ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Εύβοια: Κατολισθήσεις και κλειστά σχολεία μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Σεισμός στην Εύβοια: Κατολισθήσεις και κλειστά σχολεία μετά τα 5,1 Ρίχτερ

Μεγάλη αναστάτωση στην Εύβοια από τον μεγάλο σεισμό των 5,1 Ρίχτερ - Δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές, τι λένε οι σεισμολόγοι

«Ταράχτηκαν» οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας λόγω του μεγάλου σεισμόυ των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή, όπως ανέφερε μιλώντας στο Newsbomb.gr o περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

Η σεισμική δόνηση με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε πολλές περιοχές ενώ ελήφθη η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία στο δήμο Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας έκλεισαν, με απόφαση του δημάρχου.

Οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους μέσα σε πανικό και πλέον παρακολουθούν με αγωνία τις δηλώσεις των σεισμολόγων, για το κατά πόσο πρέπει να ανησυχούν.

Επίσης, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο Newsbomb o προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης και Αγίας Άννας, Νίκος Σκουμπρής, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές σε κτήρια ή κάποιος τραυματισμός.

Ωστόσο έχει κλείσει ο δρόμος στην Κακιά Σκάλα στη βόρειοκεντρική Εύβοια λόγω πτώσης βράχων ενώ υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις από το Προκόπι προς το Πήλι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε στις 8:26, το επίκεντρο εντοπίζεται στα 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,2 χιλιόμετρα.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που «χτυπά» ο σεισμός στην Εύβοια

Οι πρώτες εικόνες από το Μαντούδι

Οι πρώτες εικόνες που δημοσίευσε το www.evima.gr δείχνουν μαθητές να έχουν βγει στα προαύλια των σχολείων, αλλά και προϊόντα να έχουν πέσει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Λέκκας: Μπορεί να είναι η οροφή αλλά ας περιμένουμε

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. «Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή».

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για τον ισχυρό σεισμό: «Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος»

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «το μέγεθος ήταν 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ψαχνών, στην κεντρική Εύβοια. Ακολούθησαν μετασεισμοί μικρότερης εντάσεως, μεγέθους 3,7 και 2,6 Ρίχτερ», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός στην Εύβοια, την Αττική και την κεντρική Ελλάδα, πράγμα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι ο κύριος σεισμός, θα χρειασθούμε περισσότερα στοιχεία. Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες ή μέχρι αύριο το πολύ, θα έχουμε καλύτερη εικόνα για αυτό το θέμα, δηλαδή εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, σε επικοινωνία με το Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις