ΕΛΛΑΔΑ

Μαρία Τσάλλα: «Φως» στη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου θέλει να ρίξει η ΕΥΠ

Μαρία Τσάλλα: «Φως» στη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου θέλει να ρίξει η ΕΥΠ
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας αναζητούν το δίκτυο υποστήριξης της «Μαρίας Τσάλλα», κατά κόσμον Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, η οποία αποδείχθηκε Ρωσίδα κατάσκοπος. Αναζητείται και ο σύζυγός της.

Φως στη μυστική δράση της Ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα, που ζούσε στην Ελλάδα από το 2018 ως «Μαρία Τσάλλα», επιχειρεί να ρίξει η ΕΥΠ. Η υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης από στοιχεία που βρέθηκαν στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου. Από εκεί ξεκίνησε η έρευνα που τους οδήγησε στην αποκάλυψη της κατασκόπου, την ώρα που η αναζήτηση για το πώς δρούσε και ποιο ήταν το δίκτυο που την υποστήριζε συνεχίζεται.

Όπως διαπιστώθηκε, η Ρωσίδα είχε χρησιμοποιήσει ένα διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής για να μπει στην Ελλάδα το 2018. Άμεσα εξέδωσε την επίμαχη ληξιαρχική πράξη γέννησης, με στοιχεία βρέφους το οποίο γεννήθηκε και πέθανε το 1991. Αρμόδιες πηγές, σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρουν ότι το εν λόγω έγγραφο έφτασε σωστό στο Αλιβέρι της Εύβοιας από όπου εκδόθηκε το πιστοποιητικό που χρησιμοποιούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εμφανίστηκε με μία δικηγόρο η οποία ανέφερε πως τη φιλοξενούσε.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος επί μία πενταετία προσπαθούσε να δείχνει μια φυσιολογική ζωή. Μάλιστα, διατηρούσε σχέση με έναν Έλληνα ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, ενώ είχε προσλάβει και μία υπάλληλο στο κατάστημα με είδη χειροτεχνίας και πλεκτών που διατηρούσε στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι. Κανείς από τους δύο δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική της ταυτότητα, όπως και οι κάτοικοι στη γειτονιά. Από την έρευνα προκύπτει πως έκανε πολλά ταξίδια τόσο σε περιοχές της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΥΠ, ανήκει στην ομάδα «illegals» που έχει δημιουργήσει η Μόσχα και που φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη ειδικότερα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτός είναι ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου - Η ζωή στη Βραζιλία και η «εξαφάνιση»

Πέρα από τη Ρωσίδα κατάσκοπο που αναζητείται, αφότου τα μάζεψε και έφυγε ξαφνικά από την Ελλάδα, αναζητείται και ο σύζυγός της, επίσης Ρώσος κατάσκοπος που βρισκόταν στη Βραζιλία. Μάλιστα, όταν εκείνος εξαφανίστηκε, περίπου την ίδια περίοδο με τη «Μαρία Τσάλλα», φίλοι και γνωστοί οργάνωσαν εκστρατεία για την εξαφάνισή του.

Ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου ζούσε στη Βραζιλία με το όνομα Gerhard Daniel Campos Wittich, μέχρι που ανακλήθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες τον είχαν στρατολογήσει και εκπαιδεύσει στο πρόγραμμα Illegals.

Ο Campos είχε πει στους φίλους του ότι θα πήγαινε σε ταξίδι στη Μαλαισία και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Μάλιστα, είχε και μια σύντροφο στη Βραζιλία η οποία ήταν η πρώτη που ανησύχησε όταν δεν είχε νέα του.

Η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, γνωστή ως η «Μαρία Τσάλλα» με το μαγαζί στο Παγκράτι, ήταν μαζί με τον σύζυγό της στο κλιμάκιο της FSB που εδρεύει στην Ρωσική πρεσβεία στης Αθήνας. Αυτό που πράκτορες της CIA χαρακτηρίζουν deep undercover, illegal ή «κόκκινο σπουργίτι», μια πράκτορας χωρίς διπλωματικό διαβατήριο που δεν εμφανιζόταν ποτέ στη Ρωσική Πρεσβεία και δρούσε αυτόνομα έχοντας λάβει σαφείς οδηγίες από την αρχή της αποστολής της.

