Χρήστος Μαυρίκης: Ο «κοριός» των '90 - Από τα καφάο στην απόπειρα δωροδοκίας αεροπαγίτη
Πρωτοφανής καταγγελία για απόπειρα χρηματισμού δικαστή με πρωταγωνιστή τον γνωστό για το σκάνδαλο των υποκλοπών Χρήστο Μαυρίκη

Συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης με την κατηγορία της κακουργηματικής δωροδοκίας σε δικαστή του Αρείου Πάγου ο Χρήστος Μαυρίκης, γνωστός για την υπόθεση υποκλοπών πολιτικών προσώπων το 1993.
Ανώτατος δικαστικός κατήγγειλε ότι επιχείρησε να τον δωροδοκήσει. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο κ. Μαυρίκης επισκέφτηκε τον Άρειο Πάγο αεροπαγίτη και παρέδωσε επιστολή για μια διευθέτηση για ένα ακίνητο 100 στρεμμάτων στου Παπάγου. Φεύγοντας ο ανώτατος δικαστικός άνοιξε την επιστολή και αντιλήφθηκε ότι υπήρχε σαφής υπόνοια δωροδοκίας. Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ζητούσε για λογαριασμό τρίτου προσώπου τη μεσολάβησή του ώστε να έχει θετική έκβαση για τη νομιμοποίηση της έκτασης.
Στην επιστολή αναφερόταν ότι αν προχωρούσε το θέμα θετικά, ο κ. Μαυρίκης θα λάμβανε ως προμήθεια 1 εκατ. ευρώ και υπήρχε σαφής υπόνοια ότι θα έπαιρνε αντάλλαγμα και ο ανώτατος δικαστικός.
Όπως αναφέρεται στην από 19-05-2025 αναφορά του αρεοπαγίτη Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, περί ώρα 11.15 πήγε ο Χρήστος Μαυρίκης στο γραφείο του και παρέδωσε σε φάκελο επιστολή στην οποία ανέφερε αίτημα συνδρομής προκειμένου το μονομελές δικαστήριο Αθηνών να μην απορρίψει πάλι την αγωγή σε υπόθεση του, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι «αν όλα πάνε καλά υπάρχει προμήθεια για τη μεσιτία ένα εκατομμύριο».
Αμέσως ο δικαστικός κατήγγειλε την απόπειρα δωροδοκίας και παρέδωσε αποδεικτικά στοιχεία.
Μετά την καταγγελία η Αστυνομία μετέβη στα Σπάτα όπου διαμένει ο κ. Μαυρίκης και τον συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτόφωρου με την κατηγορία της απόπειρας δωροδοκίας δικαστικού λειτουργού του Αρείου Πάγου. Η σύλληψη έγινε στη θέση «Ήμερο Πεύκο» στα Σπατα, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του, από αστυνομικούς της Βορειοανατολικής Αττικής.
Ο κ. Μαυρίκης κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρίκης αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι το γράμμα δεν αναφερόταν σε δωροδοκία αλλά μεσιτεία. Τα πρώτα λόγια που φέρεται να είπε ο Χρήστος Μαυρίκης στους αστυνομικούς ήταν ότι δεν προσπάθησε να δωροδοκήσει κανέναν και ότι θα τα πει όλα στο δικαστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποδώσει τις εις βάρος του κατηγορίες σε παρανόηση από τον ανώτατο δικαστικό.
Αύριο, Τετάρτη, ο κ. Μαυρίκης θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστή να απολογηθεί.
Σημειώνεται πως το όνομα του ανώτατου δικαστικού έχει ακουστεί ενόψει των αλλαγών στην ηγεσία της Δικαιοσύνης για τη θέση του αντιπροέδρου, ακόμα και του προέδρου, του Αρείου Πάγου. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν ότι ενδέχεται να ήταν απόπειρα να «κάψουν» την υποψηφιότητά του, καθώς απευθύνθηκε σε έναν αεροπαγίτη άσχετο με την υπόθεση που ήθελε να διευθετήσει.
Πρωταγωνιστής της υπόθεσης των υποκλοπών το 1993
Ο Χρήστος Μαυρίκης ως υπάλληλος του ΟΤΕ, τον Απρίλιο του 1993 είχε προβεί σε αποκαλύψεις που είχαν συγκλονίσει το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Είχε αποκαλύψει δημόσια ότι είχε «παγιδεύσει» τα σταθερά τηλέφωνα πολιτικών προσώπων και είχε υποκλέψει συνδιαλλέξεις τους, όπως του Ανδρέα Παπανδρέου, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και του Μιλτιάδη Έβερτ, εν ενεργεία υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έγινε διαβόητος κερδίζοντας από τον Τύπο το προσωνύμιο «εθνικός κοριός» στις αρχές της δεκαετίας του '90. Υπενθυμίζεται πως είχε παραδεχθεί πως κατ' εντολή του στρατηγού Γρυλλάκη παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Ανδρέα Παπανδρέου. «Η παγίδευση γινόταν μέσα από ΚΑΦΑΟ αλλά και μέσα από διαμερίσματα που νοικιάζαμε τότε. “Τραβάγαμε” τη γραμμή παράλληλα και τοποθετούσαμε εκεί μαγνητόφωνα», είχε αποκαλύψει σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1998 ο κ. Μαυρίκης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών.
Σημειώνεται πως είχε καταδίκη για βιαιοπραγίες εναντίον του εκδότη Δημήτρη Ρίζου και επιχειρηματιών, αλλά και για απόπειρες δωροδοκίας δικαστή. Το 1997 όταν η νυν πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα ήταν ανακρίτρια σε μια υπόθεση για λαθρεμπορίας πετρελαίου, ο Χρήστος Μαυρίκης είχε αποπειραθεί να τη δωροδοκήσει, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών.