ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκίδα: Ανασφάλιστος ο 46χρονος που πέθανε - «Έτρεμε, δεν καταλάβαινε τι έκανε το παιδί μου»

Χαλκίδα: Ανασφάλιστος ο 46χρονος που πέθανε - «Έτρεμε, δεν καταλάβαινε τι έκανε το παιδί μου»

Η μητέρα του θύματος από τη Χαλκίδα συγκλονίζει περιγράφοντας πώς ο γιος της εμφάνισε τα συμπτώματα θερμοπληξίας πριν καταλήξει στο νοσοκομείο. 

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Χαλκίδας μετά τον θάνατο του 46χρονου, ο οποίος φέρεται να εργαζόταν ως διανομέας, χωρίς νόμιμη εργασιακή σχέση σε ψησταριά της περιοχής και κατέληξε από θερμοπληξία.

Σύμφωνα και με το επίσημο χαρτί του νοσοκομείου Χαλκίδας, πιθανή αιτία θανάτου του άτυχου άνδρα ήταν η καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά από έκθεση σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ενώ αναμένεται η νεκροψία για να ρίξει φως στα ακριβή αίτια θανάτου. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εστίασης όπου φέρεται να δούλευε ως ανασφάλιστος ο 46χρονος συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στους γιατρούς μεταφέρθηκε από συγγενικό πρόσωπο του θύματος ότι εργαζόταν περιστασιακά, κάνοντας θελήματα, χωρίς να έχει ουσιαστικά κάποια εργασιακή νόμιμη σχέση με τη συγκεκριμένη επιχείρηση ο 46χρονος, έκανε διανομές με το ποδήλατό του ενημερώθηκε εισαγγελέας και έτσι συνελήφθη ο ιδιοκτήτης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η μητέρα του θύματος συγκλονίζει περιγράφοντας πώς ο γιος της εμφάνισε τα συμπτώματα θερμοπληξίας πριν καταλήξει στο νοσοκομείο.

«Ήρθε το παιδί μου από τη δουλειά, δούλευε σε ένα σουβλατζίδικο, με το ποδήλατο, έκανε διανομή, δούλευε και ήρθε το παιδί και δεν καταλάβαινα, άρχισε και μου πέταγε τη μπλούζα, δεν καταλάβαινα τι έκανε δεν μπορούσε να μιλήσει. Πήραμε τον γιατρό και μας είπε μάλλον θερμοπληξία, βάλτε του πετσέτα στο μέτωπο και πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Καλέσαμε ασθενοφόρο, μέχρι να έρθει, το παιδί μου δεν καταλάβαινε τίποτα, έτρεμε το παιδί».

Στον ΣΚΑΪ μίλησε ο Βασίλης Ευθυμίου, πρόεδρος επιχειρηματιών εστίασης Χαλκίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιστατικό λέγοντας: «Δυστυχώς οι απόψεις διίστανται στο συγκεκριμένο περιστατικό, από την αρχή έχει αναλάβει και ο ίδιος ο υπουργός με τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαλευκάνει το θέμα και είναι ήδη σε προανάκριση».

«Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την υγεία των εργαζομένων μας και σε καμία περίπτωση όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν και σύμφωνα με τον νέο νόμο πάνω από 40 βαθμούς δεν επιτρέπεται η διανομή και το γνωρίζουμε όλοι οι επαγγελματίες της εστίασης. Τη συγκεκριμένη ημέρα οι θερμοκρασίες ήταν μέχρι 38-39 βαθμούς».

Παράλληλα ο κ. Ευθυμίου σημείωσε πως: «Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να στοχοποιεί έναν ολόκληρο κλάδο και το συγκεκριμένο περιστατικό είναι η εξαίρεση στον κανόνα και όχι ο κανόνας».

Ο πρόεδρος των επιχειρηματιών εστίασης Χαλκίδας σε ερώτηση για την ταβέρνα στην οποία φέρεται να δούλευε το θύμα, ανέφερε πώς «Η συγκεκριμένη επιχείρηση από όσο γνωρίζω δεν κάνει διανομή, αλλά θεωρώ ότι εάν υπάρχουν θαμώνες οι οποίοι είδαν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος απασχολούνταν στην επιχείρηση ο υπεύθυνος θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και θα πράξουν τα δέοντα».

Κλείνοντας τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε την ιατροδικαστική έκθεση, που θα δείξει εάν όντως πέθανε από τα συγκεκριμένα αίτια ή όχι. «Να κρατήσουμε τις επιφυλάξεις μας για να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».

Με βάση πάντως το επίσημο χαρτί του νοσοκομείου πρόκειται για τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο από θερμοπληξία στη χώρα μας φέτος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι ο 46χρονος διανομέας που πέθανε από θερμοπληξία στη Χαλκίδα, ήταν ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» και δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το περιστατικό, η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε έλεγχο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του.

«Ο άνθρωπος αυτός, ένας φτωχός άνθρωπος, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για να κάνει διάφορα θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής αυτής, όπου δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι το ακριβές περιστατικό διερευνάται από την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως όμως είπε, «εμείς δεν μπορούμε ακόμα να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου». Ωστόσο, όπως δήλωσε, υπήρξε στη συνέχεια υπήρξε μια καταγγελία από το εργατικό σωματείο και η αστυνομία κάλεσε για εξηγήσεις τον ιδιοκτήτη μιας ψησταριά όπου ο άτυχος εργαζόμενος έκανε θελήματα την προηγούμενη μέρα.

Μιλώντας για την προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με ζωή, είναι άνθρωποι με δικαιώματα, είναι άνθρωποι με οικογένειες, η ζωή τους έχει αξία και δεν τίθεται σε κίνδυνο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν σήμερα κάποιος δουλεύει σε εξωτερικές εργασίες με αυτές τις συνθήκες θα κινδυνέψει η ζωή του.

«Η τραγωδία στη Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας»

Απαντώντας στο θέμα για το εάν η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη υποστήριξε ότι δεν ισχύει λέγοντας ότι γίνονται χιλιάδες έλεγχοι που φέτος αναμένεται να φτάσουν τους 70.000. «Η ιδέα ότι το κράτος μπορεί να είναι πάντα δίπλα σε οποιονδήποτε έχει μια επιχείρηση δεν είναι μια πραγματική ιδέα. Η ιδέα ότι τους καλύπτει το κράτος είναι ψευδής. Όσες καταγγελίες έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας έρχονται σε πρώτο χρόνο», σημείωσε λέγοντας ότι «η τραγωδία στην Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας».