ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορίες ανηλίκων: Ξυλοδαρμοί, απειλές και ληστείες παίρνουν μορφή «χιονοστιβάδας»

Συμμορίες ανηλίκων: Ξυλοδαρμοί, απειλές και ληστείες παίρνουν μορφή «χιονοστιβάδας»

Η παραβατικότητα των ανηλίκων λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, με τα περιστατικά βίας να πληθαίνουν.

Σοκ προκάλεσαν τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Τον Σεπτέμβριο, συνελήφθησαν συνολικά 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα, ενώ, συνολικά σχηματίσθηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις.

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν τα περιστατικά βίας

Η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, σημείωσε ότι οι Αρχές προσπαθούν να αυξήσουν την παρουσία τους, προκειμένου να αποτρέψει τέτοιου είδους περιστατικά, μιλώντας στο MEGA.

«Υπάρχουν περιστατικά που βλέπουμε τους ίδιους ανήλικους δράστες. Στη βορειοανατολική Αττική υπήρχαν σημεία, όπως ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, στο οποίο σημειώνονταν σχεδόν καθημερινά τέτοια περιστατικά», υπογράμμισε.

«Η δικαιοσύνη πολύ σπάνια προφυλακίζει έναν ανήλικο, πρέπει να υπάρχει ένα κακούργημα. Το θέμα είναι ότι η Αστυνομία καλείται να διαχειρισθεί αυτά τα παιδιά. Όταν φθάνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα, δεν γνωρίζουν ότι αυτό που έχουν κάνει είναι αδίκημα, ότι περιορίζει και προσβάλλει την ελευθερία των συνομηλίκων τους».

Ποιο είναι το «ορμητήριο» των συμμοριών και πώς το σχολείο αποτελεί βασικό μηχανισμό άμβλυνσης

Η Υφυπουργός Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στάθηκε στη σημασία της πρόληψης, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας, μέσω δράσεων και σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, προχωρά στην καταπολέμηση του φαινομένου.

«Η πρόληψη περνά από το σπίτι και το σχολείο είναι ο βασικός μηχανισμός άμβλυνσης τέτοιων προβλημάτων. Μακάρι να ήταν μόνο στο σχολείο, δυστυχώς είναι παντού. Όταν βγαίνουν τα παιδιά βόλτα, είναι στο σπίτι τους», προσέθεσε. Ιδιαίτερα, η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε τη σημασία των κοινωνικών λειτουργών, των οποίων η παρουσία έχει διπλασιασθεί στα σχολεία.

Kifissia Watch: Μία πρωτοβουλία γονέων για την ανήλικη παραβατικότητα

Το Kifissia Watch αποτελεί μία πρωτοβουλία γονέων, οι οποίοι επιτηρούν κεντρικά σημεία που συχνάζουν ανήλικοι και όταν παρατηρούν περιστατικά παραβατικότητας καλούν την Αστυνομία. Η πρωτοβουλία εκκίνησε τον Μάιο, με αφορμή ένα περιστατικό με απειλή μαχαιριού.

«Είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που μαζευόμαστε σε συγκεκριμένα μέρες και ώρες, χωριζόμαστε σε ομάδες και επιτηρούμε», υπογράμμισε ο ιδρυτής της ομάδας, Κύρος Ασφής, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου να συμπληρώνει πως «χρειαζόμαστε τους γονείς συμμάχους σε αυτό». «Είναι ένα φαινόμενο που βλέπουμε πανευρωπαϊκά μετά τον κορονοϊό. Μας έχει τσακίσει», ολοκλήρωσε η Υφυπουργός Παιδείας.

Σχετικές ειδήσεις