ΕΛΛΑΔΑ

Λαγοκέφαλοι και λεοντόψαρα «τρομοκρατούν» τους ψαράδες στις ελληνικές θάλασσες

Λαγοκέφαλοι και λεοντόψαρα «τρομοκρατούν» τους ψαράδες στις ελληνικές θάλασσες
Eurokinissi

Στη μεγάλη ζημιά που κάνουν στους ψαράδες οι λαγοκέφαλοι, αλλά και τα λεοντόψαρα, αναφέρθηκε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega οΟ Στέλιος Κατσανεβάκης,

Λεοντόψαρα και λαγοκέφαλοι εισβάλουν και κατακτούν τους ελληνικούς βυθούς. O καθηγητής Στέλιος Κατσανεβάκης, ανέφερε ότι οι θάλασσες δεν έχουν γίνει πιο επικίνδυνες σε σχέση με το πώς στο παρελθόν, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

«Υπάρχουν κάποια είδη όπως είναι ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, που έχουν μπει στην Μεσόγειο από την διώρυγα του Σουέζ, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Ο λαγοκέφαλος έχει τοξικό κρέας κι αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ακόμη και θάνατο», είπε στο Mega.

Και τόνισε ο κ. Κατσανεβάκης είναι πάρα πολύ σπάνιο να μας επιτεθεί κάποιος λαγοκέφαλος στην θάλασσα.

Και συμπλήρωσε ο θαλάσσιος γεωλόγος: «Το πρόβλημα με την αύξηση αυτών των ξενικών ειδών στις θάλασσές μας είναι ότι όταν φθάνουν σε μία νέα περιοχή είναι απαλλαγμένα από εχθρούς. Δεν υπάρχουν θηρευτές, παράσιτα και ασθένειες, γενικά παράγοντες που θα μπορούσαν να ελέγξουν την πληθυσμό τους. Γι’ αυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις κάποια ξενικά είδα να αυξήσουν σε μεγάλο αριθμό τον πληθυσμό τους».

Η κλιματική αλλαγή πώς επηρεάζει την θαλάσσια ζωή;

Ο Στέλιος Κατσανεβάκης σχολίασε λέγοντας ότι ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί πολύ η θερμοκρασία και υπάρχουν πολλά περιστατικά θαλάσσιων καυσώνων.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι θαλάσσιοι καύσωνες οδηγούν σε μαζικές θνησιμότητες πολλών ειδών οδηγώντας κάποια είδη στον αφανισμό. Αυτή την στιγμή έχουν χαθεί στο Ισραήλ εκατοντάδες αυτόχθονα είδη της μεσογείου, τα οποία όμως έχουν αντικατασταθεί από ξενικά είδη που είναι θερμόφιλα με αποτέλεσμα να αλλάζει η βιοποικιλότητα της Μεσογείου».