ΕΛΛΑΔΑ

ΟΑΣΑ: Τέλος τα εισιτήρια στα λεωφορεία - Με πιστωτικές κάρτες η επιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

ΟΑΣΑ: Τέλος τα εισιτήρια στα λεωφορεία - Με πιστωτικές κάρτες η επιβίβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στόχος είναι οι αλλαγές στην επιβίβαση στα ΜΜΜ να εφαρμοστούν πλήρως μέχρι το τέλος του 2024

Αλλαγές στον ΟΑΣΑ φέρνει ο ψηφιακός μετασχηματισμός των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Αναφερόμενη στη χρήση τραπεζικών καρτών και smartphones που θα χρειάζονται για την επιβίβαση των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ (ένα πρόγραμμα που θα ξεκινά σε πιλοτικό επίπεδο), η υφυπουργός Μεταφορών διευκρίνισε ότι οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται να έχουν προμηθευτεί χάρτινο εισιτήριο, αλλά θα μπορούν να «χτυπούν» την χρεωστική ή πιστωτική κάρτα τους ή να «περνούν» το smartphone τους από το ηλεκτρονικό «μάτι» που θα υπάρχει σε κάθε Μέσο Μαζικής Μεταφοράς και έτσι θα χρεώνονται το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Η ίδια τόνισε ότι το σύστημα θα είναι ενήμερο για όσους δικαιούνται εκπτώσεις στα εισιτήρια, πχ. ΑμεΑ και θα γίνεται αυτόματα η μείωση στις τιμές των εισιτηρίων. «Η σύμβαση με τους αναδόχους υπεγράφη τον Δεκέμβριο και θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα δρομολόγια λεωφορείων, Μετρό και Προαστιακού από και προς το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Στόχος είναι στο τέλος του 2024 να εφαρμοστεί παντού στα μέσα της Αττικής», είπε η κυρία Αλεξοπούλου, προσθέτοντας ότι θα μπορούν να προμηθευτούν χάρτινο εισιτήριο και όσοι δεν έχουν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, αλλά στόχος είναι σε βάθος χρόνου να καταργηθεί το χάρτινο εισιτήριο.

Σημείωσε μάλιστα ότι σε αστικά λεωφορεία και δρομολόγια ΚΤΕΛ σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας, όπως η Λάρισα και η Κέρκυρα, ανάλογο σύστημα ηλεκτρονικής χρέωσης των επιβατών γίνεται ηλεκτρονικά.

Με ηλεκτρονικά μέσα θα γίνεται και ο έλεγχος των επιβατών και κατά πόσον έχουν πληρώσει το αντίτιμο που τους αναλογεί, σημείωσε η κ. Αλεξοπούλου.