ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΡΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ - ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκληματολόγος Μαρία Αγγελή στο Newsbomb.gr για την επίθεση στο σχολείο: Τρόπος δράσης και αίτια

Εγκληματολόγος Μαρία Αγγελή στο Newsbomb.gr για την επίθεση στο σχολείο: Τρόπος δράσης και αίτια

Η υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας Μαρία Αγγελή αναλύει τις διαφορές μεταξύ εγκληματικότητας και παραβατικότητας και αποκρυπτογραφεί την επίθεση στο σχολείο στην Κυψέλη 

Η αγριότητα της πρωινής επίθεσης στο σχολείο στην Κυψέλη έχει προκαλέσει πανελλήνιο σοκ και τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά και πολυποίκιλα.

Υπενθυμίζεται ότι ένας 19χρονος εισέβαλε το πρωί στο 41ο Γυμνάσιο Αθηνών, στην Κυψέλη, κρατώντας ένα σφυρί και ένα μαχαίρι, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε σε ένα μαθητή από τη Νιγηρία και στον διευθυντή του σχολείου, τους οποίους τραυμάτισε. Συγκεκριμένα δύο ανήλικοι, ένας Γεωργιανός και ένας Νιγηριανός τσακώθηκαν στο σχολείο. Τότε ο Γεωργιανός πήρε τηλέφωνο τον 18χρονο αδερφό του, ο οποίος μπήκε στο σχολείο και με σφυρί επιτέθηκε στον Νιγηριανό.

Οι μαρτυρίες των μαθητών σοκάρουν.

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στην υποψήφια διδάκτορα εγκληματολογίας κα Μαρία Αγγελή*, η οποία εξηγεί τα κίνητρα και τη συμπεριφορά του δράστη.

«Σήμερα υφίστατο ένα σοβαρό αδίκημα από ένα νεαρό άτομο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες εισέβαλλε σε σχολείο και τραυμάτισε νεαρό μαθητή και διευθυντή. Παρατηρούμε πλέον και στη χώρα μας νέες μορφές εγκληματικής και παραβατικής συμπεριφοράς από νεαρά άτομα και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ιδίως αν δούμε και τα στατιστικά δεδομένα που υφίστανται στην αύξηση περιστατικών βίας σε σχολεία, τα οποία πραγματικά έχουν λάβει θα λέγαμε επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία έτη», αναφέρει στο Newsbomb.gr.

Διαφορές μεταξύ εγκληματικότητας και παραβατικότητας

Σύμφωνα με την κα Αγγελή είναι ορθό πριν την ανάλυση του περιστατικού να γίνει διαχωρισμός σχετικά με τις σημαντικές διαφορές μεταξύ εγκληματικότητάς και παραβατικότητάς σε νεαρά άτομα αν και μερικές φορές συγχέονται αυτοί οι όροι μεταξύ τους.

«Ο όρος "παραβατικότητα" αναφέρεται σε πιο ελαφρά παραβάσεις όπως:

- η κατανάλωση ναρκωτικών ή αλκοόλ,

-προκλητικές συμπεριφορές απέναντι σε άλλα νεαρά άτομα ,

ενώ η νεανική εγκληματικότητα αναφέρεται σε πιο σοβαρά αδικήματα όπως

-βίαιες επιθέσεις,

-ληστείες,

-βαριά κακοποίηση κ.α.

Το σημερινό περιστατικό συγκαταλέγεται στη νεανική εγκληματικότητα και μπορεί να τυπολογηθεί στην ατομική δράση εγκληματικής συμπεριφοράς και πράξης», εξηγεί η κα Αγγελή.

Ο τρόπος δράσης του νεαρού και τα αίτια του φαινομένου

Στη συνέχεια αναλύει στο Newsbomb.gr τον τρόπο δράσης του επιτιθέμενου. «Παρατηρούμε αφενός ότι δρα μόνος του και αφετέρου ότι φέρει στη κατοχή του μαχαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανώς ο νεαρός είχε προσχεδιάσει αυτή τη βίαιη εμπλοκή ή πήγε με τέτοιες επιθετικές διαθέσεις», εξηγεί η κα Αγγελή.

Σύμφωνα με την ίδια, το φαινόμενο της εγκληματικότητας όπως και της παραβατικότητας ανηλίκων είναι πολυπαραγοντικό και πολυσύνθετο και τα αίτια ποικίλλουν ανά περίπτωση, γι ΄αυτό ο εκάστοτε ερευνητής οφείλει να εξετάσει τη περίπτωση αυτή ειδικά και μεμονωμένα.

«Θα ήταν λάθος στη παρούσα φάση να εξάγουμε βεβιασμένα συμπεράσματα αιτιών, αφού η υπόθεση διερευνάται. Ωστόσο, με μία πρώτη ματιά φαίνεται το νεαρό άτομο να διακατεχόταν από έντονα συναισθήματα όπως οργή, θυμός , αγανάκτηση ακόμα και ανασφάλεια. Επίσης , κάτι που συμβαίνει συχνά ανάμεσα σε νεαρά άτομα όταν υφίσταντο τέτοιες βίαιες επιθέσεις είναι μία ανεπίλυτη σύγκρουση που κλιμακώθηκε στην πορεία και έφερε αυτή την ακραία μορφή βίας. Άλλοι πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι επιθυμία του νεαρού ατόμου να επιβληθεί και να αναδείξει την υπεροχή και τη δύναμη του ή οι δράσεις να προέρχονται άλλα αίτια ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα όπως πίεση, εκφοβισμός από το περιβάλλον του ή συνδυασμός όλων των παραπάνω», εξηγεί η κα Αγγελή.

«Σύμφωνα με τους Cloward και Ohlin βλέπουν αυτούς τους τύπους κοινοτήτων να παράγουν μια υποκουλτούρα σύγκρουσης. που τείνουν να χρησιμοποιούν τη βία και την επιθετικότητα ως αποδεκτό και ακόμη προτιμότερο μέσο επίλυσης διαπροσωπικών συγκρούσεων», σημειώνει επίσης.

Επιπλέον διευκρινίζει:

«Φυσικά και υπάρχουν αμέτρητα αίτια που μπορεί να οδήγησαν τον νέο σε αυτή την ακραία επιθετική συμπεριφορά και μπορώ να γράφω ολόκληρες σελίδες, αλλά όπως προείπα επειδή κάνουμε λόγο για ένα πολύ συγκεκριμένο περιστατικό βίας , θα ήταν λάθος. Αυτό το περιστατικό σίγουρα δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο για το μέλλον προς όλη τη κοινωνία. Θεωρώ πως όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί σε συνεργασία με τους φορείς πρέπει να συνεργαστούν άμεσα για την αποτροπή νέων παρομοίων φαινομένων, διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και αν δε γίνει κάτι άμεσα μπορεί να συμβεί κάτι αναπάντεχα τραγικό», καταλήγει.

*Υποψήφια Διδάκτωρ Εγκληματολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία και ειδίκευση στην Εγκληματολογική Ψυχολογία , Κάτοχος Επαγγελματικού Διπλώματος στο Criminal Profiling / crime shene με προπτυχιακές σπουδές στη Κοινωνιολογία με ειδικότητα επιλογής στην Εγκληματολογία . Επίσης Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας και συμμετοχής σε επιστημονικά βιβλία

Σχετικές ειδήσεις