ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη φωτιά στη Χίο - Τι λέει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του νησιού

Σε εξέλιξη φωτιά στη Χίο - Τι λέει ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του νησιού
politischios.gr /Εφημερίδα Πολίτης

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές προκειμένου η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Διευχά Χίου, να μην απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Μιλόντας στο OPEN, o αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Μανδαλάς επεσήμανε πως «ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα και θα συνεχίσει να είναι και δύσκολη μέρα. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα να μας βοηθήσουν. Είχαμε και τη νυχτερινή πτήση τσάρτερ που μας έστειλαν επίγειες δυνάμεις. Το παλέψαμε να μην περάσει από κάποιους δρόμους και να έχουμε ανεξέλεγκτη κατάσταση. Παλέψαμε με νύχια και με δόντια με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Τους ευχαριστώ. Ήταν μια δραματική νύχτα».

Σχετικά με το πώς εκδηλώθηκε η φωτιά, ο κ. Μανδαλάς ανέφερε πως «κάποιο όχημα σε ένα τεράστιο κόμβο πήγε και έπεσε στο βουνό. Απευθείας πήρε φωτιά το όχημα και εξαπλώθηκε στο βουνό». Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το μέτωπο φτάνει τα 5 χλμ.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο newsbomb.gr, η φωτιά δεν απειλεί άμεσα κατοικημένη περιοχή.

Μήνυμα 112 στους κατοίκους

Στις 00:35 μετά τα μεσάνυχτα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Διεύχα και Κατάβαση να απομακρυνθούν προς Βολισσό.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρεί μεγάλη δύναμη πυροσβεστών και πεζοπόρα τμήματα, με τις δυνάμεις συνεχώς να αυξάνονται.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς έχουν μπει και τα εναέρια μέσα αποτελούμενα από πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Συνολικά επιχειρούν 90 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (συμπεριλαμβανομένων 10 πυροσβεστών που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Μυτιλήνη και 27 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα), 18 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι η φωτιά δεν απειλεί άμεσα οικιστικό κομμάτι. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ.

Στον εισαγγελέα ο οδηγός που προκάλεσε τη φωτιά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά προκλήθηκε από πρόσκρουση αυτοκινήτου σε κράσπεδο.

Συγκεκριμένα ένα αυτοκίνητο ξέφυγε της πορείας του, κάτω από άγνωστες συνθήκες και χτύπησε στο κράσπεδο με αποτέλεσμα. Από το τροχαίο ατύχημα δημιουργήθηκαν σπινθήρες οι οποίοι μετέφεραν τη φωτιά στο δάσος.

Ο οδηγός και ο συνοδηγός που βρισκόντουσαν στο όχημα μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο».

fotia.jpg
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Κατάβαση και Διευχά.Πυρκαγιά Ενημέρωση

Ο οδηγός που προξένησε το υροχαίο στην Κατάβαση, συνελήφθη από αστυνομικούς της Δ.Α. Χίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο οδηγός οχήματος που εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε σε τοιχίο και προξένησε την πυρκαγιά, μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματίας στο ΓΝ Χίου.

Διενεργήθηκε έλεγχος μέθης από ΤΤ Χίου με θετικό αποτέλεσμα (0,42% σε αμφότερες τις μετρήσεις).

Για το περιστατικό ενεργείται προανάκριση από ΑΤ Καρδαμύλων.

Κατόπιν επικοινωνίας με κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου, δόθηκε εντολή για σχηματισμό 2 δικογραφιών:

  • Μια δικογραφία από το ΑΤ Καρδαμύλων για το τροχαίο ατύχημα
  • Μια δικογραφία από ΠΥ Χίου για εμπρησμό από αμέλεια με κατηγορούμενο τον οδηγό του οχήματος. Δόθηκε εντολή να συλληφθεί και να κρατηθεί, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον του.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα (31/7) σε 4 Περιφέρειες

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κέρκυρας, ΠΕ Κεφαλληνίας, ΠΕ Ιθάκης, ΠΕ Ζακύνθου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σχετικές ειδήσεις