ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει στο διαδίκτυο – «Ερχόμαστε στην Αθήνα – Μόνο με μαχαίρια»

Νέα Φιλαδέλφεια: Ο πόλεμος είχε ξεκινήσει στο διαδίκτυο – «Ερχόμαστε στην Αθήνα – Μόνο με μαχαίρια»
Κροάτες συλληφθέντες μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Νέα Φιλαδέλφεια: Η καταδρομική επίθεση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Αθήνα είχε προαναγγελθεί από μεγάλη διαδικτυακή ομάδα χούλιγκανς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντεγκλήσεις και «υποσχέσεις» για άγριο ξύλο και μαχαιρώματα μεταξύ Ελλήνων, Κροατών και οπαδών από άλλες χώρες. Το σχεδίαζαν εδώ και οκτώ χρόνια οι Κροάτες. Μέσα από το DNA αναζητά τον δράστη η ΕΛΑΣ.

Η δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, φίλου της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας (7/8) έχει συγκλονίσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλο τον κόσμο. Η καταδρομική επίθεση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ αποτέλεσε πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα δίκτυα, καθώς σημειώθηκαν πρωτοφανής αγριότητας επεισόδια και συγκρούσεις παρά το γεγονός ότι η μετακίνηση οπαδών είχε απαγορευτεί. Περίπου 200 Κροάτες κατάφεραν να διασχίσουν όλη την Ελλάδα, με την Αστυνομία να είναι απούσα από τον χώρο των επεισοδίων παρά το γεγονός ότι οι Αρχές είχαν ενημερωθεί από προηγούμενες ημέρες για την πιθανότητα έλευσής τους αλλά και για το γεγονός ότι πέρασαν τα σύνορα το πρωί της ίδιας ημέρας.

Το γεγονός ότι οι Κροάτες είχαν πρόθεση να κάνουν επίθεση στην Αθήνα, είχε αρχίσει να διαδίδεται ευρέως και στο διαδίκτυο. Σε ιστοσελίδα γνωστή για την ενασχόλησή της με οπαδικά ζητήματα και με επιθέσεις χούλιγκαν, είχε αναφερθεί ότι η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ ήταν προγραμματισμένη για σήμερα (8/8), ενώ μία ημέρα αργότερα θα διεξαχθεί και η αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ. Το γεγονός ότι οι Bad Blue Boys της Ντιναμό έχουν στενές σχέσεις με αυτούς του Παναθηναϊκού, αλλά και οι αντίστοιχες σχέσεις των οπαδών της ΑΕΚ με αυτούς της Μαρσέιγ, είχε σημάνει συναγερμό σε όλους. Όπως φαίνεται, όμως, ο ίδιος συναγερμός φαίνεται ότι δεν… ήχησε στα αυτιά των αρμόδιων της ΕΛΑΣ.

Παρότι τα έγγραφα αποδεικνύουν πως είχαν λάβει ακριβείς πληροφορίες από τις αρμόδιες διευθύνσεις, αδράνησαν με αποτέλεσμα τα άγρια επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου. Αντίστοιχες πληροφορίες είχαν έρθει και από το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας, αλλά και από το Μαυροβούνιο – ακόμα και με τύπους αυτοκινήτων και πινακίδες – όταν οι οπαδοί της Ντιναμό διέσχισαν τη δική τους χώρα. Όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα όσα έγραφαν για ημέρες οπαδοί της Ντιναμό, αλλά και οπαδοί ελληνικών ομάδων, στο διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό πως η αιματηρή σύγκρουση επί της ουσίας είχε προαναγγελθεί καθώς υπήρχαν μηνύματα που ανέφεραν πως όσοι φτάσουν στην Αθήνα θα πρέπει να έχουν «μόνο μαχαίρια»!

Σχεδίαζαν οκτώ χρόνια χτύπημα στην Αθήνα οι Κροάτες

«Μεγάλη ντροπή για την Κροατία», αναφέρει στον υπέρτιτλο ενός από τα ρεπορτάζ για τη δολοφονική επίθεση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ιστοσελίδα «vecernji.hr». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι «Bad Blue Boys» σχεδίαζαν αυτό το χτύπημα – επίδειξη δύναμης – στην Αθήνα από το 2015 όταν και είχαν επισκεφθεί ξανά την ελληνική πρωτεύουσα για αναμέτρηση της ομάδας τους με τον Ολυμπιακό και είχαν πρωταγωνιστήσει εκ νέου σε επεισόδια.