Τι δηλώνει υπάλληλος της Ρωσίδας κατασκόπου Μαρίας Τσάλλα

Η εργαζόμενη στο κατάστημα με χειροποίητα προϊόντα της Ρωσίδας κατασκόπου Μαρίας Τσάλλα στο Παγκράτι, βρισκόταν εκεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ έναν μήνα αργότερα και αφού ανέλαβε το μαγαζί, ενημερώθηκε από την ίδια ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Τη χαρακτηρίζει, δε, ως πολύ καλό και ευγενικό άνθρωπο.

«Τη δουλειά στο κατάστημα τη βρήκα μέσω αγγελιών στο facebook και το instagram. Επειδή πλέκω και η ίδια, εκεί είδα ότι γίνεται φανταστική δουλειά, ενώ τα νήματα ήταν φανταστικά και τα χρειαζόμουν για τη δουλειά μου», εξηγεί στο Newsbomb.gr.

Η ίδια περιγράφει τη σχέση της μαζί της, αλλά και το μήνυμα που έλαβε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Είχαμε αυστηρά επαγγελματική σχέση και μόνο τον περασμένο Γενάρη μου είπε ότι θέλει να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής και μου πρότεινε να αναλάβω το κατάστημα για το διάστημα που θα έλειπε. Εγώ έπιασα δουλειά εκεί τον Δεκέμβριο του 2022.

Στη συνέχεια, μου έστειλε ένα μήνυμα που μου έγραφε πως τελικά δεν θα γυρίσει πίσω στην Ελλάδα. Το κατάστημα το έκλεισα εγώ πριν από 2 εβδομάδες. Μιλούσαμε στα αγγλικά, ωστόσο αυτή γνώριζε λίγα ελληνικά, ενώ μιλούσε και γαλλικά. Ήξερα ότι ήταν μισή Ελληνίδα, την άλλη καταγωγή της όμως δεν την ήξερα».

Τέλος, η ίδια την χαρακτηρίζει ως «πολύ καλό άνθρωπο», «πολύ ευγενικό» που «με βοήθησε επαγγελματικά».

Oι δημοσιεύσεις της στο Facebook και οι «καμουφλαρισμένες» φωτογραφίες

Στον προσωπικό λογαριασμό του Facebook της Μαρίας Τσάλλα υπάρχουν φωτογραφίες στις οποίας δεν αποκαλύπτει όλο το πρόσωπό της ή και τον σωματότυπό της. Δηλαδή, βιομετρικά στοιχεία που θα μπορούσαν να την ταυτοποιήσουν πιο εύκολα.

Πιθανώς, με τις σύγχρονες πρακτικές και την Τεχνητή Νοημοσύνη να μπορεί κάποιος να φτάσει σε πραγματική αποτύπωση ή από υλικό με κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, κ.α., αλλά τούτα είναι ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Επίσης, οι κοινοποιήσεις τοποθεσίας στην προσωπική της σελίδα δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον εκτός από την Κόνιτσα και την Αρκαδία και αυτές ενδεχομένως εκ των υστέρων.

Η κατάσκοπος σε όλες τις φωτογραφίες της εμφανίζεται σχεδόν πάντα με διαφορετικό χτένισμα, σε κάποιες με γυαλιά, σε άλλες κρυμμένη πίσω την φωτογραφική της μηχανή και σε άλλες με καλυμμένο το πρόσωπο από την μύτη και κάτω.

Η τελευταία ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό είναι τον περασμένο Δεκέμβριο, είναι αναδημοσίευση και αφορά αδέσποτα γατάκια, αφού η ίδια εμφανίζεται ως γατόφιλη.

Σχετικές ειδήσεις