ΕΛΛΑΔΑ

Εισπρακτικές εταιρείες: Εφιάλτης για τους δανειολήπτες -«Βρέθηκα στον Τειρεσία για εξοφλημένο χρέος»

Εισπρακτικές εταιρείες: Εφιάλτης για τους δανειολήπτες -«Βρέθηκα στον Τειρεσία για εξοφλημένο χρέος»

Με παίρνανε 20 τηλέφωνα την ημέρα, δηλώνει αγανακτισμένος δανειολήπτης, για τις εισπρακτικές εταιρείες που έχουν γίνει εφιάλτες για χιλιάδες οφειλέτες

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειο τους. Ένας απελπισμένος συμπολίτης μας, για τον οποίο το δάνειο έχει γίνει πλέον «θηλιά», μίλησε για την αδυναμία του να πληρώσει τις δόσεις, από όταν έκλεισε η επιχείρησή του, ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες για τις εισπρακτικές εταιρείες και την επιμονή των τηλεφωνημάτων, με έναν πολίτη να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεχόταν ακόμα και 20 τηλέφωνα την ημέρα.

«Κλαίω που έπεσα σε κατάντια»

«Μου είπε η δικηγόρος από τη Λιβαδειά, που βγήκε η απόφαση του Ειρηνοδικείου, ότι άμα αφήσεις 1 – 2 δόσεις θα σε βγάλουν από τον νόμο Κατσέλη, δηλαδή θα σε απορρίψουνε. Εγώ τώρα δεν έχω να δώσω λεφτά, τώρα χρωστάω 4 – 5 μήνες, χρωστάω Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αυτά δηλαδή είναι 168€ τον μήνα και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω μη με βγάλουν από τον νόμο Κατσέλη και μετά δεν ξέρω, θα του βάλω μια φωτιά το σπίτι εδώ πέρα, θα το κάψω, και ας πάει να γίνει χούρδα που λέμε εδώ στα χωριά. Κλαίω που έπεσα σε κατάντια γιατί μ’ αρέσει η αξιοπρέπεια, μ’ αρέσει το savoir vivre, μ’ αρέσει και αυτά δηλαδή αλλά δυστυχώς, είχα ένα κατάστημα ωραίο, το έκλεισα, χρεώθηκα», εξήγησε μιλώντας στο MEGA.

Ανάλογη είναι η απόγνωση που επικρατεί και στο σπίτι του κ. Θεόδωρου. Η μόνιμη συζήτηση στο οικογενειακό τραπέζι είναι το δάνειο που έχει γίνει θηλιά και οι εισπρακτικές.

«H τράπεζα το έδωσε στην Intrum. Μία φορά τον χρόνο, για να μην σας πω 2 φορές τον χρόνο, ανεβάζει το επιτόκιο. Δε δέχονται να μιλήσουμε. Είπαμε να πάμε από εκεί να μιλήσουμε, να βρούμε κάποιον να μιλήσουμε, απλώς παίρνουνε τηλέφωνο λέει ‘είμαι η κυρία τάδε, θα με παίρνετε σε αυτό’, παίρνουμε τηλέφωνο, απαξιούν».

Την ίδια ώρα, τα μέτρα της Πολιτείας φαίνεται πως δεν επαρκούν. Στις 19 Μαΐου το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 55.000 ευρώ σε εισπρακτική εταιρεία.

«Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ στη Cepal Hellas – Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (A.E.Δ.Α.Δ.Π.), επειδή η τελευταία προέβη σε επαναλαμβανόμενες οχλήσεις για την ενημέρωση οφειλέτη για ύπαρξη ληξιπρόθεσμης οφειλής χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη εκ μέρους της εταιρείας επιβεβαίωση της οφειλής».

«Βρέθηκα στον Τειρεσία για εξοφλημένο χρέος»

Και άλλη μία καταγγελία που σοκάρει, από έναν δανειολήπτη που βρέθηκε στον «Τειρεσία» για ένα χρέος 52 ευρώ το οποίο μάλιστα, όπως λέει, το έχει ξοφλήσει.

«Μου δώσανε απόδειξη εξοφλητική όταν το πλήρωσα, δηλαδή ότι ήταν μηδενικό το υπόλοιπό μου. Μετά από λίγο καιρό μου ήρθε ένα χαρτί ότι τα δάνεια έχουν δοθεί πλέον σε τρίτους και ότι το έχει πάρει η Cepal. Εμένα δε με αφορούσε γιατί δεν χρωστούσα πια, μετά από λίγο καιρό όμως με πήραν τηλέφωνο ότι έχω ένα υπόλοιπο 52€ και με τα πολλά ανακάλυψα ότι ήμουνα στον ‘Τειρεσία’ λόγω αυτού».

«Το τηλέφωνο χτυπούσε για 2,5 χρόνια», θα καταγγείλει ακόμα μία δανειολήπτρια που μοιράζεται τον δικό της «Γολγοθά». «Με παίρνανε συνέχει από την Cepal 2,5 χρόνια». Και σήμερα ακόμα, όπως θα καταγγείλει, άκρη δεν μπορεί να βγάλει με τα δάνεια, αν και πληρώνει κανονικά.

«Με παίρνανε 20 τηλεφώνα την ημέρα», θα πει ένας ακόμα δανειολήπτης, κάνοντας λόγο για ποσά δανείων που εκτοξεύτηκαν.

«Με καλύπτει η απόφαση του Ειρηνοδικείου μέχρι του χρόνου τα Χριστούγεννα, η Cepal άρχισε από τον Δεκέμβριο να με παίρνει τηλέφωνο και να μου λέει ότι θα χάσω το σπίτι μου, ότι τα ποσά εκτοξεύτηκαν. Με παίρνανε 10 – 15 φορές την ημέρα, 20, εγώ εν τω μεταξύ δημιουργήθηκε και θέμα υγείας με τη μητέρα μου. Αυτό που ξέρω εγώ είναι ο νόμος λέει ότι δεν έχουν δικαίωμα να με ενοχλούν αν δεν καταστεί η οφειλή μου εκπρόθεσμη και περάσουν 10 ημέρες. Ήτανε και οι νομικοί εκπρόσωποι και τους είχα πει ότι υπάρχουν προβλήματα υγείας και προσωπικά και αυτά που είχα με τη μητέρα μου και ότι υπάρχει απόφαση του Ειρηνοδικείου και μου λέγανε όχι, είναι απορριπτική».