ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλεών: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου - Τρίτο κύμα αφόρητης ζέστης από Τρίτη ως Παρασκευή

Καύσωνας Κλεών: Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου - Τρίτο κύμα αφόρητης ζέστης από Τρίτη ως Παρασκευή
Eurokinissi

Καύσωνας Κλέων: Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία Κλέων σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Νέο συναγερμό σημαίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καύσωνα που έρχεται στη χώρα μας προχωρώντας σε επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία Κλέων σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Β. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται τρίτη θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Την Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη, την Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Το Σάββατο 22-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 39 με 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τους 44 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

δ. στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Κυριακή 23-7-2023 οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Την Παρασκευή 28-7-2023 οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στην κεντρική και τη νότια χώρα, ενώ στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται αισθητή πτώση.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Καύσωνας Κλέων: Τι πρέπει να προσέξετε

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως ο καύσωνας θα διαρκέσει πολλές ημέρες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συγκεκριμένες ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, συστήνεται στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να μένουν στο σπίτι τους και να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω, καθώς και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, διότι ενδέχεται να γίνει αλλαγή δόσεων στα φάρμακά τους.

Για τις έγκυες συστήνεται να εργάζονται εξ αποστάσεως (τηλεργασία) και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν έξω, διότι οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές.

Για τα παιδιά τόνισε πως δεν συστήνεται να πηγαίνουν στις παραλίες από τις 12:00 – 17:00, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς), να φορούν πάντα καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

Για όσους υποχρεωτικά θα κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες εν μέσω καύσωνα συστήνεται να φοράνε καπέλο, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν κάτω από τον ήλιο και οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους νερό ή χυμό.

Ιδιαίτερα, αυτές τις ημέρες τα γεύματα θα πρέπει να είναι πολλά και μικρά, κυρίως φρούτα και σαλάτες.

Επισημαίνεται πως οι ώρες 12.00 – 17.00 είναι από τις πιο επικίνδυνες ώρες και για εκείνο το διάστημα θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή στην παραλία, ενώ για όσους δεν θέλουν να διακόψουν τους περιπάτους τους, συστήνεται να περπατούν πολύ αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, γύρω στις 06:00.

Κλιματιζόμενες αίθουσες για τους άστεγους από τον Δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων μεριμνά μέσα από μία σειρά δράσεων για τους άστεγους ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένοι στις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν.

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Αθηναίων έχει ανοίξει κλιματιζόμενες αίθουσες προκειμένου οι άστεγοι να προφυλαχθούν από τη ζέστη τις ημέρες του καύσωνα.

«Οι αίθουσες αυτές είναι ανοιχτές και οποιοσδήποτε χρειαστεί μπορεί να πάει από τις 08:00 έως τις 20:00», δήλωσε η Μελίνα Δασκαλάκη, πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Ο καιρός σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις και στα ανατολικά από βόρειες 3 με 5 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Θα φθάσει στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου και στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Για τις περισσότερες περιοχές αναμένεται ηλιοφάνεια, ενώ κάποιες τοπικές ομίχλες θα καλύψουν στα Επτάνησα που γρήγορα θα διαλυθούν.

Λίγες τοπικές νεφώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας που πρόσκαιρα θα πυκνώσουν στις πολύ ανατολικές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Εκεί, θα υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το απόγευμα να σημειωθούν λίγες τοπικές μπόρες.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 43 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από 2 – 6 μποφόρ.

Στην Αττική θα κυριαρχήσει ο ήλιος, με τη θερμοκρασία στους 28 – 41 βαθμούς και τους ανέμους στα 2 – 5 μποφόρ.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία από 26 – 38 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 4 μποφόρ.

Το Σάββατο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με τον υδράργυρο στους 44 βαθμούς.

Η κορύφωση του δεύτερου καύσωνα που πλήττει τη χώρα, θα έρθει την Κυριακή, με όλες τις περιοχές της χώρας να έχουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.

Β. Κικίλιας: Έρχεται ένα πολύ δύσκολο τριήμερο – Πρέπει να προσέξουμε όλοι

Διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον υπουργό, Βασίλη Κικίλια, για τον καύσωνα που επικρατεί στη χώρα.

Πλέον όλοι θα έχουμε ακραίες καιρικές συνθήκες. Τις επόμενες μέρες όλη η κρατική μηχανή, όλος κρατικός μηχανισμός θα είναι έξω στα άλση, στα δάση, στις πόλεις προκειμένου να μπορέσει να συνδράμει το Πυροσβεστικό Σώμα” τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

“Η Πολιτική Προστασία, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι εθελοντές μας, το Υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ, οι Δασολόγοι και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ζητάμε από τους πολίτες να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν.

Ενημερωθήκαμε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και τους μετεωρολόγους μας ότι απ ό, τι φαίνεται θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με ακραίες καιρικές συνθήκες όπως οι ΗΠΑ και πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα ακολουθήσουν μελτέμια και μποφόρ και νέος καύσωνας στα μέσα της επόμενης βδομάδας. Οπότε όλοι πρέπει να προσέξουμε και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ πολύ”.

