθέτουν ένα παζλ της μοναδικής ομορφιάς και της κουλτούρας της μέσα στις ποικιλομορφίες και τις αντιφάσεις της. Η Τσάλλα είναι μια παθιασμένη και ανήσυχη καλλιτέχνις εδώ και 10 χρόνια με τη φωτογραφία να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της».

Το ίδιο βιογραφικό φιλοξενείται και στην ιστοσελίδα Life Framer, ενώ σε σελίδες που διατηρούσε η ίδια δεν υπάρχει πλέον περιεχόμενο είτε είναι ανενεργές. Το domain «mariatsallaphotography.com», μάλιστα, είναι προς πώληση ενώ εκτός λειτουργίας είναι η σελίδα «mariephotogrece.com».

Πάντως, το προφίλ που διατηρούσε στο Instagram για να προβάλει το έργο της ως φωτογράφος παραμένει ενεργό. Η πρώτη ανάρτηση σε αυτό ήταν τον Δεκέμβριο του 2018 από το Σούνιο, ενώ η τελευταία ήταν τον Απρίλιο του 2022 από το Παρίσι…

Τι ψάχνει η ΕΥΠ για τη «Μαρία Τσάλλα»

Φως στη μυστική δράση της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που ζούσε στην Ελλάδα από το 2018 ως «Μαρία Τσάλλα», επιχειρεί να ρίξει η ΕΥΠ. Η υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης από στοιχεία που βρέθηκαν στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου. Από εκεί ξεκίνησε η έρευνα που τους οδήγησε στην αποκάλυψη της κατασκόπου, την ώρα που η αναζήτηση για το πώς δρούσε και ποιο ήταν το δίκτυο που την υποστήριζε συνεχίζεται.

Όπως διαπιστώθηκε, η Ρωσίδα είχε χρησιμοποιήσει ένα διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής για να μπει στην Ελλάδα το 2018. Άμεσα εξέδωσε την επίμαχη ληξιαρχική πράξη γέννησης, με στοιχεία βρέφους το οποίο γεννήθηκε και πέθανε το 1991. Αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρουν ότι το εν λόγω έγγραφο έφτασε σωστό στο Αλιβέρι της Εύβοιας από όπου εκδόθηκε το πιστοποιητικό που χρησιμοποιούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εμφανίστηκε με μία δικηγόρο η οποία ανέφερε πως τη φιλοξενούσε.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος επί μία πενταετία προσπαθούσε να δείχνει μια φυσιολογική ζωή. Μάλιστα, διατηρούσε σχέση με έναν Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, ενώ είχε προσλάβει και μία υπάλληλο στο κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεκτών που διατηρούσε στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι. Κανείς από τους δύο δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική της ταυτότητα, όπως και οι κάτοικοι στη γειτονιά. Από την έρευνα προκύπτει πως έκανε πολλά ταξίδια τόσο σε περιοχές της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥΠ, ανήκει στην ομάδα «illegals» που έχει δημιουργήσει η Μόσχα και που φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη ειδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτός είναι ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου - Η ζωή στη Βραζιλία και η «εξαφάνιση»

Πέρα από τη Ρωσίδα κατάσκοπο που αναζητείται, αφότου τα μάζεψε και έφυγε ξαφνικά από την Ελλάδα, αναζητείται και ο σύζυγός της, επίσης Ρώσος κατάσκοπος που βρισκόταν στη Βραζιλία. Μάλιστα, όταν εκείνος εξαφανίστηκε, περίπου την ίδια περίοδο με τη «Μαρία Τσάλλα», φίλοι και γνωστοί οργάνωσαν εκστρατεία για την εξαφάνισή του.

Ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου ζούσε στη Βραζιλία με το όνομα Gerhard Daniel Campos Wittich, μέχρι που ανακλήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον είχαν στρατολογήσει και εκπαιδεύσει στο πρόγραμμα Illegals.

Ο Campos είχε πει στους φίλους του ότι θα πήγαινε σε ταξίδι στη Μαλαισία και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Μάλιστα, είχε και μια σύντροφο στη Βραζιλία η οποία ήταν η πρώτη που ανησύχησε όταν δεν είχε νέα του.

Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, γνωστή ως η «Μαρία Τσάλλα» με το μαγαζί στο Παγκράτι, ήταν μαζί με τον σύζυγό της στο κλιμάκιο της FSB που εδρεύει στην Ρωσική πρεσβεία στης Αθήνας. Αυτό που πράκτορες της CIA χαρακτηρίζουν deep undercover, illegal ή «κόκκινο σπουργίτι», μια πράκτορας χωρίς διπλωματικό διαβατήριο που δεν εμφανιζόταν ποτέ στη Ρωσική Πρεσβεία και δρούσε αυτόνομα έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από την αρχή της αποστολής της.

Τι δηλώνει υπάλληλος της Ρωσίδας κατασκόπου Μαρίας Τσάλλα

Η εργαζόμενη στο κατάστημα με χειροποίητα προϊόντα της Ρωσίδας κατασκόπου Μαρίας Τσάλλα στο Παγκράτι, βρισκόταν εκεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ έναν μήνα αργότερα και αφού ανέλαβε το μαγαζί, ενημερώθηκε από την ίδια ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Τη χαρακτηρίζει, δε, ως πολύ καλό και ευγενικό άνθρωπο.

«Τη δουλειά στο κατάστημα τη βρήκα μέσω αγγελιών στο facebook και το instagram. Επειδή πλέκω και η ίδια, εκεί είδα ότι γίνεται φανταστική δουλειά, ενώ τα νήματα ήταν φανταστικά και τα χρειαζόμουν για τη δουλειά μου», εξηγεί στο Newsbomb.gr.

Η ίδια περιγράφει τη σχέση της μαζί της, αλλά και το μήνυμα που έλαβε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Είχαμε αυστηρά επαγγελματική σχέση και μόνο τον περασμένο Γενάρη μου είπε ότι θέλει να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής και μου πρότεινε να αναλάβω το κατάστημα για το διάστημα που θα έλειπε. Εγώ έπιασα δουλειά εκεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Στη συνέχεια, μου έστειλε ένα μήνυμα που μου έγραφε πως τελικά δεν θα γυρίσει πίσω στην Ελλάδα. Το κατάστημα το έκλεισα εγώ πριν από 2 εβδομάδες. Μιλούσαμε στα αγγλικά, ωστόσο αυτή γνώριζε λίγα ελληνικά, ενώ μιλούσε και γαλλικά. Ήξερα ότι ήταν μισή Ελληνίδα, την άλλη καταγωγή της όμως δεν την ήξερα».

Τέλος, η ίδια την χαρακτηρίζει ως «πολύ καλό άνθρωπο», «πολύ ευγενικό» που «με βοήθησε επαγγελματικά».

Σχετικές ειδήσεις