«Οι χούλιγκαν το σχεδίαζαν εδώ και χρόνια, πως είναι δυνατόν να απέτυχε η ελληνική αστυνομία;», αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα στο άρθρο της. «Οι μεγαλύτεροι ένοχοι για αυτήν την κατάσταση είναι φυσικά οι Κροάτες χούλιγκαν που ξεκίνησαν για την Αθήνα παρόλο που απαγορεύονταν οι φιλοξενούμενοι οπαδοί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να λογοδοτήσουν απολύτως όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό», τονίζουν σε άλλο σημείο ενώ αποδίδουν μεγάλες ευθύνες και στην Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τους Κροάτες, οι «Bad Blue Boys» εδώ και χρόνια ετοίμαζαν αυτή τη δράση στην Αθήνα, σαν ανταπόδοση όσων έγιναν το 2015. Τότε, οπαδοί του Ολυμπιακού αλλά και Σέρβοι χούλιγκαν, οι γνωστοί «Delije», του Ερυθρού Αστέρα είχαν στήσει «καρτέρι» στους Κροάτες και τους είχαν επιτεθεί βάναυσα, χωρίς να υπάρξουν θύματα αλλά υπήρξαν ιδιαίτερα σοβαροί τραυματισμοί. Μάλιστα, το πεδίο των μεγάλων συγκρούσεων ήταν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την αναχώρηση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ μετά την αναμέτρηση με τους Πειραιώτες.

Όπως αναφέρουν οι Κροάτες, οι «Bad Blue Boys» περίμεναν τη στιγμή για να κάνουν μία «επίδειξη δύναμης» στην Αθήνα, άσχετα με το αν θα οργάνωναν επίθεση σε οπαδούς του Ολυμπιακού ή άλλης ομάδας. «Συνολικά, οι χούλιγκαν που ήρθαν στην Αθήνα με ένα μόνο στόχο έκαναν μεγάλη ζημιά, όχι μόνο στη Ντιναμό, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα μας. Το ίδιο το γεγονός ότι κατέστρεψαν μια πόλη είναι από μόνο του ντροπιαστικό και η δολοφονία που έγινε μας αφήνει άφωνους. Μπορούμε μόνο να πούμε ότι τους αξίζει η μεγαλύτερη τιμωρία και ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ», έγραψαν χαρακτηριστικά οι Κροάτες.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας vecernji.hrvecernji.hr

Τι είχε συμβεί το 2015 στο αεροδρόμιο

Ήταν Νοέμβριος του 2015 όταν ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ για το Champions League. Η Αστυνομία γνωρίζοντας τις σχέσεις των Κροατών με οπαδούς του Παναθηναϊκού, αλλά και των «ερυθρόλευκων» με τους Σέρβους του Ερυθρού Αστέρα, είχε προχωρήσει σε προληπτικές προσαγωγές, 90 εκ των οποίων οι 49 έγιναν συλλήψεις. Στα χέρια της ΕΛΑΣ είχαν βρεθεί τόσο Κροάτες όσο και Σέρβοι οπαδοί, που είχαν προσαχθεί τόσο στους Αμπελόκηπους, όσο και στον Πειραιά.

Παρόλα αυτά, τα επεισόδια δεν είχαν αποφευχθεί. Οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ δέχθηκαν επίθεση με καπνογόνο μέσα σε ταξί (!) ενώ κατά την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο, τους είχαν στήσει καρτέρι Σέρβοι μαζί με Έλληνες με αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις και βίαια επεισόδια. Σιδερογροθιές, ρόπαλα και μαχαίρια ήταν μερικά από όσα βρέθηκαν μετά το τέλος των επεισοδίων. Το βίντεο που ακολουθεί, είναι ενδεικτικό:

Τρόμος για έλευση στρατιών από χούλιγκαν στην Αθήνα

Όλα αυτά, έχουν κάνει την κατάσταση να μυρίζει… μπαρούτι. Μπορεί ο αποψινός (8/8) αγώνας της ΑΕΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια να αναβλήθηκε, προφανώς φυσιολογικά, από την UEFA αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μαρσέιγ στη Λεωφόρο την Τετάρτη (9/8). Μία αναμέτρηση η οποία επίσης έχει χαρακτηριστεί υψηλής επικινδυνότητας καθώς όπως συμβαίνει με τους «Bad Blue Boys» της Ντιναμό και τη Θύρα 13, έτσι υπάρχει αδελφοποίηση των Ultras της Μαρσέιγ με την Original της ΑΕΚ.