Οκτώ εκατ. πληθυσμού θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μικρή περαιτέρω άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα την Παρασκευή 21/07, με τις μέγιστες να ξεπερνούν κατά τόπους τους 41-43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στο χάρτη, περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 °C, ενώ περίπου 180 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council εφαρμόζει επιχειρησιακά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC). Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3). Όσον αφορά στο επίπεδο επικινδυνότητας, την Παρασκευή 21/07 αναμένουμε το μέγιστο επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία), στις 4 από τις 6 πόλεις όπου εφαρμόζεται η κατηγοριοποίηση, σε Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, με βάση τα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, και ιδιαίτερα σε τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και το Αιγαίο.

NASA: Ο Ιούλιος του 2023 πιθανόν θα είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ

Ο Ιούλιος του 2023 πιθανόν θα είναι ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί εδώ και «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια» στον πλανήτη Γη, εκτίμησε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής κλιματολόγος της NASA.

Έχουν ήδη καταρριφθεί πολλά ρεκόρ ζέστης τον Ιούλιο, σύμφωνα με εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πανεπιστημίου Μέιν των ΗΠΑ, που συνδυάζουν δεδομένα από σταθμούς στη Γη και από δορυφόρους για να δημιουργήσουν μοντέλα που επιτρέπουν να γίνουν προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Αν και τα δύο εργαλεία έχουν κάποιες διαφορές το ένα από το άλλο, η τάση ανόδου των θερμοκρασιών είναι αναμφισβήτητη και πιθανόν θα αντανακλάται στις μηνιαίες εκθέσεις αμερικανικών υπηρεσιών που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα, εξήγησε ο Γκάβιν Σμιτ, επικεφαλής κλιματολόγος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος, σε δημοσιογράφους.

Προχθές Τετάρτη το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος προέβλεψε πως ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο θερμότερος σε παγκόσμιο επίπεδο αφότου άρχισαν οι μετρήσεις, έπειτα από τον Ιούνιο που ήδη έσπασε κάθε ρεκόρ.

«Παρατηρούμε αλλαγές άνευ προηγουμένου σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Σμιτ.

«Κύματα καύσωνα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Κίνα κατεδαφίζουν τα ρεκόρ», συνέχισε.

Και τα φαινόμενα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, που «μόλις ενέσκηψε».

Το Ελ Νίνιο είναι κυκλικό κλιματικό φαινόμενο, η πηγή του οποίου βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, και οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως, ξηρασίες σε κάποιες περιοχές του κόσμου και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αν και το Ελ Νίνιο διαδραματίζει κάποιον μικρό ρόλο στις τρέχουσες παρατηρήσεις, «βλέπουμε ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας να καταρρίπτονται ακόμα και πέρα από τους τροπικούς, πολλούς μήνες τώρα», σύμφωνα με τον κ. Σμιτ.

«Και προβλέπουμε πως αυτό θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο κλιματολόγος, «καθώς συνεχίζουμε να εκπέμπουμε αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα».

Τα φαινόμενα που παρατηρούνται το τρέχον διάστημα αυξάνουν την πιθανότητα το 2023 να είναι η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Η πιθανότητα αυτή είναι «50-50», κατά τους υπολογισμούς του Γκάβιν Σμιτ, άλλοι επιστήμονες όμως θεωρούν πως φθάνει ως ακόμα και το 80%, διευκρίνισε.

«Προβλέπουμε ότι το 2024 θα είναι χρονιά ακόμα πιο θερμή, καθώς θα αρχίσει με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ενισχύεται αυτή τη στιγμή και θα φθάσει στην κορύφωση στα τέλη αυτής της χρονιάς», συμπλήρωσε ο κ. Σμιτ.

Πάνω από 70 βαθμούς τώρα η θερμοκρασία σε πεζοφέγυρα και κτίρια στον Κηφισό

Θερμικό drone καταγράφει της θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αποτυπώνεται από την καταγραφή, στην άσφαλτο της Αθήνας η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει ήδη τους 50 βαθμούς Κελσίου, είπε ο Σπύρος Τάπας από την ομάδας UPSTORIES.

Χαρακτηριστικό των πρωτοφανών συνθηκών είναι πως η θερμοκρασία πάνω στην πεζοφέγυρα του Κηφισού προς τα πρακτορεία του ΚΤΕΛ, αγγίζει τους 70 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός πως η στέγη του πρακτορείου των λεωφορείων αγγίζει τους 80 βαθμούς Κελσίου.

Οι εκτιμήσεις είναι πως οι θερμοκρασίες σε αντίστοιχες επιφάνειες θα φτάσουν στους 170 βαθμούς, όπως καταδεικνύει πείραμα της ομάδας UPSTORIES.

Σχετικές ειδήσεις

Σχετικές ειδήσεις