Μάλιστα, η UEFA ενημέρωσε τον Παναθηναϊκό πως ο αγώνας της Τετάρτης θα γίνει με πάρα πολύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Ενδεικτικό είναι ότι σε κάθε αγώνα διοργανώσεων της UEFA, υπάρχει ένας παρατηρητής. Σε αγώνες όπως αυτός των «πράσινων» με τους «Φωκαείς», θα υπήρχε και ένας Security Officer κατά την πάγια τακτική της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αλλά μετά τα θλιβερά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα υπάρξει και δεύτερος. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τη σημασία που δίνει, κατόπιν εορτής βέβαια, και η UEFA στα όσα θα γίνουν στη Λεωφόρο όπου θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να διασφαλιστεί η ηρεμία και η ασφάλεια και στους δρόμους της Αθήνας. Πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν έγινε τη Δευτέρα, όταν οι ορδές των Κροατών χούλιγκαν διέσχισαν όλη τη χώρα, έφτασαν ως τη Νέα Φιλαδέλφεια και προχώρησαν στην επίθεση. Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν πως στην Αθήνα είναι πολύ πιθανό να βρεθούν χούλιγκαν της Μαρσέιγ, αλλά και της ιταλικής Λιβόρνο που επίσης διατηρούν στενούς δεσμούς με τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Επιπλέον, διακινούνται φήμες για έλευση και οπαδών της Σανκτ Πάουλι, αλλά και από την «αντίπερα» όχθη φημολογείται πως μπορεί να καταφτάσουν ενισχύσεις με χούλιγκαν της Ρόμα, της Ραπίντ Βιέννης και της Στεάουα Βουκουρεστίου.

Ο φόβος για προσπάθεια «ανταπόδωσης» της δολοφονίας είναι τεράστιος, η ΕΛΑΣ σε κάθε περίπτωση είναι επί ποδός και ευχή όλων είναι να μην επαληθευτούν οι φόβοι για νέο «μακελειό» με πρόσχημα το ποδόσφαιρο αλλά και τα λάθη που έγιναν σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ψάχνουν τον δολοφόνο του Μιχάλη – Ξεκίνησε η λήψη DNA από τους συλληφθέντες

Κατόπιν εορτής πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις από την Αστυνομία, στην οποία έχουν πυροδοτηθεί ραγδαίες εσωτερικές εξελίξεις μετά το «φιάσκο» της έλευσης άνω των 150 χούλιγκαν από την Κροατία χωρίς να τους… αντιληφθεί κανείς αλλά και από το γεγονός ότι έγγραφα αποκαλύπτουν ότι υπήρχε ενημέρωση για το συμβάν.

Οι συλλήψεις που έγιναν ήταν 98, η συντριπτική πλειοψηφία είναι Κροάτες, 89 συγκεκριμένα, με την έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται. Η ΕΛΑΣ προσπαθεί να ταυτοποιήσει τον δράστη ή τους δράστες και εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Στη ΓΑΔΑ βρίσκονται οι 88 από τους συλληφθέντες, και σύμφωνα με την ΕΡΤ σταδιακά μεταβαίνουν στα εργαστήρια της Αστυνομίας έτσι ώστε να γίνει λήψη γενετικού υλικού και να υπάρξει πιθανή ταυτοποίηση του δράστη. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο άψυχο σώμα του 29χρονου Μιχάλη υπήρχε DNA του δράστη, με τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να επιχειρούν μέσω του γενετικού υλικού να ταυτοποιήσουν τον δράστη. Σταδιακά θα δοθεί υλικό και από τους υπόλοιπους συλληφθέντες, έτσι ώστε να προχωρήσει η έρευνα.

Επιπλέον, συνεχίζεται η έρευνα και σε ό,τι αφορά το οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, κάμερες καταστημάτων αλλά και από βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικές δικτύωσης και οπαδικές σελίδες στο διαδίκτυο.

Σχετικές ειδήσεις